Falafel i lefse

Falafel, eller kikertboller, stammer fra Midtøsten og er supre å servere i lefser eller pitabrød sammen med tzatziki, sylta rødløk og salat. De er milde i smaken, så sjansen er stor for at de faller i smak hos barna!

Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!

Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Til 6 - 8 personer trenger du:
2 bokser kikerter
1 ts spisskummen
1/2 rød chili
2 ss potetmel
1 egg
olje
salt

Slik gjør du:
Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.

Bland kikerter, krydder, egg, potetmel og salt med en stavmikser. Form små, flate boller på størrelse med en valnøtt, og stek i olje til de er gylne på begge sider.

Tzatziki:
1 agurk
2 1/2 dl gresk yoghurt
2 fedd hvitløk
2-4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du:
Lag tzatziki ved å rive agurk og blande med finhakket hvitløk, yoghurt og dill. Smak til med salt og pepper.

Sylta rødløk:
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili
2 rødløk

Slik gjør du:
Lag sylta rødløk ved å la sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Varm lefsene/ evt pitabrødene forsiktig i ovnen, og server!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Linsesuppe med høstens grønnsaker

Hva er vel bedre enn en smakfull grønnsaksuppe nå på høsten? Søtpotet, gulrot, løk og eple i kombinasjon med tomat, kokosmelk og røde linser smaksettes karri og masse finhakket koriander, og resultatet? En nydelig suppe som du garantert kommer til å lage igjen. Har du tid og lyst anbefaler vi å servere suppen med pannebrød som smaker herlig til denne suppen. Har du ikke tid til å bake smaker det nydelig med ris eller godt brød også.

IMG_5390.jpg

Du trenger:
2 ss smør
1 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 søtpotet
2 epler
1 ss karripulver
1 boks hermetiske tomater
1 liter buljong (grønnsak eller kylling)
2 dl kokosmelk
ca 200 gram kokte røde linser

Til servering:
ris, brød, rømme, mango-chutney og finhakket koriander

Slik gjør du:
Finhakk løk og hvitløk. Skrell og skjær opp gulrøtter, søtpotet og eple i terninger.

Smelt smøret i en kjele, fres den oppkuttede løken til den er gylden på middels varme. Tilsett hvitløk, gulrøtter, søtpotet og eple. La det surre i kjelen i noen minutter, før du tilsetter karri og tomater. Ha i buljong, før du koker det hele opp. La suppen småkoke under lokk i ca 30 minutter.

Ha i kokosmelk, før du gir suppen et nytt oppkok. Skyll linsene, før de tilsettes suppen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper .

Sett frem skåler med rømme, mango-chutney, og finhakket koriander. Server gjerne med nystekte pannebrød og ris.

IMG_5410.jpg

Stekt sopp på pannebrød med hvitløksdressing og potetgull

Det er fortsatt sopp i skogen og det er lite som er så snadder som pannestekt sopp etter å ha vært på sopptur og funnet sine egne kantareller eller annen spiselig sopp. Skogstur med barn pleier imidlertid ofte å resultere i en relativt tom kurv, så vi må stort sett ta til takke med noe av den deilige soppen som finnes i butikken nå.  Uansett om soppen kommer direkte fra skogen eller om den har vært en tur innom butikken, smørstekes den sammen med hvitløk og sjalottløk. Deretter legges det på et pannebrød (en grillet brødskive funker også utmerket) og toppes med urter, hvitløksdressing og sprøtt sørlandschips.  Barna her er ikke så begeistret for sopp, så  jeg pleier å steke et egg til dem. Potetgull på toppen vil derimot alle ha:)

IMG_5702.jpg

Du trenger:
Pannebrød , evnt et godt brød

ca 600 gram renset sopp
2 - 4 hvitløksfedd
1 sjalottløk
smør til steking
finhakket gressløk
finhakket persille
hvitløksdressing, oppskrift finner du her
Salt og pepper
Potetgull av typen sørlandschips

Slik gjør du:

Del opp soppen i mindre biter, finhakk hvitløk og sjalottløk før du steker dette sammen i godt med smør. Smak til med salt og pepper. Tilsett de hakkede urtene. Server soppen med pannebrød eller godt brød, hvitløksdressing og potetgull som kan knuses på toppen.

IMG_5706.jpg

Barnas egen grønnsakssuppe

Hva med å lage grønnsakssuppe i helgen? Nå er de norske rotgrønnsakene på sitt beste! Den beste anledning til å la barna lage sin egen middag, som både blir sunn og skikkelig god. Sett frem ulike grønnsaker (det er ekstra gøy om barna selv får velge grønnsaker ) skjærefjøler, kniver og en kjele. Du skal ikke se bort ifra at engasjementet over å få laget sin egen middag blir så stort at stoltheten overskygger skepsisen over at middagen faktisk bare består av grønnsaker. Godt brød og smør ved siden av er obligatorisk:) Ha en god helg☺️

IMG_5525.jpg

Barna trenger
poteter (3-4 stykker)
gulerøtter (ca 3 stykker)
sellerirot
purre
2 løk
2- 3 buljongterninger
1 - 1,5 l vann (så det dekker grønnsakene)
salt og pepper

Slik gjør du
La barna få kutte opp grønsakene, ha de i en kjele, hell på vann og ha i buljongterninger. Kok opp og la suppen småkoke til grønnsakene er møre (ca 30 minutter)

Smak til med salt, pepper, server med et persilledryss; godt brød og smør

IMG_5535.jpg


Grønnsakslasagne

Denne uken har vært kjøttfri her hjemme, jeg har eksprimentert med ulike grønnsaksretter for å teste hva barna faktisk liker. I går ble grønnsakslasagne servert som hvilken annen lasagne. Barna forsynte seg godt, de spiste og koste seg. Plutselig spytter minstemann ut en gulrotbit (noen av bitene var nok i litt groveste laget) Og sier: «dette var jo så godt, men jeg liker jo ikke gulrot. Du har lurt meg!»

Det er det som er fint med denne lasagnen, du kan faktisk «lure» barna til å spise masse grønnsaker som de tror de ikke liker.

IMG_5470.jpg

Du trenger:
Grønnsakssaus:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
en halv sellerirot
ca 300 gram sjampinjong
4 tomater
1 boks hermetike tomater
3 dl buljong
2 ts tørket oregano
Olivenolje og smør til steking
salt og pepper

Ostesaus:
50 g meierismør
40 g hvetemel
5 dl melk
150 g hvitost (evnt parmesan, cheddar eller andre osterester)
muskat
salt og pepper

8-10 lasagneplater

IMG_5445.jpg

Slik lager du grønnsakssausen
Finhakk løk og hvitløk, del selleri og gulrøtter i små terninger (veldig lurt at disse er små om du skal lure i barna noe de tror de ikke liker) Rens og skjer soppen i små terninger.

Varm litt olje i en panne og fres løk, hvitløk til det er mykt , tilsett så gulerot og selleri og la det frese med noen minutter. Ha dette over i en kjele. Ha litt smør i panna, stek så soppen.

Ha de hermetiske tomatene, tomatene, krydderene, buljongen og den stekte soppen oppi kjelen, kok opp og la det småputre i minst en halvtime. Smak til med salt og pepper

Slik lager du ostesaus:
Smelt smøret i en kasserolle. Rør inn melet og tilsett melken litt etter litt. Rør hele tiden til du har en jevnt saus, for å unngå klumper.

La sausen småkoke under omrøring i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat.

Ta kjelen av platen og tilsett ca halvparten av den revne osten.

Legg så lagvis grønnsakssaus, ostesaus og pastaplater, før du topper det hele med resten av osten.

Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter.

Serveres gjerne med en grønn salat, grønnkålsalat, rømme, hvitløksdressing, ristede hasselnøtter - eller rett og slett det du digger å ha ved siden av lasagnen.

Rød linsegryte

Rød linsegryte, eller indisk dal, som det egentlig heter, er en tradisjonell, indisk rett bestående av grønnsaker, linser, vann og urter som kokes sammen i en drøy halvtime.

Den kan serveres med potetstappe eller ris, og kan lett justeres i forhold til kryddermengden. Denne oppskriften stammer fra kokken Renee Fagerhøi og den smaker fantastisk godt.

Server indisk linsegryte med ris, rømme og godt brød.

Server indisk linsegryte med ris, rømme og godt brød.

Til 4 personer trenger du:
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss rapsolje
1 ts chiliflak
3 ts garam masala
2 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
5 dl grønnsakskraft
2 bokser hermetiske tomater
1 boks kokosmelk
4 bokser kokte røde linser
1/2 sitron
salt
fersk koriander

Slik gjør du:
Varm olje i en tykkbunnet kjele. Ha i finhakket løk og hvitløk og la det surre til det blir gyllent. Tilsett alle krydderne og rør dem godt sammen med løken.

Ha i grønnsakskraft, tomater, kokosmelk og linser. La det koke under lokk i ca. 30 minutter. Ta av lokket de siste 5-10 minuttene, slik at suppen tykner. Når linsene er gjennomkokte og myke, er det klart.

Skvis saften av en halv sitron og bland det inn i gryten. Smak til om du eventuelt trenger litt mer salt.

Topp med fersk koriander ved servering. Server med ris, godt brød og rømme.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Grov bakst med grønnsaksfyll

Å fylle grov bakst med en herlig grønnsakssaus som toppes med ost er vårt beste triks til å få barna til å spise mer grønnsaker enn de faktisk aner!

IMG_5459.jpg
IMG_5462.jpg

Til hornene trenger du:
700 gram hvetemel
150 g fint sammalt hvetemel
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
revet ost

Til grønnsaksfyllet trenger du:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
1/2 sellerirot
ca 300 gram sjampinjong
4 tomater
1 boks hermetiske tomater
3 dl buljong (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)
2 ts tørket oregano
olivenolje og smør til steking
salt og pepper

IMG_5449.jpg

Slik lager du grønnsaksfyllet:
Finhakk løk og hvitløk, del selleri og gulrøtter i små terninger (veldig lurt at disse er små om du skal lure i barna noe de tror de ikke liker) Rens og skjær soppen i små terninger.

Varm litt olje i en panne. Fres så løk og hvitløk til det er mykt før du tilsetter gulrot og selleri. La det frese med i noen minutter. Ha dette over i en kjele. Ha litt smør i panna, stek så soppen.

Ha så de hermetiske tomatene, tomatene, alt krydderet, buljongen og den stekte soppen oppi kjelen. Kok opp og la det småputre i minst en halvtime. Smak til med salt og pepper.

Slik lager du deigen:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minuttter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Hev til dobbelt størrelse i bollen (ca 1 time).

Når du skal bake ut pleier jeg å bake enten snurrer eller fylte horn, eller kanskje du kan bake halvparten av hver.

Del da evt deigen i to.

Kjevl ut den ene delen som et kvadrat, det er lurt ha ha litt mel på bordet så det ikke setter seg fast. Fordel ca halvparten av fyllet utover, før du ruller det sammen som en pølse. Del opp i biter før du legger de på en bakepapirkledd stekeplate. La snurrene etterheve mens ovnen blir varm.

Den andre delen, kjevler du ut (på et melet bakebord) til en stor runding. Del opp som 8 pizzastykker, fordel fyllet og litt revet ost på hver av delene, før du ruller det sammen fra ytterst til innerst som horn. La hornene etterheve på brettet mens ovnen blir varm.

Stekes på 225 grader i ca 15 minutter og avkjøles på rist.

Løkterte

Nå er de norske grønnsakene på sitt aller beste og i dag er det løken som skal få spille hovedrollen. Med inspirasjon fra “Grønnsakskokeboken” har vi laget løkterte. Den kan anbefales på det varmeste! Passer like godt til en enkel middag som til snack om du får et par venninner over på et glass. Er det noe du skal teste ut i helgen er det denne! God helg!

IMG_4997.JPG

Du trenger
2 butterdeigsark
2 sjalottløk
2 løk
2 rødløk
1 ss olivenolje
2 ss smør
2 ss sukker
2 ss soyasaus
200 gram fetaost
salt og pepper
Noe grønt til toppen (spirer, ruccola, persille )
evnt noen dråper god balsamico

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 180 grader
Ta butterdeigen ut av fryseren og la den tine litt på benken.
Del løken, men det gjør ikke noe om det er litt biter. Ha olje på middels svak varme i en stekepanne, ha i smøret og løken, når løken begynner å få litt farge har du i soyasausen og sukkeret. La løken ligge å “syde” i dette på svak varme - den vil etterhvert få en søt/salt smak og herlig myk konsistens. Smak løken til med salt og pepper.

Kjevl så ut butterdeigen og del platene om du evnt ønsker flere mindre terter. Fordel den perfekt stekte løken og fetaost på tertedeigen før du steker de sprø og gyldne i ca 20 minutter. Ha over det du ønsker og liker av grønt.

Server gjerne med en grønn salat og hvitløksdressing.

IMG_5401.jpgVegetarpasta med parmesan

En utrolig god pastarett med blant annet squash og gulrot som serveres med en raus mengde parmesan, litt chiliolje og godt brød.

En nydelig vegetarpasta passer perfekt på varme sommerdager.

En nydelig vegetarpasta passer perfekt på varme sommerdager.

Denne pastaretten fikk jeg servert for første gang på en hagefest hos en venninne. En stor kjele ble satt på langbordet ute i bakgården, rause mengder parmesan ble sendt rundt og jeg husker fremdeles hvor godt jeg synes det var. Siden den gang har jeg laget denne retten mange, mange ganger. Både på en vanlig hverdag og til fest.

Denne oppskriften kan du variere etter hva du liker best. Smaken blir litt annerledes om du erstatter gul løk med rød, og det er veldig godt med ristede pinjekjerner i. Hvis du ønsker noe kjøtt i retten kan du for eksempel sprøsteke serranoskinke og tilsette rett før servering.

Denne pastaretten smaker best om du bruker spagetti, og enda bedre om du får tak i en skikkelig kvalitetspasta – eller lager den selv.

Denne pastaretten smaker best om du bruker spagetti, og enda bedre om du får tak i en skikkelig kvalitetspasta – eller lager den selv.

Du trenger
500 gram spagetti
2 løk
3 fedd hvitløk
8 ss olivenolje
2 gulrot
1 squash
1/2 potte frisk basilikum
en god neve frisk bladpersille
1/2 sitron
rause mengder parmesan
olivenolje av god kvalitet
salt og kvernet pepper
chiliolje

Slik gjør du det
Hakk løk og hvitløk. Hell godt med olje i en stor panne på lav varme. Tilsett så hvitløk og løk i oljen. La den surre på lav varme til løken er blank og begynner å lukte godt.

Vask squashen. Behold skallet på og kutt den i små terninger. Skrell gulroten og kutt den i små terninger.

Ha squash- og gulrotbitene i løkblandingen og la det surre videre på lav varme i ca 5 minutter til grønnsakene mykner. Tilsett mer olje underveis hvis det trengs.

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Hell av vannet og bland pastaen sammen med grønnsakene. Pass på å få med all oljen i pannen.

Hakk de friske urtene, skvis litt sitron og rør det inn i pastaen.

Server med en raus mengde parmesan, litt god olivenolje, kvernet pepper og havsalt. Og gjerne chiliolje hvis du ønsker det.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Fetakrem med basilikum, ovnsbakte tomater og hvitløk

Nam! Dette er skikkelig snadder! Og det beste av alt? Denne retten krever få råvarer og minimalt med innsats. Like perfekt til lunsj, forrett eller som kveldskos sammen med et glass rosévin. Takk til Gitte og Phillip for en fantastisk oppskrift!  Denne kommer garantert til å stå gjentatte ganger på vårt sommerbord i år!

IMG_4588.jpg

Du trenger:
200 g god fetaost
3-4 ss melk
cherrytomater
5-6 fedd hvitløk
god olivenolje
pepper
basilikum

Godt brød

Slik gjør du:
Sett ovnen på 225 grader . Ha tomatene, og skrellede hvitløksfedd i en ildfast form, ringle over litt god olivenolje. Om cherrytomatene er store, pleier jeg å dele de opp i to eller tre. Bak i ovenen i ca 30 minutter til hvitløken er myk og tomatene har begynt å få litt farge.

Bruk en stavmikser, kjør fetaosten og melken slik at det får en kremaktig konsistens.

Finn frem en fin bolle, ha litt god olivenolje i bunn, legg så på fetakremen, før du har over de bakte tomatene/hvitløken. Ha over basilikum og litt nykvernet sort pepper.

Server med godt brød (f.eks tyrkisk brød, grytebrød eller surdeig) eller ristet brød med godt smør.

IMG_4590.jpg

Ovnsbakt tomatsuppe

Har du prøvd å lage tomatsuppe i ovnen før? Resultatet er en fyldig tomatsuppe med masse smak!

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Fordelene med å lage suppe i ovnen er mange. Smakene blir sterkere og fyldigere, og du slipper å kutte grønnsakene på samme måten som om du lager suppe på vanlig måte.

I denne oppskriften deler du enkelt og greit tomatene i to og legger dem i en ildfast form sammen med olje, løk, hvitløk og timian. Så får de stå å godgjøre seg i ovnen i ca en halv time før du lar en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Du trenger:
1 kg modne, gode tomater
0,5 dl olivenolje
1 løk, i tynne skiver
3 fedd hvitløk, i tynne skiver
1 par kvister fersk timian
8 dl grønnsaksbuljong
1 ts sukker
salt og pepper
1 sitron, saften av
1 håndfull frisk basilikum til servering

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader

Del tomatene i to og legg dem i en ildfastform sammen med olivenolje. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver og tilsett sammen med et par kvister timian. Forvarm stekeovnen til 200 grader og sett inn den ildfaste formen med tomater. Bak tomatene i ca 30 minutter. vend litt på tomatene underveis og pass på at de ikke blir brent. Hell alt i formen over i en blender, tilsett basilikum og kjør til alt blir til mos. Spe med buljongen til det blir passe konsistens. Smak til suppen med sukker, salt, pepper og sitronsaft.

Server tomatsuppen med hakket frisk basilikum og litt olivenolje på toppen. Hvis barna ønsker makaroni i tomatsuppen, koker du det ved siden av og serverer det i den ferdige suppen.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Tyrkisk brød med digg tilbehør

Har du testet tyrkisk brød? Deilig brytebrød som fint kan spille hovedrollen i fredagskosen. Særlig når det får følge med hummus, feta, oliven og oppkuttede grønnsaker. En litt lettere fredagssnack, som jeg tror fort kan friste til gjentagelse. Og det kjennes herlig å ikke starte helgen med en tung kjøttrett, både for magen og miljøet.  

IMG_2073.jpg

Du trenger:
250 gram mel
en halv pose tørrgjær
200 ml lunkent vann
2 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
sesamfrø

Slik gjør du:
Rør sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett vannet, og rør til du har en fin, litt klissete deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen og la den heve en times tid.

Ha så mel på benken , hell ut deigen og dra den utover til den er ca 2-3 cm høy. Ha den over på et bakepapir hvor du har smørt ut litt olivenolje. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i en drøy halvtime.

Når brødet hever kan du varme opp ovnen til 250 grader over- og undervarme.

Før du steker brødet, rut det gjerne opp i midten og lag en liten kant, pensle så brødet med olivenolje og ha på sesamfrø.

Når brødet er ferdig etterhevet og ovnen er varm, steker du det på 250 grader i 8 minutter, før du skrur ovnen ned til 200 grader og steker det i 5 minutter til.

Oppskrift på hummus finner du her.

Mais-lapper

Noen dager rekker vi ikke middag før det nesten er leggetid. Da er det godt med noe varmt uten at det er for tungt, og når klokka tikker mot leggetid er det en fordel at det går ganske fort å lage. Hva med å servere mais-lapper neste gang? Luftige, smaksfulle og det er ingen som etterspør kjøtt når vegetar er så godt .

IMG_1475.jpg

Til 12 maislapper trenger du:
200 gram hvetemel eller speltmel
1, 5 ts bakepulver
½ ts natron
2 egg
2,5 dl melk
60 gram revet ost, gjerne cheddar
40 gram revet parmesan
2 ss hakket gressløk / vårløk
300 gram mais (fra boks) evt mais fra tre kolber
havsalt
grovkvernet svart pepper
evt olivenolje

Slik gjør du:
Ha mel, bakepulver og natron i en stor bolle. Knekk i eggene og tilsett melk. Bland til alt er godt blandet med en kjøkkenvisp. Tilsett ost, gressløk/vårløk, mais, salt og pepper. Rør det hele sammen.

Varm 2 ts av oljen i en stor stekepanne på middels varme. Bruk en skje eller en liten kopp og tilsett ca 1 kopp (80 ml) av røren i pannen til hver mais-lapp. Du kan lage 2-3 på en gang, bare pass på at det nok plass i pannen slik at du får snudd lappene.

Stek lappene i 2-3 minutter på hver side eller til de er luftige, gylne og gjennomstekt. Snu og gjør det samme på andre side. Tilsett mer olje i panna når du trenger det.

Stable og server lappene direkte fra pannen. Nystekte maislapper smaker nydelig med sprøstekt spekeskinke eller bacon, cherrytomater og avokado hvis du ønsker det.

Søtpotetsuppe med kokosmelk

Det blir ikke feil å starte uken med denne deilige søtpotetsuppen. Ikke bare smaker den kjempegodt, men den er skikkelig sunn også. Jeg serverer gjerne ris ved siden av suppen, dette er superpop hos barna, som da gjerne spiser ris med suppe isteden for suppe med ris.

IMG_1330.jpg

Du trenger
ca 800 g søtpotet ( en stor potet)
2 gulrøtter
1 løk
1 tommelstor bit ingefær
2 fedd hvitløk
en halv rød chili
8 dl grønnsak eller kyllingbuljong
1 boks kokosmelk
salt og pepper
lime
koriander til servering

Slik gjør du det.
Fres løken i olje til den er blitt myk, tilsett chili, ingefær og hvitløk, fres dette et par minutter før du tilsetter søtpotet og gulrot som du har skrelt og kuttet i mindre biter. Hell over buljongen. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre, det tar en liten halvtime.

Tilsett kokosmelk og kjør suppen glatt med en stavmikser (evt i en blender) Smak til med salt, pepper og lime.
Server med finhakket koriander og godt brød.

IMG_1332.jpg

Ovnsbakt gresskarsuppe

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god suppe på en søndag. Her skal vi ut på en liten tur, så hjem å lage vår nye suppefavoritt, nemlig ovnsbakt gresskarsuppe, til middag. Servert med godt brød og smør er høststemningen satt🍂🍂

Elsker du suppe, men synes det er litt pesete med all kuttingen av grønnsaker? Da må du se hit. Her får du nemlig oppskrift på en nydelig ovnsbakt gresskarsuppe som ikke innebærer noe kutting! Ja, du hørte rett. Du baker rett og slett grønnsakene i ovnen. Etter en time i ovnen er grønnsakene så myke at du bare kan ta de ut av skallet med en skje. Dessuten får suppen en fantastisk god sødme som følge av ovnsbakingen. Prøv! Du vil nok få deg en ny suppefavoritt. Nb! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du middag til mandag også:)

IMG_7702.JPG
IMG_7690.JPG

Du trenger
1 gresskar (av typen butternut)
1 løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
ca 1 dl fløte, evnt creme fraiche

Slik gjør du det :
Sett ovnen på 200 grader
Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over.  Bak grønnsakene i ca 1 time. La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet.
Ha i kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Ha i fløte, smak til med pepper.

Serveres gjerne med krutonger, eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner:)

IMG_7696.JPG


Omelett i muffinsformer

Er du på utkikk etter en enkel middag eller noe ekstra godt å sende med i matboksen? Lag sunne og gode omelettmuffins med masse grønnsaker som barna dine kommer til å elske! 

Hjemme hos oss er omelett laget i muffinsformer noe av det beste jeg kan lage til barna. Av erfaring blir det aldri igjen noen rester når vi lager dette. Jeg pleier å la barna tilsette det de ønsker i sin muffinsform. Da vet jeg at den blir spist, og de synes selv den smaker bedre enn når jeg har laget den. Sett fram skåler med feks brokkoli, tomater, pølser,  vårløk, ost og skinke  – og gå i gang:)

Fil 20.02.2018, 10 54 08.jpeg

Til 12 muffins trenger du:
12 egg
2 ss melk
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
50-100 gram parmesan
brokkoli, paprika, vårløk, skinke, chorizo

muffinsform rå2.jpg

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen melk, egg, bakepulver og ost. Smak til eggeblandingen med salt og pepper. Om alle ønsker likt fyll kan du også blande oppkuttet pølse/skinke og grønnsaker  i eggeblandingen. Her er det en som vil ha paprika og skinke, mens en annen brokkoli og chorizo og da lar jeg barna først legge det de vil ha i muffinsformen – før vi heller eggblandingen over.

Stekes i ca 25 minutter. 

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Tomat-terte

Nå som de norske tomatene er i sesong, skal du lete lenge etter en sunnere, bedre og mer allsidig frukt (ja tomater er faktisk en frukt;)  De er gode i seg selv eller som en del av et godt tilbehør. De finner sin plass enten det er på brødskiven, i salaten eller i en terte som vi har laget her. Dessuten er tomaten en takknemmelig frukt å dyrke frem. Så lenge den får nok vann, jord og lys krever den ikke så grønne fingre for å trives.

IMG_5821.jpg

Til to terter trenger du
250 g hvetemel (50 gram kan erstattes med sammalt om du ønsker en grovere deig)
2 ts salt
3 ss olivenolje
ca 1,5 dl vann

6-8 tomater av vanlig størrelse
200 g kremost, naturell
1,5 dl creme fraiche
1 eggeplomme
salt, pepper og muskatnøtt
basilikum

Som tilbehør er det godt med syltet rødløk, oppskrift finner du her, du kan evnt ha rødløk skåret i tynne skiver på terten sammen med tomatene før du steker den. En grønn salat, balsamicoeddik og evnt en god skinke.

Slik gjør du:
Elt mel, salt, olivenolje og vann sammen til en jevn deig, her bruker jeg kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen så hvile en times tid. Del deigen i to.

Sett ovnen på 275 grader.

Bland sammen kremost, creme fraiche og eggeplomme, smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Kjevl ut deigen så tynne du klarer på to bakepapir, fordel osteblandingen utover de to bunnene. Del tomatene i tynne skiver som du fordel utover. Kvern over med litt fersk pepper. 

Stek terten til den er gylden (ca 10 minutter) Ha på raust med fersk basilikum på toppen.

Spises helst varm, spis den første, mens den andre står i ovnen.
 

IMG_5805.jpg