Gresskarpai

Det søte, bakte gresskaret passer perfekt i en dessertpai, og den milde, krydrede smaken gjør at denne paien faller i smak både hos store og små.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Denne kjente og klassiske amerikanske paien serveres ofte på både Halloween og Thanksgiving.  Krydder som kanel, ingefær og muskat gjør at denne paien minner litt om våre pepperkaker, og dermed kan skeptiske barn fort få seg en liten overraskelse. Dette er nemlig skikkelig snadder!

Paien lages med ovnsbakt eller kokt gresskar, noe som gir en litt nøtteaktig, søt smak og et nydelig utgangspunkt for en dessertpai.

Serveres helst litt lun, med vaniljeis, vaniljekrem, eller kun med et lite melisdryss.

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Til Paibunnen trenger du:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1-3 ss kaldt vann

Til fyllet trenger du:
500 gram bakt / kokt gresskarkjøtt
70 gram brunt sukker
2 ss maizena
2 egg
1,5 dl helmelk / evt fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt

Slik gjør du:
Først må du bake eller koke gresskaret. Om du vil bake det deler du gresskaret i biter (ta av skallet først) før du har gresskaret i en ildfast form, hell over litt olje og legg aluminiumsfolie over formen. Gresskaret bakes så i ca 45 minutter på 200 grader til gresskaret er mykt. Om du heller vil koke gresskaret deler du gresskaret i biter (uten skall ) som du koker i en stor kjele med vann i ca 20 minutter til gresskaret er helt mykt. Uansett hvilke fremgangsmåte du velger, moser du så gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor – før det avkjøles og kan blandes inn i paifyllet.

Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som du har delt i terninger – kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, før du stopper maskinen og elter resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Kle en smurt paiform med paideigen, enten du kjevler den ut eller klemmer den ut med fingrene. Legg så et bakepapir i bunn og ha over tørkede erter.

Stek paibunnen i 10 minutter – ta så av bakepapiret før du steker bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker kan du lage fyllet: Bland sammen sukker og maizena i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt eller kokt gresskar, sirup og krydder. Hell så fyllet i paibunnen og stek den (180 grader) i 40- 45 minutter.

Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering slik at fyllet får satt seg.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Trollkrem

Blir det bedre enn en tur i marka i kald og klar høstluft, soppsuppe til middag og trollkrem med tyttebær til dessert?

Fire ingredienser er alt som trengs for å lage denne fantastiske rosa desserten, og hvis du aldri har smakt det før er det ingenting å vente på. Første gang jeg smakte det ble jeg nesten litt satt ut av hvor friskt, søtt og nydelig denne desserten smaker.  Trollkrem kan du enten servere alene eller sammen med vaniljesaus eller vispet krem. Det smaker også utrolig godt sammen med nystekte, sprø vafler.

hoved.jpg

Du trenger:
1/2 kg rensede tyttebær
200 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite

Slik gjør du:
Pisk tyttebær, sukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum.

Server med en gang.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Tilslørte plommepiker

Norske plommer i sesong er noe av det aller beste jeg vet! I kombinasjon med sprø smuler og en syrlig yoghurt (eller vaniljeis om du vil) kan du fort få en ny dessertfavoritt.

I år er det dessuten plommeår og ekstra mange plommer på trærne. Plommebøndene sliter med å selge alle de gode plommene så gjør en innsats og ta med deg plommer neste gang du er i butikken. Da kan du feks lage denne nydelige desserten med litt ekstra god samvittighet!

IMG_1216.jpg

Du trenger:
1 kg plommer
150 gram sukker
1 dl vann
1 vaniljestang
litt kanel
litt sitronsaft

1,5 ss potetmel (til jevning)

3 dl brødsmuler
3 ss smør
2 ss sukker

Yoghurt, naturell/ vaniljeyoghurt / kesam eller vaniljeis

Slik gjør du det:
Del plommene, og fjern steinen. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, Ha dette i en kjele sammen med vann og litt kanel. Kok opp og la det småkoke til plommene er møre. Smak til med sitronsaft. Rør potetmelet ut i litt vann, før du rører det inn i kompotten. Avkjøl.

Smelt smøret i en stekepanne på middels varme, ha i smulene og sukkeret. Stek smulene til de blir gyldne.

Server plommekompotten med youghurt og sprø smuler.

IMG_1217.jpg

Oppskriftskilde: Godt.no

Verdens enkleste hverdagsdessert

Dette er sunt, enkelt og skikkelig godt!

IMG_2852.jpg

Kjeks, yoghurt, friske bær og honning. Dette er en liten hverdagslykke på glass.

Enklere enn dette blir det ikke. Knus en god kjeks i bunn av et glass, tilsett naturell yoghurt og topp det hele med det du har eller det du har lyst på av friske bær eller frukt. Avslutt med litt akasiehonning og vips – du har en nydelig liten dessert, velegnet til å lyse opp en hektisk tirsdag

IMG_2847.jpg

Dette er alt du trenger for å diske opp med en herlig, liten hverdagsdessert midt i uka.

Du kan variere ingrediensene her etter det du liker best. Har du barn som synes naturell yoghurt er for syrlig kan du erstatte det med kesam eller vaniljeyoghurt. Koksyoghurt smaker også nydelig, særlig i kombinasjon med mango. Prøv dere frem og finn den kombinasjonen dere liker best! 

IMG_2848.jpg

Server desserten i et glass, eller på tallerken slik vi har gjort her.

Du trenger
1 kjeks (digestive eller bixit)
ca 2 dl naturell yoghurt
bær eller frukt etter eget ønske
akasiehonning

Slik gjør du det
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette.
Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt.
Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l.

Server med flytende honning på toppen.

Denne saken er publisert på plusstid.no

Sommerbær på grillen

Hva gir mer sommersteming enn smaken av norske bær?  Til denne fantastiske desserten kan du bruke de bærene som er i sesong og du har tilgang på. Enten det er jordbær, bringebær, rips eller blåbær - gjerne i kombinasjon. Sommerens bær toppet med kanskje verdens beste crumble bestående av hvit sjokolade, havre, mandel og limeskall kan ikke bli feil. Det beste av alt er at denne desserten kan lages på grillen noe som gir den ultimate finalen på grillmiddagen.  Denne desserten er faktisk så enkel at den også kan tas med på tur fordi alt kan gjøres klart i folie i forkant. Om du ikke skal på tur eller fyre opp grillen - kan den fint lages i stekeovnen også!

IMG_5121.jpg

Du trenger:
400 gram bær (f.eks rips, bringebær, jordbær - du kan gjerne blande)
0,5 dl grovhakket hvit sjokolade
1 dl havregryn
100 gram smør, temperert
1 dl hvetemel
0,5 dl hakkede mandler
1 dl sukker
1 ss maizena (kan sløyfes)
2 ss melis (kan sløyfes)
saften av en halv lime
limeskall finrevet

Slik gjør du:
Først lager du små skåler av alminiumsfolie ved å presse flere lag folie i en serveringsskål med ønsket størrelse (du kan enten lage porsjonsformer - eller en stor form). Bland så sammen havregryn, smør, mel, hvit sjokolade, mandler, limeskall og sukker i en bolle - til du har en smuldrete deig. Fordel så bærene i bunnen av folieformen før du presser over litt limesaft og drysser over maizena og melis. Smuldre over smuldredeigen. 

Bak paien eller paiene i grillen under lokk til bærene er myke og smulene har fått fin farge. Hvis den skal stekes i ovnen steker du den på 200 grader, over og undervarme i ca 30-35 minutter (dette er hvis du lager en stor pai) til den er gylden og det begynner å boble langs kanten.                

Serveres lun med vaniljesaus eller vaniljeis.
 

Ananas- og myntedessert

Friskt, søtt og nydelig!

Dette er den perfekte hverdagsdesserten, spesielt etter litt sterk mat som indisk og thai. Kombinasjonen av ananas, kokos, lime og mynte er bortimot perfekt og sørger for en frisk og søt avslutning på måltidet. Her snakker vi latterlig lite innsats, og bøttevis med smak!

Finner du ikke kokosyoghurt i butikken, smaker det også veldig godt med naturell yoghurt, enten den vanlige eller greske varianten.

IMG_3196.jpg
IMG_3194.jpg

Du trenger:
1 stor ananas
150 gram blåbær eller andre gode friske bær
en liten bunt frisk mynte
3 ss lyst rørsukker
250 gram kokosyoghurt

Slik gjør du:
Skrell ananasen og skjær den i skiver. Legg skivene på et stort fat sammen med blåbærene.
Riv av myntebladene og gni dem til mos i en morter. Ha i sukkeret og gni igjen.
Dryss myntesukkerblandingen over ananasen.
Halver en lime til å presse over, og sett det på bordet sammen med kokosyoghurt.

Server! Og spis gjerne med pinner!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Dessertpannekake

I vår familie har vi innført en ny aktivitet, nemlig morellspyttekonkurranse. Barna synes det er kjempegøy:) Har vi besøk eller de kjeder seg, er Anna ikke sein med å arrangere denne konkurransen som handler om å spytte morrelsteinen lengst. Dette har medført en økt interresse for moreller. Er vi i butikken kan vi ikke gå forbi morellene uten å ta med oss en pose eller to (de smaker jo nydelig nå) Når ikke morellene skal brukes til konkurranse, er de fantastiske å putte i denne dessertpannekaken. En akkurat passe søt pannekake, som passer perfekt etter en suppe eller fiskemiddag. Den funker også utmerket å servere på trammen om du får uventede gjester en sommerformiddag. Om dere har brukt opp alle morellene til spyttekonkurranse, kan moreller fint erstattes med andre bær som blåbær, bjørnebær eller bringebær.

Du trenger:
3 egg
80 gram sukker
200 gram hvetemel
3 dl kefir, eller tjukkmelk
0,5 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 sitron
200 gram moreller eller andre bær
melis til pynt.

Slik gjør du:
Rør sammen alle ingrediensene utenom sitronen og morellene til en jevn røre. Sitronen vasker du godt, før du bruker et rivjern (med så små hull som mulig) og rasper skallet oppi, etterpå presser du ut saften av sitronen og blander inn i røren.  Morellene legger du i bunn av en bakepapirkledd form og drysser litt sukker over,  hell så over røren.
Stekes så på 200 grader i ca 30 minutter. Når dessertpannekaken er avkjølt kan du drysse litt melis over. Server som den er, eller med litt rømme, kesam eller vaniljeis ved siden av.

 

Brødpudding

Har du et halvt brød liggende? Ikke kast det! Med enkle grep kan tørt brød nemlig forvandles til den nydeligste hverdagsdesserten!

Med små grep kan brødrester forvandles til en nydelig hverdagsdessert!

Med små grep kan brødrester forvandles til en nydelig hverdagsdessert!

Har du smakt brødpudding før?  Det kan minne litt om «arme riddere», men lages i ovnen. Du bruker enkelt og greit brød som du har til overs, og her kan du gjerne bruke brød som har blitt tørt. Det spiller ingen rolle. Etter at det har fått godgjøre seg i ovnen i drøye 40 minutter med en blanding av fløtemelk og bær, ender du likevel opp med en nydelig hverdagsdessert som du kommer til å lage igjen og igjen.

Det er ikke bare vanlig matpakkebrød som kan brukes til brødpudding. Her kan du bruke rester av julekake, boller, ja til og med hamburger – og pølsebrød. Tørr loff blir nydelig, surdeigsbrød enda bedre. Og lite blir feil.

Brødpuddingen smaker best om den spises mens den fremdeles er varm. Og gjerne sammen med vaniljeis, pisket krem, eller rett og slett naturell yoghurt som vi har gjort her. Nyt!

Det er ikke så mye som skal til for å forvandle tørt brød til en herlig brødpudding!

Det er ikke så mye som skal til for å forvandle tørt brød til en herlig brødpudding!

Du trenger:
6-8 skiver brød
ca 50 gram smør
2 egg
40 gram sukker
2 dl fløte
2 dl melk
1/2 sitron, bare revet skall
en neve bringebær (frosne eller ferske)
en neve blåbær (frosne eller ferske)

Slik gjør du:
Del brødskivene i to, gjerne på skrå, før du smører smør på begge sidene. Anrett brødskivene i formen slik at hjørnene stikker opp.

Pisk sammen egg, sukker, fløte, melk og revet sitronskall.  Hell blandingen over brødet.

Stekes i vannbad 160 grader i ca 40 – 45 minutter til brødpuddingen er gyldenbrun på toppen.

Server med litt yoghurt naturell hvis du ønsker det.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Verdens enkleste hverdagsdessert

Sunt, enkelt og skikkelig godt!

Enklere enn dette blir det ikke. Knus en god kjeks i bunn av et glass, tilsett naturell yoghurt og topp det hele med det du har eller det du har lyst på av friske bær eller frukt. Avslutt med litt akasiehonning og vips – du har en nydelig liten dessert, velegnet til å lyse opp en hektisk hverdag.

Kjeks, yoghurt, friske bær og honning. Dette er en liten hverdagslykke på glass!

Kjeks, yoghurt, friske bær og honning. Dette er en liten hverdagslykke på glass!

Dette er alt du trenger for å diske opp med en herlig, liten hverdagsdessert midt i uka.

Dette er alt du trenger for å diske opp med en herlig, liten hverdagsdessert midt i uka.

Til 1 porsjon trenger du:
1 kjeks (digestive eller bixit)
ca 2 dl naturell yoghurt
bær eller frukt etter eget ønske
akasiehonning

Slik gjør du
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette.
Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt.
Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l.
Server med flytende honning på toppen.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Min favorittrabarbrapai

Så fort det er rabarbrasesong begynner jeg å tenke på denne smuldrepaien, og hvor fort jeg kan få laget den. Det har jeg gjort i snart 15 år,  helt siden jeg fikk oppskriften av en venninne. Kaken er kanskje ikke den vakreste, men den smaker altså så fantastisk godt, og den er alltid like populær hver gang den kommer på bordet. Hvis du serverer den sammen med en god vaniljeis og jordbær slik jeg har gjort her blir den fort ganske så fin også:) Denne må du prøve, jeg lover at du ikke kommer til å angre! 

Du trenger:
2 dl hvetemel
1 dl brunt sukker
1 ts kanel, strøken
125 g smør

700-800 g renset rabarbra, i staver
1 dl vanlig sukker
3 ss hvetemel

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader. Smør en rund ildfast paiform (vanlig størrelse) Bland hvetemel, brunt sukker og kanel i en bolle, og smuldre inn smøret med fingrene til en grynete masse. 

Skrell rabarbraen og skjær av den nederste grove enden. Del stilkene i to på langs og deretter i stykker på 2-3 cm. Bland rabarbraen med sukker og litt hvetemel, og ha det i den smurte formen. Til slutt dekker du rabarbraen med deigen og steker denne «omvendte» paien i ovnen i 35-40 minutter til det bobler langs kantene og paideigen er sprø og gylden. 

Denne paien smaker ekstra godt lun og med en god vaniljeis og med ferske jordbær til! 

Panna cotta med sjokolade

Noen dager er det bare helt riktig å ha dessert, og et lite glass med sjokolade panna cotta blir aldri feil.
Enkelt å lage, og kan med fordel gjøres klart dagen før.

IMG_1495.jpg

Du trenger
100 g mørk sjokolade
en halv vaniljestang
2 ss sukker
1 dl melk
3 dl fløte
1 plate gelatin
bringebær til servering

Slik gjør du det
Splitt vaniljestangen og ha ut frøene. Ha melk, litt av fløten (ca 1/3), sukker og vaniljefrøene i en kjele. Kok opp og la dette stå å trekke, mens du bløtlegger gelatinen i kaldt vann.  Når gelatinen er løst opp, rører du den inn i den varme melkeblandingen.
Del opp sjokoladen og ha den i en bolle. Hell over den lunkne melkeblandingen og rør til sjokoladen har smeltet. Du kan gjerne bruke en stavmikser. Rør til slutt inn resten av fløten.

Hell blandingen over i 4 serveringsglass eller skåler. Sett den kaldt, den trenger minst 4 timer på å stivne, men kan gjerne stå over natten. Server med nyrørte eller ferske bringebær.

Hjemmelaget kavring

Har du prøvd å lage din egen kavring?  Så utrolig godt og enkelt. Og en perfekt måte å bruke opp restene fra gårdsdagens bollebakst. Kavring er rågodt med smør og ost, eller knust opp med melk og litt sukker på. Beste hverdagsdesserten!

Du trenger:
Boller

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader, del bollene i to og legg dem på et stekebrett. Skru av ovnen når du setter bollene inn. Sett døra på gløtt og la bollene bli til kavring over natten.

Salt karamellsaus

Finnes det noe bedre enn varm karamellsaus med et hint av havsalt?! Neppe! Denne sausen kan brukes på blant annet is, yoghurt, panna cotta og den løfter en enkel dessert til uante høyder. Ikke er den vanskelig å lage heller, du må bare følge med litt for dette blir varmt! Når du først har lært deg å lage denne sausen kan vi garantere at du kommer til å lage den igjen og igjen. For dette er både enkelt og skikkelig snadder! 

IMG_1078.jpg

Du trenger:
100 gram smør
100 gram sukker
1 dl kremfløte
en liten klype maldonsalt 

Slik gjør du det:
Smelt smør og sukker i en kjele til du får en lys karamell. Jeg pleier å smelte dette på medium til svak varme så jeg ikke brenner karamellen. Når smør og sukker har fått en gylden farge (Det kan fort ta 10 minutter) tilsettes den lettpiskede kremfløten (litt og litt) og tilslutt saltet. Vi anbefaler å smake til med salt, slik at du selv kan avgjøre hvor salt du liker sausen. 

Når du skal bruke den på is eller panna cotta anbefaler vi å lage den litt i forkant slik at den kan avkjøles. Varm den så lett opp i et vannbad før du serverer og pass på at den ikke er for varm, da kan den fort bli knekk. 

Sausen blir tykkere når den blir kald og den holder seg i en god uke i kjøleskapet.  

Se oppskrift på «Panna cotta med vanilje og salt karamellsaus her». liten

Blåbærmilkshake med vanilje

Vi har alltid dessert etter å ha spist fisk til middag.  Tanken var i utgangspunktet å gjøre fiskemiddagene mer populære, men den egentlige grunnen er strengt tatt at jeg selv alltid har lyst på noe søtt etter å ha spist fisk. Vi prøver å ha to fiskemiddager i uken, noe som resulterer i en stadig jakt etter den ultimate hverdagsdesserten. Denne lette, friske blåbærmilkshaken lagde vi i går, med stor suksess!

IMG_7276.jpg

Til 2 personer trenger du:
3 dl frosne blåbær
2 dl yoghurt naturell
2 dl melk
2-4 ss sukker (kan erstattes med honning)
frøene av en halv vaniljestang

Slik gjør du
Bland blåbær, yoghurt, melk, sukker og vanilje i en blender. Om du ønsker en enda søtere og tykkere milkshake kan yoghurten erstattes med vaniljeis.

Sandwich

Å lage hjemmelaget sandwich er enklere enn du tror. Vi har prøvd ut diverse sandwich-varianter både med kjøpekjeks, hjemmelaget kjeks, kjøpeis, hjemmelaget is... Men nå har vi kommet frem til vår favoritt. Den er enkel å lage, har passe seig kjeks, du kan velge is etter smak og den er utrolig god. Lager du opp noen av disse, har du alltid noe skikkelig digg å varte opp med om du får gjester.  Jeg tipper også gjestene blir rimelig imponert over at du faktisk har laget den selv.

Du trenger
Hjemmelaget iskjeks
vaniljeis, eller annen favorittis

Du trenger til iskjeksen
4 egg
120 gram sukker
120 gram hvetemel
1 ts bakepulver
4 ss Oboy (evt 2 ss kakao)  

Slik gjør du
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis, Bland inn resten av ingrediensene til du har en jevn og fin røre. Smør røren jevnt utover to bakepapirkledde stekeplater. Det er viktig at det er et jevnt lag - ellers blir de fort brent i kantene. Stekes så på 200 grader i 5-6 minutter til du ser at deigen er blitt gyllen og fast. Stek brettene hver for seg. Mens dette steker, tar du et nytt bakepapir og strør et tynt lag med sukker på. Når så kaken er ferdig stekt tar du den ut og legger den oppå det sukkerkledde bakepapiret, dra så forsiktig av det bakepapiret som har vært i ovnen og nå ligger på toppen (sånn som du gjør med rullekake). Mens kjeksen fortsatt er varm og myk, skjærer du ut ønsket form enten du ønsker runde, firkantede eller kvadratiske sandwich.  Når bunnen er avkjølt, tar du en raus skje med en skikkelig god vaniljeis (- om du ønsker å bruke en annen is enn vanilje er det fullt mulig og mulig like godt;)) og legger i mellom to kjeks. Jeg legger mellomleggspapir mellom isene og legger sandwichen i en lufttett boks i fryseren.

Så er det bare å ta opp når du får gjester, servere og imponere ;) 


 

 

Jordbær med crumble

Sommerdager på hytta eller hjemme. Lyst på en liten dessert? Kanskje har du plukket eller kjøpt jordbær langs veien. Vil du oppgradere litt -kan du lage en crumble som setter den lille spissen på desserten.  Server med kesam, vaniljeis eller naturell yoghurt som du tilsetter litt vanilje eller melis i. Vipps så har du sommerens beste - og enkleste dessert. 

 

Crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir på en stekeplate. 

Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Til slutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få denne smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de minst en uke. 

Årets sunneste og enkleste dessert

Appelsiner er i sesong og på sitt aller beste nå. Hva med å rett og slett servere appelsiner til dessert i dag? Årets sunneste og enkleste hverdagsdessert:)

IMG_2268.jpg

Du trenger:
2 appelsiner
kanel
sukker (kan droppes)

Slik gjør du:
Skjær bort skallet av appelsinen, del den opp i tynne skiver. Dryss på et tynt lag med kanel og eventuelt litt sukker (er appelsinene gode og søte trengs ikke sukker) og server.

Spis appelsinen med gaffel:)

Sitronkrem

I går ettermiddag skulle jeg innom butikken og handle et par ting til middagen. Men da jeg kom til grønnsaksavdelingen ble jeg fullstendig distrahert. Der lå de. Knallgule, med grønne blader, og ropte på meg. Italienske sitroner. Sitroner fra Amalfi. Januar og februar er høysesong for disse gule herlighetene. De beste i verden. Så gule og saftige, og med en søtere og mer vitaminrik saft enn andre sitroner. Da jeg kom ut av butikken hadde jeg ikke handlet annet enn melk og masse sitroner: Ja ja. Så ble det bare brødskiver til middag, men det ble i det minste verdens beste sitronkrem til dessert:) Sitronkrem kan brukes til det meste. Det er fantastisk godt på scones og kjeks, som fyll i paier og annet bakverk, og ikke minst i et stort antall desserter. 

Du trenger:
1 sitron
1,5 dl melis
2 egg
50 gram meierismør

Slik gjør du det:
Riv skallet av sitronen ( bruk den fineste siden på et rivjern) før du presser ut saften.  Ha saften sammen med melisen oppi en kjele. Pisk dette sammen med eggene og sitronskallet. Del smøret i terninger og ha dette oppi kjelen sammen med resten. Varm forsiktig opp og rør hele tiden til kremen tykner. Det er veldig viktig at kremen IKKE koker.

Hell over på et tett glass og avkjøl.

Her har du et eksempel på en veldig god og enkel hverdagsdessert med sitronkrem
 

Hjemmelaget krokan

Med to ingredienser lager du denne knasende herligheten. Når du først er i gang kan du like greit lage dobbel porsjon. Ha noe over på koselige glass, og du har den perfekte vertinne/venninnegave.  Resten kan brukes til å gi flere av julens desserter en ny dimensjon. Hva med litt sprøtt oppå moltekremen eller tjukkmelkspuddingen ? Lager du krokanen selv kommer du faktisk også unna med å servere is - på selveste julaften. 

Du trenger :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter. 

Ha over på et lufttett glass.

Eplemos med Crumble

Denne desserten kan dresses opp eller ned ut i fra hva du har tilgjengelig - og ikke minst hva du har lyst på. Hvis jeg lager denne desserten en hverdag synes jeg den er perfekt sammen med yoghurt naturell eller kesam, men om jeg bruker en god vaniljeis, er den plutselig blitt en helg- eller festdessert. Nå som de norske eplene er på sitt beste synes jeg det er lite som slår hjemmelaget eplemos.  Men rekker du ikke det, er det mange gode å få kjøpt også! 

FullSizeRender-11.jpg

Du trenger til crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik lager du crumble:
Sett ovnen på 180 grader.
Legg et bakepapir på en stekeplate. Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Tilslutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de i minst en uke. 

Til eplemos trenger du: 
3- 4 epler
6 ss sukker
0,5 dl vann

Slik lager du eplemos:
Skrell og skjær eplene i terninger, ta bort kjernehuset. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. La det småkoke til eplene er møre. Mos eplene så fint som du ønsker det. Ha eplemosen over på et rent glass, Avkjøl. Oppevares i kjøleskapet.

Ved servering
Ha crumble, yoghurt (evt. vaniljeis eller kesam) og eplemos i et glass. Jeg bruker også ofte å  sette frem en krukke med crumble, et glass med syltetøy og yoghurt, slik at alle kan lage sin egen. Topp gjerne herligheten med noen finhakkede epler.

Nyt!