Frosne pizzabunner til travle dager

Når jeg lager pizzadeiger lager jeg ofte 8 av gangen. De som blir til overs baker jeg ut, tar på pizzasaus og fryser. Det er genialt til den dagen du kommer hjem fra ferie til tomt kjøleskap, eller en fredag hvor alle er fysne på noe godt og ingen orker å bruke tid på kjøkkenet. De tynne bunnene tiner mens ovnen blir varm. Så er det bare å legge på ønsket fyll og nyte en deilig hjemmelaget pizza (som nesten går like raskt å lage som en grandis;)

Under finner du oppskrift både på en god pizzadeig og rød og hvit pizzasaus. Jeg pleier å ta på saus før jeg steker bunnene ca 4 minutter på maks temperatur (på pizzastein) Bunnene avkjøles, stables med bakepapir i mellom og plast rundt, før de legges i fryseren.

Til fire pizzabunner trenger du:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
ca 1/8 pakke fersk gjær (evt 1,5 gram tørrgjær)
0,5 ss hvitt sukker
500 gram tipo 00 mel ( evt. hvetemel)
0,5 ss salt

Slik gjør du det:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så å kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid. 

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Deigen kan oppbevares i kjøleskap et par dager. 

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

 

Matpakkemuffins med smøreost

Matmuffins er perfekt å putte i matboksen eller ha med på tur. Kutter du opp litt gulrot og agurk og serverer ved siden av - blir dette en sunn og ikke minst utrolig god matpakke. Til voksne kan man godt tilsette både sennep, vårløk eller soltørkede tomater for å gi muffinsen mer smak og karakter. Av erfaring funker det dårlig hos familiens små. Men å tilsette litt bacon-  eller skinkeost derimot, det er helt supert. Det gir matmuffinsene det lille ekstra som de små elsker. 

Til ca 8-10 middels store muffins trenger du:
4,5 dl hvetemel
0,5 dl havregryn
0,5 ts salt
2,5 ts bakepulver
50 gram smør
2 dl melk
1 egg
100 gram Kavli smøreost (bacon- eller skinke)
evt. spekeskinke i små biter hvis barna liker det

Fremgangsmåte:
Bland sammen mel, havregryn, salt og bakepulver i en bolle. Smelt smøret før du visper inn melk, egg og smøreost.  Bland melkeblandingen sammen med ost, skinke og de tørre ingrediensene og rør det godt sammen. 

Hell blandingen over i muffinsformer eller i et smurt muffinsbrett før du steker dem midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.                                                                                                     

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Hjemmelagde baguetter

Å lage sine egne baguetter er i grunn veldig greit og utrolig mye bedre enn de du kjøper i butikken. De ferske baguettene som er å kjøpe i butikken er supre, men det er ikke alltid eller alle som har tilgang på disse ferske bakevarene. Når valget står mellom å kjøpe vakumpakket (med holdbarhet til neste år) eller bake selv, er valget lett. Oppskriften har vi funnet i boken `Kokkelære` Tre ingredienser og god tid resulterer i nydelige hjemmelagde baguetter. Det eneste du må huske er å sette en fordeig i dag, hvis du skal ha ferske baguetter i morgen.

Du trenger til fordeigen
1 kg hvetemel
1 gr fersk gjær
1 liter vann

Du trenger til dag 2
600 gram hvetemel
45 gram salt

Slik gjør du det:
Bland sammen hvetemel, med gjæren utrørt i vann. Dekk med et håndkle og la blandingen stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer (Ja, det er helt riktig at det er 1 gram gjær - men når gjæren får tid på seg sammen med mel og vann, blir det til en boblende masse) 
Når fordeigen har fått jobbet over natten - tilsetter du resten av melet og saltet. Kjør deigen ca 15 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du har nå en smidig deig. La deigen heve i bollen i ca 1-2 timer. Del så deigen opp i 6-8 enheter avhengig av hvor store baguetter du vil ha. Rull ut boller som du lar hvile i ca 15 minutter på benken. Så kan du rulle ut bollene til baguetter. La de etterheve på bakebrettet i ca 30 minutter mens ovnen blir varm. Snitt baguettene og stek dem på 250 grader i 15-20 minutter.

Tips! For å få sprø overflate kan du bruke damptrikset. Du setter da en brødform nederst i ovnen når du varmer den opp. I det du setter inn baguettene, hiver du inn litt vann i brødformen. Dette gir damp i ovnen og sprø baguetter! 

Bryte-Nanbrød

Har du prøvd å bake nanbrød? Hvis ikke anbefaler jeg deg å prøve!  Nanbrød er den perfekte følgesvenn til all indisk mat, men er også knallgodt til supper og gryteretter. Etter at jeg kom på å lage et stort bryte-nanbrød framfor å lage mange små - synes jeg jammen det er fort gjort også. Kan anbefales!

Du trenger:
1 pose tørrgjær
4 ss melk + 1 dl melk
2 ss sukker
450 gram hvetemel
0,5 ss bakepulver
0,5 ts salt
2 dl youghurt naturell
1 egg
2 ss smeltet smør

Slik gjør du det:
Først rører du sammen 4 ss lunken melk med sukker og tørrgjær. La dette stå noen minutter. Bland så sammen de tørre ingrediensene, før du tilsetter resten av melken (lunken) yoghurt, smeltet smør, egg og gjærblandingen. Kjøres så i ca 10 minutter til en smidig deig med en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Legg plast over kjøkkenbollen og la deigen heve i ca 40 minutter. Hell så deigen ut på en bakepapirkledd stekeplate. Dra deigen litt utover brettet slik at det blir et stort brød.  Sett så ovnen på grill og maks tempratur. Når ovnen er blitt varm setter du inn brødet (litt høyt i ovnen) La det steke til det blir gyldent (ca 8- 10 minutter) Men pass på, det kan fort bli brent.

Ønsker du heller å lage små nanbrød deler du deigen i åtte. Rull ut til små boller før du kjevler dem ut til avlange, flate brød. Stek nanbrødene på samme måte under grillelementet - men her holder det med et par minutter. Oppbevar brødet under klede frem til servering.

 

Potetlomper på 1-2-3

Hjemme bruker vi mye potetlomper. Både som middagstilbehør, til kvelds med pålegg eller som et søtt alternativ smurt med kanel og sukker. De potetlefsene en får kjøpt i butikken er gode og funker supert (spesielt om du er så heldig å få tak i 'Lisbets potetkaker'!) men det er nå likevel noe eget med det som er hjemmelaget. Særlig når vi har "jukset" litt og lefsene lages på 1-2-3. Og resultatet er myke, saftige potetlomper.

Du trenger
1 pose potetstappe (vanlig type)
1 dl fløte
3 dl helmelk
1 egg
ca 2 dl hvetemel
mel til utbaking

Slik gjør du det.
Bland sammen egg, fløte og helmelk (alt må være kaldt), ha i potetstappepulveret, rør sammen og la det svelle et par minutter. Ha så i hvetemel til du har en passe tykk deig (ca 2 dl). Alt røres sammen til du har en fin og smidig deig - her kan du bruke kjøkkenmaskin, evt gjøre det for hånd - jeg pleier å røre først med en slieiv før jeg knar deigen med hendene.

Del så deigen opp i ca 14 biter, sett stekepannen - eller takke om du har det - på høy varme. Deretter kan du starte å kjevle ut. Jeg bruker noe mel i utbakingen, men ikke mer enn nødvendig da lompene blir tørrere av mye mel.

Når lompen har fått ønsket form og tykkelse stekes den i en tørr panne i et par minutter på hver side. Ferdigstekte lomper legges oppå hverandre inni et kjøkkenhåndkle - da holder de seg myke frem til servering.



 

Små og litt grove matpakkehorn

Hverdagen kommer sigende og barnehagen er i gang. Her i huset er vi inne i siste uke av ferien og enn så lenge har vi lange morgener med tid til baking. Men om ikke lenge er de travle dagene her igjen. Dager hvor vi priser oss lykkelig over å finne små horn og rundstykker til nisteboksen i fryseren. Om både kjøleskap og brødboks er litt slunkent er det veldig smart med disse, da du både har brød og pålegg i ett. Med litt grønnsaker eller oppskåret frukt ved siden av, er nisteboksen klar.  Deigen til disse hornene er også veldig lett å jobbe med, noe som er perfekt om du har med små hjelpekokker på kjøkkenet.

Til ca 24 eller 32 små horn trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
evt melk eller egg til pensling

Fyll: 
ost
skinke
evt annet ønsket fyll

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time.

Del deigen i fire - evnt tre, litt avhengig av hvor små du ønsker hornene dine. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke (evnt salami - eller annen pølse du har) i små biter og legg en stor spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant. Rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg om du ønsker det og stekes ved 210 grader i ca 12 minutter.

Grove pølsebrød

Pølser er uten tvil det som oftest serveres når barn samles. Pølser til bursdag, pølser på tur, pølser til 17 mai. Vi griller, koker, steker pølser - ja, vi putter til og med pølser på termos. Dette skal egentlig ikke handle om pølser og hvorfor i alle dager dette så hyppig serveres til barn? Nei, dette skal handle om hva vi serverer pølsene i. For når man først skal servere pølser er det ganske mye bedre å servere dem i hjemmebakte pølsebrød. Baker du dem litt grove gjør det pølsemiddagen hakket sunnere i tillegg til at det metter mer og smaker bedre. 

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Focaccia

Focaccia har jeg laget i mange år. Tidligere laget jeg dette på slump, og det gikk stort sett bra. Men etter jeg kom over denne oppskriften har jeg sluttet med det. For med Eivind Hellstrøms oppskrift blir focacciaen vellykket (og utrolig god) hver eneste gang, så nå gidder jeg ikke ta sjansen på noe annet. Da tar jeg meg bare i å angre på at jeg ikke gjorde det på Hellstrøm-måten. Focaccia er godt som tilbehør til middag. Det er godt om du skal ha en god niste og det er nydelig med godt, litt salt smør eller aioli. 

Dette trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1,75 dl melk
25 gram gjær
25 gram smør
2 ss finhakket fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader - og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)

Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time.  Lag fingermerker i deigen. Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.

Fylte horn

Skal dere på stranda eller kanskje på båttur i dag? Da anbefaler vi å prøve disse fylte hornene. De er enkle å lage og enda enklere å spise opp. Dette er en av favorittene til våre små, og en veldig praktisk ting å ta med seg ettersom pålegget er bakt inn i hornene og du slipper å ta med deg pålegg som lett kan bli en smule varmt i denne intense varmen.   Hvis det mot formodning blir noen horn igjen er disse veldig populære å sende med barna som niste i barnehagen når uka begynner igjen. Ha en deilig dag! 

Til ca 16 horn trenger du: 
850 gram hvetemel (her kan for eksempel 150 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere horn)
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør
1 egg
1 ss salt

Fyll:
Ost & skinke (eller annet ønsket fyll)

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren.  Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse i bollen (ca 1 time).

Del deigen i to. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke i små biter og legg en god spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant - rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg og stekes ved 225 grader i ca 10 minutter.


 

 

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.