Lynrask ertesuppe

Hva med å starte uken med ertesuppe? Denne kjappe, gode og grønne suppen passer perfekt på en mandag. Du lager den på 10 minutter, sannsynligheten for at du har alle ingrediensene allerede er ganske stor og ikke minst er den sunn. Du synes kanskje suppe er litt tynt til middag, men her er det mange muligheter. Server suppen med et godt brød ved siden av, krutonger, noen fiskebiter, stekt bacon, kokt egg, en klatt rømme - et urtedryss. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Du trenger:
400 gram frosne erter
3 ss smør
2 sjalottløk
7 dl kylling eller grønnsaksbuljong
1 dl fløte, creme fraiche eller rømme
salt, pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du:
Fres løken i smøret. Ha i ertene. Hell over kraften og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter. Ha i fløten (rømme, creme fraiche) Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser slik at du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Eventuelt litt cayennepepper (jeg pleier ofte å tilsette cayennepepper etter jeg har helt opp i suppe til barna).

Server med ønsket tilbehør.

Sellerirotsuppe

Ute er det temperaturer som minner mer om sommer enn høst. Men tar du en tur i butikken, er det ganske klart at høsten kommer krypende. Bunter med deilige røtter og beter ligger stablet, fargerike og flotte og med grønne blader som strutter i været. Tvilen om hva vi skal ha til middag forsvinner ganske fort. I dag faller valget på selleriroten. Jeg har nemlig oppskrift på en nydelig sellerirotsuppe. Kremet, smaksrik og god. Toppet med stekt eple, bacon og krutonger er den en hit hos hele familien. Til denne suppen pleier jeg ofte å koke ris. Dette spesielt med tanke på Hennie(1,5 år) Hun skal nemlig spise selv. Og det begrenser seg selv hvor mye suppe hun egentlig får i seg. Men når hun får ris med suppe, samtidig som hun knasker krutonger, eple og bacon, får hun en fullverdig middag og matroen blir komplett. Hvis du ønsker å gjøre denne retten litt sunnere, kan du erstatte bacon med sprøstekt spekeskinke - eller rett og slett droppe alt som heter bacon og skinke og kun lage en topping av eple og urter hvis du går for en vegetarisk variant.

Du trenger:
450 gram sellerirot
2 poteter (små til middels str)
2 sjalottløk
0,5 purre
2 ss smør
6 dl grønnsak eller kyllingkraft (buljong funker fint)
4 dl melk (1 dl kan erstattes med fløte)
kajennepepper
salt


Slik gjør du det:
Skrell grønnsakene (sellerirot, potet, purre og sjalottløk) og del opp i mindre biter. Fres grønnsakene i smøret noen minutter. Tilsett så buljongen - la kraften koke sammen med grønnsakene til de er møre ( ca 20 minutter) tilsett melk/fløte mot slutten av koketiden. Kjør suppen så jevnt enten med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og kajenepepper. Jeg pleier å ta opp suppe til barna før jeg tar i kajenepepper.

Server gjerne med stekte epler, sprøstekt bacon eller spekeskinke, krutonger, friske urter som timian eller persille. Og hvorfor ikke prøve kokt ris i suppa? En slager hos barna her i hvertfall;)

Gulrotsuppe

Denne fargerike gulrotsuppen er perfekt på en kjøttfri og vinterkald mandag.  Jeg serverer ofte ris til denne suppa - både for at det skal bli mer mettende, men også for at familiens minste skal kunne spise det samme som oss andre. Så når vi spiser suppe med ris - spiser Hennie ris med noen spisekjeer suppe.

Du trenger:
6 -8 gulrøtter
2 løk
2-4 hvitløksfedd
1 paprika
1,5 l kyllingkraft (evt buljong)
1 tommelfinger fersk ingefær
1 dl fløte evt créme fraiche
olivenolje
salt og pepper
evt. cayennepepper
frisk koriander

Slik gjør du det:
Skrell og kutt opp grønsakene. Varm opp en kjele og ha i litt olivenolje. Tilsett løk og la den surre litt. Ha så i gulrot og paprika og la dette bli varmt. Deretter tilsetter du varm kyllingkraft, hvitløk og ingefær som er delt i biter. Kok suppen til grønnsakene er møre. Tilsett fløte (eller créme fraiche) og smak deretter til med salt og pepper - og eventuelt cayenne pepper . Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.  

Jeg serverer suppen med ris, godt brød - og fersk koriander. Vi voksne syntes det løfter suppen med litt chiliolje over suppen, mens barna foretrekker en klatt rømme.

 

Hjemmelaget tomatsuppe for barn som bare liker pose

Jeg elsker hjemmelaget tomatsuppe. Det gjør ikke Mattis (3). Han vil ha tomatsuppe fra pose. Det er det beste han vet. Forstå det den som kan. Men denne suppen liker han. Det er fordi den smaker som den fra pose, bare at denne er mye sunnere og uten alle tilsetningsstoffene som er i posesuppene.  Perfekt å spise før f.eks pannekaker, eller som en fullverdig middag hvis den er servert med mye godt brød. 

Til en familie på fire trenger du;
2 ss smør
4 ss tomatpuré, gjerne økologisk
2 ss spelt eller hvetemel
1 dl fløte / melk
1 liter kraft hvis du har (evt 1 liter vann blandet med 2 kyllingbuljongterninger)
salt og pepper
macaroni eller annen pasta
rømme til servering

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i mel og tomatpurè. Rør det godt sammen med en visp. Spe med kraft og fløte/melk, litt etter litt, helt til du har en jevn suppe. La suppen koke i fem minutter. 

Smak til med salt og pepper. Tilsett ønsket mengde pasta i suppen og skru ned varmen. La pastaen koke i suppen til den er ferdig. Pass på å røre underveis slik at ikke pastaen setter seg fast i bunn av gryten (evt kan du koke pastaen ved siden av, men det er raskere å gjøre det på denne måten).

Server suppen med rømme og frisk persille hvis du har.