Hjemmelaget vaniljeis

Hjemmelaget vaniljeis må være noe av det aller beste som finnes. Denne oppskriften er signert Eivind Hellstrøm og når det gjelder hjemmelaget is er det ingen over eller ved siden av. Har du ikke prøvd å lage hjemmelaget is før har jeg bare en anbefaling, PRØV!  Kan du lage god is har du alltid en dessert du kan servere. Denne vaniljeisen kan serveres til det meste, men er nydelig akkurat som den er. Sommeren er ennå ikke helt i gang, så hvorfor ikke prøve ut denne nå? Gjør du det kan vi garantere at du vil spise mye god vaniljeis sommeren 2016 - for du kommer til å bli hekta:)

Du trenger:
5 dl helmelk
2,5 dl kremfløte
200 gram sukker
6 eggeplommer
2 vaniljestenger

Slik gjør du det:
Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk og fløte sammen med vaniljestenger og frø på middels varme. Når det er kokt opp lar du det trekke under lokk i ca 20 minutter.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett så melk/fløteblandingen under omrøring. Hell så dette tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring. Her bruker jeg lav varme slik at jeg hele tiden har kontroll på temperaturen.  Når blandingen har nådd 80 grader siles blandingen over i en bolle før den avkjøles. Kjør så blandingen i en ismaskin til den er ferdig.

Har du ikke ismaskin legger du isen i fryseren i en tett beholder. Du bør da røre ca hver halvtime til isen har fått iskremkonsistens. Da unngår du iskrystaller i isen.

Frukt- og grønnsaksfat med 3 dipper

Det er ikke noe problem å få i seg 5 om dagen når man får frukt og grønnsaker oppkuttet og servert på denne måten! Barna spiser og spiser, og det gjør jammen vi voksne også. Det er jo så godt. Da jeg hadde besøk av barselgruppen sist uke, serverte jeg dette. Perfekt for små barnehender med biter som kan holdes selv og små munner som får smake nye smaker. Jeg måtte lage en ny runde til Anna da hun kom hjem fra barnehagen og var skrubbsulten og grinete. På de dagene er oppkuttede grønnsaker genialt. Når jeg setter grønnsakene på bordet, så kan de små spise mens jeg lager resten av middagen. Det roer ikke bare ned blodsukkeret og sikrer barnas inntak av grønt, men sørger for en litt roligere ettermiddag for min del også. Den oppkuttende frukten sparer jeg da til dessert slik at de ikke spiser seg mett på det før middag. På dager som denne hvor jeg sprudlet over av energi og pågangsmot ((;)) tryllet jeg frem disse dippene også.  Med stor suksess. 

IMG_2882-kopi.jpg

Hvitløk- og paprikadipp
2 dl rømme
1fedd presset hvitløk
2 ts paprikapulver

Sitrondipp
2 dl vaniljekesam
2 ts finrevet sitronskall

Blåbærdipp
2 dl yoghurt naturell
0,5 dl blåbær (du kan godt bruke frosne)
1 ss melis

Slik gjør du:
Når du lager paprika og sitrondipp blander du ingrediensene sammen. Ingrediensene til blåbærdippen kjører du sammen med en stavmikser.

Dippene kan fint lages klart før servering. Hvitløk- og paprikadipp passer best til grønnsaker, mens de andre to passer godt til frukt. Om du skal lage alle tre og ikke vil kjøpe inn både rømme, yoghurt og kesam, kan du fint erstatte rømme og yoghurt med vanlig kesam (ikke vanilje). Det går fint både til søte og salte dipper. Du kan da evt tilsette litt vaniljesukker i sitrondippen.

Bananis på pinne

Har du prøvd å lage bananis på pinne? Strengt tatt er det egentlig ikke en is, det er enkelt og greit en banan som er rullet i mørk sjokolade og toppet med ditt favorittstrø før den er lagt i fryseren. Jeg har sett det flere ganger og tenkt at dette må jeg prøve. Og når jeg først fikk lagd det, kunne jeg ikke skjønne hvorfor jeg ikke har laget det før?! Det er jo helt genialt! En perfekt dessert når vi har venner på besøk, barna har venner på besøk, eller hva med neste gang minsten har bursdag og du må vri hodet ditt for å finne sunne alternativer å sende med i barnehagen? Topper du disse med non-stop eller tutti-frutti blir det garantert et fornøyd bursdagsbarn.

IMG_2229.jpg

Du trenger
bananer
kokesjokolade
topping (her kan dere bruke det dere har og liker som: cashew-nøtter, kokos, tutti-frutti, nonstop og med spiselige øyne blir jo banan isen ekstra morsom)

Slik gjør du:
Smelt sjokoladen i et vannbad - langsomt på middels til svak varme. Del så bananen i to eller tre - avhengig av hvor stor du vil ha isen. Stikk bananene på en pinne. Sushipinner er geniale til dette. Vend bananen først i den smeltede sjokoladen så i valgt topping. Her er det veldig gøy for barna å være med . Jentene og jeg pleier å ha samlebånd her - jeg setter på pinnen så, vender de i sjokolade og er hun toppingansvarlig. Veldig populært.

Legges så i fryseren og er spiseklare etter et par timer. Har de ligget lenge i frysen, er de litt harde med engang så da er det lurt å vente noen minutter før de serveres.

IMG_2220.jpg

Hverdagsdessert med sitronkrem

Har du prøvd å lage sitronkrem? Hvis ikke burde du prøve for akkurat nå er det høysesong for de fantastiske italienske sitronene og sitronkremen blir så utrolig god. Oppskriften finner du her.   Hjemme hos oss har jeg innført at vi alltid har dessert etter fiskemiddag. Mye av den grunn at jeg selv alltid er sugen på noe søtt etter at jeg har spist fisk. Denne hverdagsdesserten var helt perfekt etter en skreimiddag.  Litt surt, søtt og utrolig friskt. Og det beste av alt er at den nesten er sunn også:)

2016-02-11 10.51.35.jpg

Til én dessert trenger du:
1 digestive kjeks
naturell yoghurt
sitronkrem - gjerne hjemmelaget (se oppskrift her)
evt. et bringebær eller to på toppen

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass. Ha på youghurt naturell til glasset er ca 3/4 fullt. Ha på et par gode spiseskjeer med sitronkrem. Det ser godt ut og smaker godt med et par bringebær på toppen. 

Rømmepudding med søte krutonger og blåbær

Har du lyst på noe sprøtt, søtt, og litt syrlig til dessert? Da bør du prøve denne. En fornorsket panna cotta laget på god rørosrømme.

Dette trenger du:
2 plater gelatin
3 dl fløte
100 gram sukker
1 vaniljestang
2, 5 dl rørosrømme - eller seterrømme (dette kan også erstattes med tjukkmelk)

Slik gjør du:
Legg gelatinen i kaldt vann. Kok opp fløte, sukker og vaniljestang. Klem av vannet av gelatinen og rør denne inn i fløteblandingen.  Når blandingen har fått romtemperatur vender du inn rømmen. Hell over i en stor serveringsskål - eller i fire porsjonsskåler. La den avkjøles i kjøleskap. Når puddingen er stiv (ca 4-5 timer) er den serveringsklar.

Da er det bare å strø over søte krutonger og blåbær.

Til søte krutonger trenger du:
Et par skiver fint brød eller loff
2 ss olivenolje
2 ss sukker

Skjær brødet i små biter, vend det i olje og sukker. Stek dette på 150 grader i ca 25-30 minutter til de er blitt gyldne og sprø. 

Eplekake til hverdags

I dag før barnehagen spurte Anna meg: "Mamma, hva skal vi ha til dessert i dag?" De små får fort fine vaner etter en lang ferie. Det er jo greit at overgangen er litt myk - så en hverdagsdessert må være perfekt i dag. Nå er de norske eplene kommet - og de er så gode at det i grunn kan være en dessert i seg selv.  Men topper du eple med litt karamelisert crumbel, naturell youghurt og kanel- blir det rett og slett en nydelig frisk eplekake. Du lager denne desserten i underkant av 10 minutter og det beste av alt er at den nesten er sunn også. Så hos oss er det avgjort at det er helt innafor å kose seg med desserter som denne en hverdag i ny og ne.

Du trenger :
4 ss brunt sukker
4 kjeks (digestive, marie, havrekjeks - bruk det du har, evt tørre julekaker)
2 ss nøtter (mandler, hasselnøtter)
2 epler
kanel
3 dl yoghurt naturell
evnt 1 ss melis

Slik gjør du:
Ha sukkeret i en stekepanne og varm det på svak varme til du har en karamell. Ha oppi hakkede nøtter og kjeksen som du knuser lett med hendene. Rør rundt slik at karamellen legger seg som et tynt lag rundt nøtte-kjeksblandingen.

Kutt eplene i tynne skiver og legg utover et fat eller oppi et glass.  Dryss kanel over. Ha så på yoghurt (om du ønsker en søtere yougurt tilsett 1 ss melis i den naturelle yoghurten) Ha nøtte-kjeks blandingen på til slutt.