Ovnsbakt gresskarsuppe med ristede gresskarkjerner

Elsker du suppe, men synes det er litt masete med all kuttingen av grønnsaker? Da er dette oppskriften for deg!

Ovnsbakt gresskarsuppe serveres med ferske rundstykker, en liten rømmeklatt og ristede gresskarkjerner.

Ovnsbakt gresskarsuppe serveres med ferske rundstykker, en liten rømmeklatt og ristede gresskarkjerner.

Her har du oppskriften på en fantastisk god suppe som ikke innebærer noe som helst kutting. Grønnsakene bakes enkelt og greit i ovnen sammen med litt olivenolje helt til de er så møre at alt du trenger er en skje for å skrape ut alt det gode kjøttet.

Resultatet er at suppen får en nydelig sødme, og du slipper unna med å kun bruke stavmikseren for å røre det hele sammen til slutt. Prøv, kanskje du også får deg en ny suppefavoritt?!

Server suppen med godt brød og ristede gresskarkjerner.

Når du ovnsbaker grønnsakene slik vi gjør i denne oppskriften legger du enkelt og greit alle grønnsakene i ovnen med skallet på og lar varmen gjøre jobben, slik at alt du trenger å gjøre er å bruke en skje for å skrape ut alt kjøttet når de er ferdig

Når du ovnsbaker grønnsakene slik vi gjør i denne oppskriften legger du enkelt og greit alle grønnsakene i ovnen med skallet på og lar varmen gjøre jobben, slik at alt du trenger å gjøre er å bruke en skje for å skrape ut alt kjøttet når de er ferdig

Til 4-6 personer trenger du:
1 stk gresskar (av typen butternut)
1 gul løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
1 dl fløte, evt creme fraiche

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over. Bak grønnsakene i ca 1 time.

La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet. Tilsett kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Tilslutt har du i fløte. Smak til med pepper.

Server med krutonger eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Gresskarsuppe

En nydelig suppe som er så søt og rund i smaken at både store og små kan like den.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god gresskarsuppe til middag. Denne suppen lages med chili, hvitløk og koriander og kombinasjonen av det søte gresskarkjøttet med de syrlige, sterke smakene er perfekt.

Server suppen med godt brød og topp den gjerne med koriander, rømme og ristede gresskarkjerner.

Bruk gjerne flaskegresskar eller hokkaidogresskar når du lager denne suppen.

Bruk gjerne flaskegresskar eller hokkaidogresskar når du lager denne suppen.

Du trenger:
600 gram gresskar i biter
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 liter kyllingbuljong
1/2 sitron, saften av
en neve frisk koriander

Slik gjør du:
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.

Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og finhakket koriander. Kok opp og la suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor.

Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Linsesuppe med høstens grønnsaker

Hva er vel bedre enn en smakfull grønnsaksuppe nå på høsten? Søtpotet, gulrot, løk og eple i kombinasjon med tomat, kokosmelk og røde linser smaksettes karri og masse finhakket koriander, og resultatet? En nydelig suppe som du garantert kommer til å lage igjen. Har du tid og lyst anbefaler vi å servere suppen med pannebrød som smaker herlig til denne suppen. Har du ikke tid til å bake smaker det nydelig med ris eller godt brød også.

IMG_5390.jpg

Du trenger:
2 ss smør
1 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 søtpotet
2 epler
1 ss karripulver
1 boks hermetiske tomater
1 liter buljong (grønnsak eller kylling)
2 dl kokosmelk
ca 200 gram kokte røde linser

Til servering:
ris, brød, rømme, mango-chutney og finhakket koriander

Slik gjør du:
Finhakk løk og hvitløk. Skrell og skjær opp gulrøtter, søtpotet og eple i terninger.

Smelt smøret i en kjele, fres den oppkuttede løken til den er gylden på middels varme. Tilsett hvitløk, gulrøtter, søtpotet og eple. La det surre i kjelen i noen minutter, før du tilsetter karri og tomater. Ha i buljong, før du koker det hele opp. La suppen småkoke under lokk i ca 30 minutter.

Ha i kokosmelk, før du gir suppen et nytt oppkok. Skyll linsene, før de tilsettes suppen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper .

Sett frem skåler med rømme, mango-chutney, og finhakket koriander. Server gjerne med nystekte pannebrød og ris.

IMG_5410.jpg

Fiskesuppe med dill og mais

Hvis fiskelykken uteblir, har du likevel muligheten til å lage denne nydelige fiskesuppen.

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Fiskesuppe i ulike varianter blir aldri feil om sommeren. Denne varianten krever ikke noe fersk fisk, så om fisketuren endte uten fangst, trenger du ikke fortvile. Har du røkelaks og mais i kjøleskapet, har du det du trenger.

Suppen er kraftbasert, så den vil naturligvis bli bedre jo bedre kraft du bruker. Den blir også ekstra god om du bruker mais fra ferske, rå maiskolber. Men får du ikke tak i det, bruker du ferdig, kokt mais som du finner på butikken. Resultatet blir uansett en fyldig, mild og god fiskesuppe med masse smak, som både store og små kan like.

Server med godt brød og smør.

Bilde 12.05.2019, 12 09 19.jpg

Du trenger
30 gram smør
2 purre, i skiver
2 fedd hvitløk, finhakket
600 gram poteter, skrelt og delt i små terninger
1 liter god fiskekraft
havsalt og grovkvernet pepper
80 gram creme fraiche
350 gram røkelaks, delt i små biter
1 liten boks mais eller 1 fersk maiskolbe
1 ts revet sitronskall
2 ss sitronsaft
fersk dill til servering

Slik gjør du det

Smelt smøret i en stor gryte over middels varme.
Tilsett purre og hvitløk. La det surre i ca. 4 minutter til det er mykt.
Tilsett poteter, kraft, salt og pepper.
Legg på lokk og la det koke i ca. 10 minutter eller til potetene er myke. Fjern gryta fra varmen.
Bruk en stavmikser til suppen er tykk og klumpfri.
Sett suppen tilbake på varmen.
Tilsett røkt laks, mais og dill.Smak til med salt, pepper og sitron.
Server!


Denne saken er publisert på Plusstid.no

 

Fiskesuppe med røkelaks

Det finnes så uendelige mange fiskesupper der ute. Dette er den beste vi har kommet over.

Fiskesuppe med blant annet blåskjell, reker, røkelaks og masse friske urter smaker nydelig med nybakt brød.

Fiskesuppe med blant annet blåskjell, reker, røkelaks og masse friske urter smaker nydelig med nybakt brød.

Oppskriften stammer fra Trond Moi, og grunnen til at den er en favoritt, er at den både er enkel å lage, samtidig som den i grunn inneholder alt som er godt. Blåskjell, røkelaks, rød og hvit fisk, sprø grønnsaker og masse friske urter. Resultatet er en fyldig og smakfull fiskesuppe som egner seg like godt til hverdags som til fest. 

Server fiskesuppen med godt brød og gjerne litt ekstra salt smør, så er måltidet (og lykken!) komplett. 

I denne fiskesuppen tilsetter du blant annet røkelaks, noe som gir denne suppen det lille ekstra

I denne fiskesuppen tilsetter du blant annet røkelaks, noe som gir denne suppen det lille ekstra

Til 4-6 personer trenger du:
300 gram blåskjell
2 ss ekstra god olivenolje
1 gul løk
2 dl hvitvin
300 gram fiskefilet (50 / 50 hvit og rød fisk)
2 skiver røkelaks
1 gulrot
1 fennikel
1 liten bit sellerirot
1 liten purre
2 sjampinjong
6 dl kremfløte
1 liter fiskekraft (evt vann med 2 buljongterninger)
100 gram smør
150 gram rensede reker
2 ss finhakket frisk basilikum
2 ss finhakket frisk gressløk
2 ss finhakket frisk persille
salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:
Skyll, skrubb og rens blåskjellene godt i kaldt vann. Varm opp oljen i en stor kjele. Ha finhakket løk i kjelen sammen med blåskjellene.  Hell over hvitvin (evt eplejuice). Legg på lokk og la skjellene koke i cirka ett minutt til de har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.

Del fisken i små terninger.  Vask og skrell grønnsakene. Skjær gulrot, fennikel, selleri og purre i strimler og sjampinjongen i skiver.  Ha grønnsaksstrimlene, soppen og fløten over i blåskjellkjelen sammen med fisketerningene. Hell over fiskekraft. Kok opp og rør inn smøret.  Idet suppen har kokt opp er den klar, og så tilsettes rekene og urtene rett før servering.

Smak til med salt og nykvernet pepper.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no


Suppe med grillet kylling

En nydelig, kremet suppe med kylling og grønnsaker, toppet med ris og sprøstekt bacon som alle i familien kommer til å like.

Kyllingsuppe med grillet kylling og bacon smaker som skikkelig festmat, men går så fort å lage at du fint kan lage den på en travel hverdag. Foto: Familiematblogg

Kyllingsuppe med grillet kylling og bacon smaker som skikkelig festmat, men går så fort å lage at du fint kan lage den på en travel hverdag. Foto: Familiematblogg

Denne suppen serveres med ferdig grillet kylling, noe som betyr at du klarer å lage den på 20 minutter. Sett på risen med en gang du begynner, så er suppen og risen ferdig samtidig.

De aller minste har ofte litt problemer med å spise suppe, men denne suppen klarer de fint å spise ettersom den serveres med ris. Bland det gjerne sammen hvis de er store nok til å spise selv, og vær raus med risen slik at det ligner mer en gryte enn en suppe. 

Suppen kan fint lages dagen før den skal spises. Da er det eneste som gjenstår dagen etter, foruten å varme opp suppen, å gå innom butikken å kjøpe med en grillet kylling. Risen varmer du da opp direkte i suppa hvis du kokte den dagen før. 

Dette trenger du for å lage en varmende, kremete kyllingsuppe. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en varmende, kremete kyllingsuppe. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1 grillet kylling
1 pk bacon
5 gulrøtter
1 fedd hvitløk
4 sjalottløk
2 rød paprika
3 vårløk
8 dl vann
4 kyllingbuljongcups evt 2 terninger
4-5 dl matfløte
salt og pepper
ris til servering

Slik gjør du:
Sett risen til koking.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme. Legg ut baconskivene på en stekeplate med bakepapir. Sett inn baconet midt i ovnen når ovnen er varm. La det steke i 10 minutter til det er sprøstekt. La det dryppe av på tørkepapir.

Riv opp den ferdig grillede kyllingen i passende biter. Sett kyllingkjøttet til side.

Skjær grønnsakene i mindre biter og stek dem på middels varme i noen minutter i en stor gryte med litt smør. Tilsett vann, fond eller buljong og matfløte. Kok opp suppen og la den koke et par minutter til den er blitt kremet og god. Smak til med salt og pepper.

Server suppen rykende varm med ris, kyllingbiter og bacon.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Blomkål – og brokkolisuppe med sprøstekt spekeskinke

En sunn og smaksrik suppe som blir akkurat like god om du bruker frosne grønnsaker.

Blomkål- og brokkolisuppe er en nydelig hverdagsmiddag for både store og små. Foto: Familiematblogg

Blomkål- og brokkolisuppe er en nydelig hverdagsmiddag for både store og små. Foto: Familiematblogg

Når vi er utenfor sesong og grønnsakene i butikken ser litt vasne ut er det genialt å ha frossen brokkoli og blomkål i fryseren. Grønnsakene tilberedes direkte i frossen tilstand, noe som gjør at du lager denne suppa på 20 minutter. 

Server suppen med sprøstekt spekeskinke, persille, krutonger, en klatt rømme og nyt!

Dette trenger du for å lage en sunn og smaksrik blomkål – og brokkolisuppe! Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en sunn og smaksrik blomkål – og brokkolisuppe! Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1/2 blomkål, i biter
1 brokkoli, i biter
1 fedd hvitløk
1 gul løk, finhakket
2-3 cm ingefær, revet
50 gram smør
1 liter grønnsaksbuljong (evt 1 liter vann + 2 terninger)
1 dl fløte
3 ss creme fraiche
litt sitron
4 skiver spekeskinke
finhakket persille
rømme
evt krutonger

Slik gjør du:
Ha smøret i kjelen og tilsett løk, hvitløk og ingefær. Krydre med litt salt og pepper. Rør rundt og la det steke til løken begynner å bli blank. Tilsett vann, buljongterninger, brokkoli og blomkål. Legg på lokk og la det koke i ca 15 minutter. 

Sjekk at grønnsakene er møre før du skrur av platen og finner frem stavmikseren. Bruk stavmikseren og bland suppen til den blir helt jevn. Sett den så på platen igjen. Rør inn fløte og creme fraiche og la suppen stå og småputre mens du gjør klar toppingen.

Sprøstek spekeskinken i litt olje eller smør. La den renne av på litt kjøkkenpapir før du benytter det som garnityr i suppen.

Før servering smaker du til suppen med sitron, salt og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Ovnsbakt tomatsuppe

Har du prøvd å lage tomatsuppe i ovnen før? Resultatet er en fyldig tomatsuppe med masse smak!

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Fordelene med å lage suppe i ovnen er mange. Smakene blir sterkere og fyldigere, og du slipper å kutte grønnsakene på samme måten som om du lager suppe på vanlig måte.

I denne oppskriften deler du enkelt og greit tomatene i to og legger dem i en ildfast form sammen med olje, løk, hvitløk og timian. Så får de stå å godgjøre seg i ovnen i ca en halv time før du lar en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Du trenger:
1 kg modne, gode tomater
0,5 dl olivenolje
1 løk, i tynne skiver
3 fedd hvitløk, i tynne skiver
1 par kvister fersk timian
8 dl grønnsaksbuljong
1 ts sukker
salt og pepper
1 sitron, saften av
1 håndfull frisk basilikum til servering

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader

Del tomatene i to og legg dem i en ildfastform sammen med olivenolje. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver og tilsett sammen med et par kvister timian. Forvarm stekeovnen til 200 grader og sett inn den ildfaste formen med tomater. Bak tomatene i ca 30 minutter. vend litt på tomatene underveis og pass på at de ikke blir brent. Hell alt i formen over i en blender, tilsett basilikum og kjør til alt blir til mos. Spe med buljongen til det blir passe konsistens. Smak til suppen med sukker, salt, pepper og sitronsaft.

Server tomatsuppen med hakket frisk basilikum og litt olivenolje på toppen. Hvis barna ønsker makaroni i tomatsuppen, koker du det ved siden av og serverer det i den ferdige suppen.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Nudelsuppe med kylling

En spicy, sunn og fargerik suppe som er perfekt både til hverdag og fest!

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

En varmende nudelsuppe med kylling er ikke bare super hverdagsmat i en travel hverdag, men det er også veldig hyggelig mat å invitere på. Du lager denne suppen på 15 minutter, og trenger ingen spesielle råvarer annet enn det du finner i en vanlig matvarebutikk.

Har du tid smaker det nydelig med hjemmelaget nanbrød til (se oppskrift her) men det fungerer fint med kjøpe-nan også.

Dette trenger du for å lage nudelsuppe. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage nudelsuppe. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 liter kyllingkraft (evt vann med kyllingbuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger fersk ingefær, hakket
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
1/2 lime, saften av
nudler
fersk koriander

Slik gjør du:
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side.

Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker)

Smak til med salt og pepper. Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ramen

Nudler er en hit blant store og små. Når nudler får følge med en skikkelig god kraft, blir det til den populære retten «ramen». Inspirert av Ole Martin Alfsens kokebok Familiemiddag, har vi testet en hverdagsvariant av ramen.  Ekte ramen består av både hjemmelagde nudler og kraft som er kokt på svinebein, kyllingskrog, oksehaler, skalldyr eller bare grønnsaker, men det får vente til en dag vi har bedre tid. Her har du en kjapp variant som er laget på kyllingbuljong og smakt til med soya, fiskesaus og lime. Altså ikke helt autentisk. Men skikkelig godt! Vi har laget den uten kjøtt, men du kan fint tilsette stekt eller kokt kylling hvis du ønsker en mer fyldig middag.

IMG_1412.jpg

Du trenger  
1 pk eggnudler  
1,5 l kyllingkraft  (evt grønnsakskraft)
1-2 ss fersk ingefær  
3 hvitløksfedd  
1 stilk sitrongress (hvis du får tak i)  
0,5 rød chili  
1 gulrot  
0,5 paprika  
2-3 vårløk  
1 rødløk  
0,5 squash  
saften av 1 lime
2 ss fiskesaus  
2 ss soyasaus  
Fersk koriander  
egg 
evt stekt eller kokt kylling (500 g) om du ønsker en mer fyldig ramen  

 Slik gjør du  
Sett over vann til nudlene, de kan forkokes for så ha i suppen ved servering. 
Kok opp kraften, før du tilsetter finhakket ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. La dette trekke i minst 5 minutter. Finhakk grønnsakene og la det trekke med i ca 3 min. Har du kylling i suppa de tilsetter du den sammen med grønnsakene.  Smak til med soya, fiskesaus og lime.

Server med finhakket koriander og kokt egg.  

Squashsuppe

Denne suppen er virkelig god. Dette er en sånn suppe som så fint kan dresses opp og ned. Derfor passer den like godt til middag en mandag, som på venninnekveld, i barnedåp eller til lunsj med barselgruppen. Topp gjerne suppen med finhakket persille eller mynte, og sprøstekt spekeskinke. Om du ønsker å starte mandagen uten kjøtt, dropper du det siste, men vi anbefaler deg å ta noen dråper chiliolje eller tabasco over suppen. Det setter prikken over i’en !

IMG_1409.jpg
IMG_1410.jpg

Til 4 personer trenger du:
2 store squash
2 epler
2 store gulerøtter
2 løk
12 dl kyllingbuljong
6-8 ss créme fraiche (evt fløte)
salt og pepper
tabasco
mynte eller persille
sprøstekt spekeskinke (kan droppes hvis du vil ha en vegetar-rett)

Slik gjør du det

Del opp grønnsakene i små terninger. Ha terningene i en kjele hvor du tilsetter kyllingbuljong. Kok grønnsakene møre, det tar ca 10 - 15 minutter. Tilsett crème fraiche, før du kjører blandingen jevnt med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og pepper.

Jeg pleier å sprøsteke spekeskinken i stekeovnen. Da setter jeg ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter jeg inn et brett med spekeskinke (lagt utover på bakepapir) og i løpet av 5 - 10 minutter er spekeskinken herlig sprø. La den renne av seg på et kjøkkenpapir.

Server med finhakkede urter, sprøstekt spekeskinke og gjerne godt brød. Og ikke glem chiliolje eller tabasco til de voksne.

IMG_1405.jpg

Søtpotetsuppe med kokosmelk

Det blir ikke feil å starte uken med denne deilige søtpotetsuppen. Ikke bare smaker den kjempegodt, men den er skikkelig sunn også. Jeg serverer gjerne ris ved siden av suppen, dette er superpop hos barna, som da gjerne spiser ris med suppe isteden for suppe med ris.

IMG_1330.jpg

Du trenger
ca 800 g søtpotet ( en stor potet)
2 gulrøtter
1 løk
1 tommelstor bit ingefær
2 fedd hvitløk
en halv rød chili
8 dl grønnsak eller kyllingbuljong
1 boks kokosmelk
salt og pepper
lime
koriander til servering

Slik gjør du det.
Fres løken i olje til den er blitt myk, tilsett chili, ingefær og hvitløk, fres dette et par minutter før du tilsetter søtpotet og gulrot som du har skrelt og kuttet i mindre biter. Hell over buljongen. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre, det tar en liten halvtime.

Tilsett kokosmelk og kjør suppen glatt med en stavmikser (evt i en blender) Smak til med salt, pepper og lime.
Server med finhakket koriander og godt brød.

IMG_1332.jpg

Kyllingsuppe med karri

Når det er skikkelig kaldt ute er det lite som smaker så godt som en varmende kyllingsuppe. Denne suppen er full av deilige østlige smaker og den kan enkelt justeres i stryke etter hvordan dere liker den.

kyllingsuppe.jpg

Kylling og karri er en utrolig god kombinasjon, og hvis du i tillegg tilsetter kokosmelk blir kombinasjonen bortimot perfekt.

Denne kyllingsuppe er en av våre favoritter. Den er mild i smaken, noe som gjør at selv de aller minste i familien kan spise den, og den kan enkelt gjøres sterkere ved å tilsette mer chilli ved servering. 

Tilsett kokt ris og frisk mango rett i suppen, eller server ved siden av hvis barna selv liker å velge hva de spiser når.  

Bilde 24.09.2018, 12 20 40.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram ferdig grillet kylling
1 løk i terninger
1 paprika i biter
2 ss solsikkeolje
1 ss karripulver
2 limeblader / evt revet skall fra 1 lime
1/2 ts korianderpulver
1 dl vann
4 dl kokosmelk
2 ss soyasaus
100 gram vannkastanjer
1/ 2 lime, saften
1 frisk mango
salt
pepper eller chilipulver etter smak

Slik gjør du:
Fres løken i olje. Tilsett karripulver, paprika og kylling og resten av krydderne. Fyll deretter på med vann og kokosmelk. La det småputre noen minutter. Legg i vannkastanjer delt i to før du smaker til suppen med lime, salt og chili eller pepper.

Skrell og kutt en mango i små terninger, og tilsett i suppen rett før servering.

Server med friske korianderblader, og kokt jasminris enten i eller ved siden av gryta. 

TIPS: Varier med de grønnsakene du har i skapet eller bruk svin- eller kalkunkjøtt hvis dere liker det bedre.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no


Potet- og gulrotsuppe med kjøttdeig

Da jeg serverte barna denne suppen var 5 år gamle Annas første kommentar etter den første skjeen: "Kan vi få mer når vi har spist opp?" Ikke så stor tvil om at suppen falt i smak! Når suppen er sunn, kjapp å lage og innholder flere gode grønnsaker som er på sitt beste nå, kan dette fort bli en høstfavoritt. På Østlandet øser regnet ned i dag, så det føles helt riktig med suppe til middag i ettermiddag☂️

FullSizeRender.jpg

Du trenger
400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss solsikkeolje
ca 500 gram poteter
2 gulrøtter
1 hvitløksfedd (kan droppes)
1 purre
8 dl kjøttkraft eller buljong
1 dl fløte
muskat, salt og pepper

Slik gjør du det
Varm oljen i en gryte og stek kjøttdeigen. Skrell poteter og gulrøtter og del det opp i mindre biter. Rens purren og skjær den i tynne ringer. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene oppi kjelen med det stekte kjøttet. Bland det hele sammen og hell på kraften. La det småkoke i ca 20 minutter til grønnsakene er møre. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Ovnsbakt gresskarsuppe

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god suppe på en søndag. Her skal vi ut på en liten tur, så hjem å lage vår nye suppefavoritt, nemlig ovnsbakt gresskarsuppe, til middag. Servert med godt brød og smør er høststemningen satt🍂🍂

Elsker du suppe, men synes det er litt pesete med all kuttingen av grønnsaker? Da må du se hit. Her får du nemlig oppskrift på en nydelig ovnsbakt gresskarsuppe som ikke innebærer noe kutting! Ja, du hørte rett. Du baker rett og slett grønnsakene i ovnen. Etter en time i ovnen er grønnsakene så myke at du bare kan ta de ut av skallet med en skje. Dessuten får suppen en fantastisk god sødme som følge av ovnsbakingen. Prøv! Du vil nok få deg en ny suppefavoritt. Nb! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du middag til mandag også:)

IMG_7702.JPG
IMG_7690.JPG

Du trenger
1 gresskar (av typen butternut)
1 løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
ca 1 dl fløte, evnt creme fraiche

Slik gjør du det :
Sett ovnen på 200 grader
Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over.  Bak grønnsakene i ca 1 time. La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet.
Ha i kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Ha i fløte, smak til med pepper.

Serveres gjerne med krutonger, eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner:)

IMG_7696.JPG


Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er sunt, lett og godt og absolutt en middag som kan legges i kategorien hverdagsfavoritter. Barna er også veldig glad i denne suppen, særlig når den toppes med sprøstekt bacon og krutonger. Jeg kommer aldri til å glemme noen dager etter at Anna var født da jeg fikk en  kraftig brystbetennelse. Med over 40 i feber gikk jeg fullstendig i svime og visste verken opp eller ned på meg selv eller det lille mennesket som var kommet i hus. Stein var bortreist og tanken på mat var fullstendig fraværende. Men det var før en kjær veninne sto der med en kjele lun, hjemmelaget blomkålsuppe. Det kommer jeg aldri til å glemme. Verken hvor utrolig godt det smakte. Eller takknemligheten jeg følte for at hun gjorde akkurat det. 

Du trenger:
50 gram smør
1 stor blomkål
0,5 løk
5 dl grønnsaksbuljong
5 dl melk
1 dl fløte
litt rømme

Slik gjør du:
Finhakk løk og kutt blomkålen i biter. Fres dette i smøret. Hold igjen litt av blomkålen (det er fint å ha litt blomkål oppi suppa ved servering)   Ha i resten av ingrediensene. Kok til blomkålen er mør. Kjør deretter suppa i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne suppen med blomkålbuketter, ferske urter, sprøstekt bacon og hjemmelagde krutonger.

Oppskrift på hjemmelagde krutonger finner du her. 


Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute.  Den er perfekt å lage til mange, og hvor koselig er det ikke å samles inne på hytta rundt en stor gryte med god suppe? Har du suppe igjen smaker den om mulig enda bedre dagen etter. Den er også perfekt restemat og ypperlig å helle på termos og ta med i tursekken.  Etter en suppemiddag er det godt med litt dessert og da kan vi anbefale nystekte sveler (oppskrift finner du her) En perfekt kombinasjon!

Dette trenger du:
1 saltet svineknoke
1 ss svart pepper
3 laurbærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
200 gram gule erter - bløtlagt over natten
salt og pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Ha svineknoken i en kjele - ha i laurbærblad og pepper og dekk med vann. Kok opp, skum av og la det småkoke i 1, 5 time. Tilsett ertene og kok videre en time til.

Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knoken av kokevannet - skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra knoken sammen med ertene. Når grønnsakene er ferdig kokt - tilsetter du kjøttet. Smak til med salt og pepper. Ha på fersk persille.

Server med godt brød og smør.

Tips: Får du ikke tak i saltet svinkeknoke fungerer det veldig fint å erstatte den med feks røkte kjøttpølser eller skinke. Da kan du bare tilsette det mot slutten av koketiden slik at det blir gjennomvarmt. 

Nudelsuppe

Hva er vel bedre enn en sunn, fargerik og smaksrik suppe på en kald vinterdag? Denne suppen er nok i utgangspunktet mest for de voksne. Men koker du litt ekstra nudler til barna som serveres sammen med litt kylling og grønnsaker fra suppa, skal du ikke se bort fra at det også kan falle i smak hos husets små:) 

Du trenger:
1,5 liter kyllingkraft (evt hønsebuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger hakket ingefær
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
saften av en halv lime
koriander
nudler  (jeg bruker en bunt av merke «Udon nudler»)

Slik gjør du
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side. Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker) Smak til med salt og pepper.

Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød. Oppskrift på det finner du her.
 

Gresskarsuppe

Før har jeg alltid tenkt at gresskar er gresskar, men etter vi besøkte bonden Thor i Røyken fikk jeg se at det på ingen måte er tilfellet. De klassiske Halloween-gresskarene er hovedsakelig til pynt og har ikke så mye smak, mens andre varianter er langt mer egnet til matlaging. Da vi kom hjem fra gårdsbesøket satte mannen ivrig igang med å lage denne fantastiske gresskarsuppen. Suppen var populær hos hele familien. Du skal ikke se bortifra at gårdsbesøk med gresskarsanking med påfølgende suppespising er blitt en ny tradisjon her i familien. Både vi og barna har fått et helt annet forhold til denne frukten. Jeg tenker at det blir temmelig perfekt å servere gresskarsuppe på halloweenfesten, med spøkelsesrundstykker og sprøstekte krutonger. 

Du trenger:
600 gram gresskar i biter (for eksempel flaskegresskar, eller annet gresskar med litt smak)
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
o,5 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 ts malt koriander
1 liter kylling eller hønsebuljong
saften av en halv sitron

Slik gjør du det
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.  Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og korianderkrydderet og kok opp. La suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor. Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød, og kanskje spøkelsesrundstykker eller krutonger

Lynrask ertesuppe

Hva med å starte uken med ertesuppe? Denne kjappe, gode og grønne suppen passer perfekt på en mandag. Du lager den på 10 minutter, sannsynligheten for at du har alle ingrediensene allerede er ganske stor og ikke minst er den sunn. Du synes kanskje suppe er litt tynt til middag, men her er det mange muligheter. Server suppen med et godt brød ved siden av, krutonger, noen fiskebiter, stekt bacon, kokt egg, en klatt rømme - et urtedryss. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Du trenger:
400 gram frosne erter
3 ss smør
2 sjalottløk
7 dl kylling eller grønnsaksbuljong
1 dl fløte, creme fraiche eller rømme
salt, pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du:
Fres løken i smøret. Ha i ertene. Hell over kraften og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter. Ha i fløten (rømme, creme fraiche) Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser slik at du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Eventuelt litt cayennepepper (jeg pleier ofte å tilsette cayennepepper etter jeg har helt opp i suppe til barna).

Server med ønsket tilbehør.