Potet- og gulrotsuppe med kjøttdeig

Da jeg serverte barna denne suppen var 5 år gamle Annas første kommentar etter den første skjeen: "Kan vi få mer når vi har spist opp?" Ikke så stor tvil om at suppen falt i smak! Når suppen er sunn, kjapp å lage og innholder flere gode grønnsaker som er på sitt beste nå, kan dette fort bli en høstfavoritt. På Østlandet øser regnet ned i dag, så det føles helt riktig med suppe til middag i ettermiddag☂️

FullSizeRender.jpg

Du trenger
400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss solsikkeolje
ca 500 gram poteter
2 gulrøtter
1 hvitløksfedd (kan droppes)
1 purre
8 dl kjøttkraft eller buljong
1 dl fløte
muskat, salt og pepper

Slik gjør du det
Varm oljen i en gryte og stek kjøttdeigen. Skrell poteter og gulrøtter og del det opp i mindre biter. Rens purren og skjær den i tynne ringer. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene oppi kjelen med det stekte kjøttet. Bland det hele sammen og hell på kraften. La det småkoke i ca 20 minutter til grønnsakene er møre. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Havrelapper

Hva gjør du med havregrøten som blir igjen fra frokosten? Her har som regel restene gått i søpla. Men det var før jeg testet disse. Nå spares alltid grøtrestene, slik at det kan forvandles til sunne og deilige havrelapper. Jeg har ofte blåbær eller bringebær direkte på lappene mens de steker, noe som gjør dem perfekt å spise akkurat som de er. Disse lappene er like gode å putte i matboksen til lunsj som de er til kveldsmat, dessert eller kanskje sammen med en kopp kakao etter en tur ute i snøen?

IMG_8850.jpg
IMG_8831-1.JPG

Du trenger:
3 dl kald havregrøt
2 egg
1,5 dl hvetemel
2 dl melk
1 ts bakepulver
1 ss flytende honning
Evt ferske blåbær eller bringebær
smør eller olje til steking

Slik gjør du:
Rør sammen havregrøt, egg, mel, honning og bakepulver. Rør så inn litt og litt av melken til du har en jevn litt tykk røre. La røren svelle i 10-15 minutter.

Stek så lappene i en panne med smør eller olje på middels høy varme. Hvis du ønsker bær på lappene dine, har du de rett oppå hver lapp før du snur dem.

Spises som de er, eller toppes med naturell yoghurt, friske bær og litt akasiehonning. 

Havregrøt på ett minutt

Før jeg fikk barn synes jeg det hørtes rimelig desperat ut å skulle gjøre det man kunne for å spare 3 minutter om morgenen. Men det var før jeg hadde frokostmøter i byen og barn som skulle leveres i barnehagen og på SFO før den tid.

Havregrøt er noe av det beste vi kan spise til frokost hjemme hos oss. Det er også noe av det sunneste. Men likevel lager vi det alt for sjelden. Det tar akkurat litt for lang tid og som regel ender vi opp med naturell yoghurt med granola. Men nå er vi tilbake på grøtkjøret - og det skyldes en litt annen fremgangsmåte enn jeg er vant med.

Det som skiller denne oppskriften fra andre er at havregrynene bløtlegges på kjøkkenbenken natten over. Dermed kan du redusere koketiden morgenen etter. Grøten trenger da bare å kokes opp og et lite minutts koketid før den er ferdig. Grøt som lages med denne fremgangsmåten er ikke bare raskere, den er også sunnere, ettersom bløtleggingen gjør næringsstoffene lettere tilgjengelig for kroppen. Genialt. 

IMG_1038.jpeg

Til 4 porsjoner trenger du:
3 dl havregryn
7 dl vann
1/4 ts salt
Friske bær og honning til servering

Slik gjør du:
Rør sammen havregrynene og vannet i en liten kjele på kvelden. Ha på lokk og la grøten stå på kjøkkenbenken til neste morgen. På morgenen tilsetter du salt før du koker opp grøten. La den koke i ca 1 minutt. Spe med litt melk om du ønsker det.

Fordel grøten i boller og ha på bær, honning og evt litt yoghurt naturell om dere ønsker det.

IMG_1037.jpeg


Brun Lapskaus

Lapskaus er en av de rettene som ikke umiddelbart gir deg vann i munn ved tanken. MEN når gryta kommer på bordet smaker det nydelig og det eneste du kan tenke på er  - hvorfor spiser jeg ikke dette oftere? Mørt deilig, litt salt kjøtt i en kjøttsaus med perfekt kokte grønnsaker og poteter ( Ja! det er viktig å ikke koke alt ihjel - da blir det grøt). Perfekt søndagsmiddag som bare kan stå å godgjøre seg mens familien er ute på tur.  Sett gryta på bordet, server med godt brød og masse smør, så er det bare å nyte denne tradisjonelle retten som har blitt en klassiker for en grunn.

IMG_8253.jpg

Du trenger:
ca 800 gram storfekjøtt, bog eller høyrygg
5 dl oksekraft
1 persillerot
2 små løk
4 gulrøtter
0,5 kg poteter
salt og pepper
smør til steking
Finhakket persille

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i terninger (ta bort sener o.l.) Brun kjøttet i omganger i en varm panne med smør. Kjøttet krydres med salt og pepper. Når kjøttet er ferdig brunet has det over i en gryte. Tilsett kjøttkraften og kok opp. La det småkoke en times tid. Tilsett så grønnsakene som du har kuttet opp i terninger. La det småkoke videre til alt er mørt. Rør av og til, før du smaker til med salt og pepper. Serveres med hakket persille. 

Oppskrift er hentet fra Eivind Hellstrøms fantastiske kokebok «Bare mat».

Små Napoleonskaker

På søndag er det farsdag og hvis pappaene hjemme hos oss får velge er det bare en kake som gjelder. Og det er Napoleonskake!

Vanligvis er dette en kake vi kjøper, for sannheten er at kjøpevarianten smaker fantastisk godt, men så var det barna da, som hadde stor forventning om at de ville bake til Pappa på søndag. Dermed var det bare å kaste seg ut i det - og bake napoleonskake. Siden en porsjon av kjøpevarianten er i største laget for små mager (og igrunn også for oss!) tenkte vi at når vi først skulle bake denne kaken er det genialt å bake litt mindre porsjonskaker.

Og det smakte like fantastisk som kjøpevarianten, med nydelig, tykk vaniljekrem mellom to lag knasende butterdeig, toppet med en herlig søt melisglasur! Nam!

Kjøp hvis du ikke har tid til å bake, men om dere har tid må dere prøve denne oppskriften.

IMG_8788.JPG
IMG_8773.jpg

Du trenger
2 ss hvetemel
2 plater butterdeig
2 gelantinplater
1 vaniljestang
3 dl melk
60 gram sukker
2 eggeplommer
2 ss maisena
2-3 dl kremfløte

melis
vann
evnt et par dråper med romessens

Slik gjør du det
Strø litt mel over den frosne butterdeigen, la den tine under et håndkle på benken i ca 30 minutter.
Sett ovnen på 170 grader

Kjevl så ut butterdeigen på et melet bakebord, til den er ca 2 mm tykk. Hver leiv ruter du så opp, eller evnt bruker en utstikker. Vi rutet opp 9 ruter pr leiv.

Ha rutene over på et bakepapirkledd stekebrett. Prikk deigen med en gaffel, før du steker den i ca 15 minutter, butterdeigen skal da være lett gylden. Avkjøl.

Legg gelantinen i kaldt vann.

Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha 2/3 av melken, sukkeret; vaniljestang og frø i en kjele. Varm dette opp til kokepunktet. Resten av melken har du sammen med maisenaen og eggeplommene i en bollle.

Hell så den varme blandingen over eggeblandingen mens du visper. Hell blandingen tilbake i kjelen. Kok opp blandingen og la den småkoke i ca 1 min under konstant røring.

Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en bolle. Klem vannet ut av gelantinplatene og rør det inn i den varme blandingen. Avkjøl, rør av og til.

Pisk så fløten til krem. Rør den kalde vaniljekremen glatt og vend inn pisket krem.

Legg så halvparten av butterdeigs rutene utover et fat, smør på vaniljekrem.

Bland melis med vann til en glatt glasur, smør dette på de andre rutene som du legger på toppen av de du allerede har hatt vaniljekrem på.

Sett kakene i kjøleskapet i minst 1 time slik at kremen får satt seg.

Så er det bare å sette på kaffen og feire VERDENS BESTE PAPPA!

Laksespyd med spekeskinke og avokadosalat

Kombinasjonen av salt spekeskinke, laks og avokado har gjort dette til en hverdagsfavoritt hjemme hos oss. Barna synes det er veldig stas å spise «fisk på pinne» og som et resultat pleier det å gå ned både to og tre laksespyd. Denne middagen tar ikke mer enn et kvarter å lage, og hvis du serverer den med ris er du sikker på at alle blir mette.

Har du dårlig tid trenger du selvfølgelig ikke feste laksen på pinne, det fungerer veldig fint å servere dem uten også.

Har du dårlig tid trenger du selvfølgelig ikke feste laksen på pinne, det fungerer veldig fint å servere dem uten også.

Til laksespydene trenger du:
Ca 600 gram laksefilet
1 pk god spekeskinke
olivenolje
salt og pepper
evt gressløk hvis du har

Slik gjør du det:
Del opp laksen i ønskede porsjonstykker. Laksen krydres med salt og pepper før du ruller en skive spekeskinke rundt hvert porsjonstykke. Stikk så inn en pinne i hvert laksestykke slik at du får laksespyd. Vi pleier å bruke sushipinner til dette da de er gode å både holde i og spise fra.  Pensle spydene med litt olivenolje.  

Stek spydene i en varm grillpanne hvis du har det, hvis ikke fungerer det også helt fint i en vanlig stekepanne. Spydene stekes ca 2-3 min på hver side til spekeskinken er blitt sprø og har fått fin farge. Før servering kan du drysse over litt hakket gressløk hvis du har. 

Til avokado & agurksalaten trenger du:
2 avokado
1 agurk
1 ss rømme
1 ss majones
saft av 1/2 lime
litt sriracha saus
frisk koriander
salt og pepper

Slik gjør du:
Kutt opp agurk og avokado i små biter og legg dette i en bolle. Bland rømme og majones og smak til med lime, sriacha saus og salt og pepper. Bland til slutt inn hakket koriander i sausen.

Før du blander dressingen med avokado & agurksalaten, kan det være en god ide å ta ut ønsket mengde til barna, da de ofte synes denne dressingen kan bli litt sterk. Evt kan du vente med å tilsette chilisausen (sriacha) og heller la de voksne tilsette denne på egenhånd. 

God middag!

IMG_1041.jpeg

Bananlapper

Dette er en stor favoritt hjemme hos oss. Du lager det på et blunk og både store og små barn elsker dem. De er perfekt som et mellommåltid eller som kveldsmat med litt yoghurt naturell, bær og honning. Eller bare med litt smør som smelter på de nystekte lappene. Kalde bananlapper er også fine å ha med i matboksen eller på tur og det er topp babymat ettersom de ikke inneholder annet enn egg, banan og havregryn.

IMG_8657-1.jpg

Du trenger:
1 moden banan
1 dl havregryn
2 egg

Slik gjør du:
Ha en moden banan i en bolle, tilsett havregryn og egg. Bruk en stavmikser og bland alt sammen til du har en ferdig og klumpfri røre. La den gjerne stå og svelle i 5-10 minutter. Stek i smør. Server nystekte.

IMG_8655-1.jpg

 

Kaldhevede rundstykker

Lyst på ferske rundstykker i morgen tidlig? Elt en deig i kveld og sett ferdig rullede rundstykker på et stekebrett i kjøleskapet i natt. Når du våkner i morgen tar det ikke lengre tid enn om du skulle stekt frosne rundstykker. Og det beste av alt - disse smaker skikkelig godt! En ny bakefavoritt hos oss!

IMG_8658.jpg

Du trenger:
300 g hvetemel
200 g fin sammalt hvete
75 g solsikkefrø
4 dl kaldt vann
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss honning
2 ss olje

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bakebolle, elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. Deigen er litt seig så jeg pleier å lage rundstykkene med to skjeer. Legg dem på en bakepapir-kledd stekeplate. Det blir ca 8 ganske store rundstykker (du kan også lage flere små)  Ha over et kjøkkenhåndle og sett brettet i kjøleskapet over natten.

Neste morgen tar du ut brettet og setter stekeovnen på 225 grader. Ta deg en dusj og kos deg med en kopp kaffe. Når ovnen er varm, kan du sette inn rundstykkene, stek i ca 12-15 minutter.

IMG_8654.jpg

Italiensk pizza

Italiensk pizza er noe av det beste som finnes, og noe av det fine med å lage det selv er at alle i familien kan lage hver sin favoritt!

IMG_3370.jpg

«Kan ikke vi bare bestemme at vi skal ha pizza hver lørdag?» spurte minstemann i familien her om dagen. Og ja, hvorfor ikke? Finnes det egentlig noe bedre og stemningsskapende enn en ordentlig pizzakveld?!

Lager du en porsjon av denne pizzadeigen, ender du opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt.

Kjøp inn noen gode oster, en god skinke, en god pølse og friske urter. Sett så fram på benken og la alle familiemedlemmene komponere sin egen pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Dette trenger du til pizzadeigen (nok til 4 tynne bunner):

3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
0,5 pk tørrgjær
0,5 ss sukker
0,5 ss salt
500 gram pizzamel

Slik gjør du:
Begynn med å lage pizzadeigen: Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min

Del så deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid.

Dette trenger du til rød pizzasaus:
1 boks hermetiske tomater
1 sjalottløk, delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
en neve fersk basilikum

Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Sett til side.

Dette trenger du til pizza med chorizo:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
1 neve revet jarlsberg
1 neve revet cheddar
ca 1/4 rødløk
6 skiver chorizo
nykvernet sort pepper
havsalt
frisk basilikum

Dette trenger du til barnepizza:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
0,5 fersk mozarella
1 neve revet jarlsberg
kokt skinke
olivenolje

Slik gjør du:
Skru ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm.

Kjevl ut en pizzadeig på et melet underlag på benken før du flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den røde sausen og legg på ønsket topping.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen i 6-7 minutter. Følg med underveis slik at den ikke brenner seg. Ta pizzaen ut av ovnen når den er ferdigstekt.

Ha på friske urter og noen flak med revet parmesan over den ferdige pizzaen. Til slutt kan du dryppe litt god olivenolje over det hele.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Tilbehør til ribbe og medisterkaker

Hva serverer dere til ribbe og medisterkaker hjemme hos dere? I år setter vi honningstekte epler, svisker og løk på bordet. Søtt, syrlig og nydelig!

epler.jpg

Mye av julematen er relativt tung med herlige, kraftige smaker. Det er derfor ekstra viktig å kombinere det med et tilbehør som løfter maten slik at måltidet oppleves lettere.

Her får du oppskriften på vårt favoritt-tilbehør til medisterkakene: Epler som stekes med honning og smør sammen med delikatesseløk og svisker, krydres med salvie eller rosmarin og litt godt havsalt til slutt.

Sammen med noen ordentlig gode potetlefser og tyttebær kommer både ribba og medisterkakene virkelig til sin rett. Kanskje dette er noe å prøve når årets julemat skal serveres? Det synes vi!

ingredienser.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram delikatesseløk
3 røde epler
18 svisker
2 ss smør
2 ss flytende honning
frisk salvie eller rosmarin
flaksalt
olje til steking

Slik gjør du:
Skrell løken og del dem i to hvis de er store. Behold skallet på eplene og skjær dem i båter. Stek så løken til den blir mør over middels varme i litt olje.

Skru opp varmen og tilsett eplebåter, svisker, smør og honning. Stek alt raskt sammen til eplene blir gyldne. Tilsett et par fine kvaster salvie eller rosmarin underveis.

Dryss til slutt over en god klype flaksalt.

komplett måltid.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Monstre av puffet ris og hvit sjokolade

Halloween er rett rundt hjørnet og med små justeringer kan den klassiske risbollen gjøres om til små grønne monstre. De er ikke bare skikkelig søtskumle, men i følge smakspanelet her i huset - smaker de mye bedre enn originalen også😉 Så hvorfor ikke la disse små grønne monstrene bli ditt bidrag til halloweenfesten? De er lette å lage, så det er perfekt for barna å gjøre med litt veiledning, noe som gjør de enda morsommere både å spise og servere. Vi takker "mors hjemmebakte" for inspirasjon til disse herlige monstre 👍🏻🎃 

FullSizeRender-7.jpg

Du trenger
125 gram delfiafett
1 egg
125 gram melis
100 gram hvit sjokolade
Grønn konditorfarge
7 dl puffet ris

øyne (fås kjøpt i hobbybutikk)
og lakrislisser til pynt

Slik gjør du:
Smelt delfiaffetet i en kjele på middels sterk varme, rør så inn den hvite sjokoladen. La det avkjøles litt før du rører det sammen med  eggedosis som du har pisket sammen av egget og melisen. Rør så inn grønn konditorfarge til du har ønsket grønnfarge. Vend så inn puffet ris med en slikkepott. Bruk to spiseskjeer til å lage monstre, på en plate dekket med bakepapir. Pynt med øyne og lakerislisser. La monstrene så avkjøle seg i kjøleskapet. Blir de temperert blir monstrene fort litt klissete, så det er best å servere disse litt kalde.


Oppbevares kjølig i en tett boks.

 

Spøkelsesrundstykker

På vår halloween-feiring i år kommer det relativt små barn. Jeg tenker da at vi skal prøve å gjøre det koselig skummelt. Disse spøkelsesrundstykkene er bare søte. De er også enkle å lage, noe som er en fordel når det kommer mange mennesker. Rundstykkedeigen er dessuten lett å jobbe med, noe som passer veldig bra når det er noen ivrige små bakeassistenter som gjerne vil være med.

IMG_8466.jpg

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time - bak ut - etterheves så i ca 30 minutter. Bruk så en pinne (eks sushipinne) til å stikke ut øyne og munn. Pensles med egg eller melk om du ønsker det. 

Stekes på 240 C i 10-12 minutter 

avkjøles på rist  

Farlig gode kanel-og ingefærkjeks

Det er ikke mye skummelt over disse små søte kjeksene, men vi lover deg -  de er farlig gode!

IMG_8463.jpg

Til ca 50 kjeks trenger du:
200 g mykt smør
200 g sukker
1 egg
0,5 dl sirup
300 g hvetemel
2 ts malt ingefær
1 ts kanel
2 ts natron

Slik gjør du det
Pisk smør og sukker hvitt (pisk gjerne i 10 minutter) Pisk så inn egget og sirupen. Rør inn de tørre ingrediensene før du setter deigen kaldt. La deigen stå i kjøleskapet i minst en time, og gjerne over natten.

Sett ovnen på 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Når du skal forme disse kjeksene, kan du enten lage kuler som du presser lett ned - før du drysser over litt sukker. De vil da flyte litt utover ved steking og bli små, runde kjeks. Om du vil stikke ut kjeks med former slik vi har gjort på bildet, kan du bruke hendene eller en kjevle. Husk da å bruke litt mel på benken slik at deigen ikke blir sittende igjen. La deigen være ganske mye tykkere enn når du baker peppekaker. Det er også en fordel at deigen er kald, da er den lettere å jobbe med

Stikk eller rull ut kjeksene i ønsket form før du steker dem i 10 minutter midt i ovnen.

Avkjøles på rist.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sprell. Kakeformene er fra Meri Meri og kan bestilles på www.sprell.no  

Mumie-pølser

Halloween nærmer seg. Her er planen å ikle oss i skumle drakter og ha en liten halloween-fest for store og små. På menyen står gresskarsuppe til de voksne og mumie-pølser til barna. Mumie-pølsene er ikke bare populære hos barna, men veldig greit å servere da de kan lages i forkant. Om dere skal samles før husvandring på selveste Halloween, er dette ekstra smart. Disse kan fort sette prikken over i'en på årets skumleste kveld  🎃 

FullSizeRender-10.jpg

Til ca 20 mumie-pølser trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det ofte kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. Når jeg lager mumie-pølser passer jeg på at jeg tvinner deigen slik at det blir en åpning litt høyt opp på pølse til ansikt.  Mumie-pølsene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen kan mumie-pølsene pensles med melk (evnt egg)

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes gjerne "lune"

Mumie-pølsene sine øyne er en tykk sjokoladesaus, du kan også evnt bruke sukkerkulør til dette.

Om du lager Mumie-pølsene klar i forkant, fryser du de. Før servering kan de tines i romtempratur, før de varmes noen minutter på varmluft, 175 grader i ovnen.

 

Monster-cookies

Hva med å lage kule monster-cookies til Halloween? Disse er både enkle å lage, passe seige og farlig søte. Og de kan fint lages dagen før festen. I år er Anna invitert på sin første Halloween-fest alene, noe som er stor stas. Vi har derfor planlagt en liten bakeøkt på tirsdag, slik at hun kan ta med seg en boks monster-cookies i vertinnegave🎃🍂

IMG_8458.jpg

Til ca 20 cookies trenger du:
200 g romtemperert smør
300 g brunt sukker
2 egg
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
50 gr kakao
Evnt hakket sjokolade

spiselige øyne
non-stop

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader.
Pisk sammen smør og sukker, tilsett eggene og pisk litt til. Ha i de tørre ingrediensene og bland alt godt sammen, rør inn sjokoladebiter om du ønsker det.

Form deigen med to spiseskjeer, regn en raus ss pr cookie. Fordel deigen utover to bakeplater.

Sett på øyne og non-stop for monster-effekt.

Stekes midt i ovnen (over og undervarme) i ca 10- 12 minutter.

La cookiene ligge på stekeplaten til de har fått satt seg. Oppbevares i en tett boks. 

 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sprell. Flaggermusene på bildet er fra Meri Meri og kan bestilles på www.sprell.no. 

Edderkopp-pølser

Hvorfor ikke overraske barna med edderkopp-pølser til Halloween? Noen pølsebiter og litt spagetti kan uten den store innsatsen omformes til små kravlende edderkopper.  Godt, enkelt, litt annerledes og akkurat passe skummelt for en Halloween-fest med små barn. 

IMG_8332.jpg

Du trenger til 4-6 barn:
6 kjøttpølser (grill og wiener kan også brukes)
400 gram spagetti

Slik gjør du:
Del pølsene i skiver. Tre spagettien 6-8 stk (ukokt) gjennom pølsebiten. Ønsker du edderkopper med litt kortere bein, deler du spagettien i to. Kok så spagiettien med pølse på i lettsaltet vann til spagettien er ferdig kokt (ca 8-10 min) Server med ketsjup, sennep og kanskje hjemmelagde spøkelsesrundstykker. Oppskriften finner du i såfall på familiematblogg 
 

IMG_8331.jpg

Pytt i panne med høstens rotgrønnsaker

Pytt i panne er i utgangspunktet perfekt restemat, der du bruker det du har i kjøleskapet. Men det finnes ikke noe bedre tidspunkt å lage denne middagen på enn nå som butikkene er fulle av fantastiske norske rotgrønnsaker. Du trenger selvfølgelig ikke følge noen oppskrift for å lage pytt i panne, men her har du en sammensetning som er veldig populær her i huset! 

FullSizeRender-9.jpg

Du trenger:
150 g bacon
1 løk
4 poteter
2 pastinakker
1/4 stor kålrot
2 gulrøtter
finhakket frisk persille
salt og pepper
evt speilegg til servering

Slik gjør du:
Del baconet i små strimler og stek det i en stekepanne til fettet begynner å slippe. Skrell grønnsaker og skjær dem i små terninger. Ha grønnsakene i pannen og stek til de er så myke du vil ha dem. Dette vil ta ca 15-20 minutter avhengig av hvor store biter du har. Rør av og til, men ikke hele tiden. Ha i persillen og smak til med salt og pepper.

Server gjerne pytt i panne med stekt speilegg  - og blant de minste er det meget populært med litt ketchup til denne retten. 

Vaniljemuffins

Det er lite som slår lukten av nybakst som fyller kjøkkenet. Når jeg baker kommer som regel barna løpende for å sjekke hva for noe godt som er i ovnen. I dag blir de nok ekstra glade for det er en stor favoritt som skal bakes! Vaniljemuffins toppet med sukker og kanel😋 De lukter ikke bare nydelig, men smaker også fantastisk godt. Enten dere skal ut på tur, er på hytta, koser dere hjemme eller kanskje skal feire bursdag så lover jeg, det blir ikke feil om du baker disse!

PS! Disse er også uten egg hvis du har en med allergi i familien eller i venneflokken.

IMG_7900.JPG

Til ca 20 muffins trenger du:

5 dl vaniljesaus
100 gram smør
2,5 dl sukker
6 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
perlesukker
kanel

Slik gjør du:
Smelt smøret og pisk dette med sukkeret. Tilsett vaniljesaus og alt det tørre og kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin.

Ha røren oppi muffinsformer. Strø over perlesukker og kanel.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. 

IMG_7911-1.jpg
IMG_0923.jpg

Eltefritt grytebrød

God morgen☀️ Lyst til å bake brød i helgen? Bruk et par minutter på å sette en deig i kveld og du kan lage et fantastisk grytebrød til frokost i morgen.  Navnet grytebrød kommer av at brødet stekes i en jerngryte - noe som nærmest gir steinovnseffekt. Brødet blir saftig inni og skorpen herlig sprø. Har du ikke prøvd å lage grytebrød, eltefritt brød eller no-knead bread som det også kalles, må du forsøke. Du kommer garantert til å bli imponert over resultatet.  Grytebrød er nydelig til suppe, reker, blåskjell, eller spis det som det er sammen med godt smør😋

IMG_4935.jpg

Du trenger :
400 gram hvetemel
100 gram sammalt spelt eller sammalt hvetemel, finmalt
4 dl vann
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene. Jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten på kjøkkenbenken.

Ha rikelig med mel på et bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete så bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Tilslutt snur du deigen og legger den med brettesiden ned på bakepapiret.

Legg et håndkle over og la deigen etterheve på benken i ca 1 1/2 - 2 timer (alt ettersom hvor tidlig de små var oppe og hvor sultne dere er). Varm så opp ovnen og gryta. Det gjør du slik: Sett gryta med lokket på inn i ovnen og skru ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm tar du ut gryta og hvelver deigen oppi. La så brødet steke i 30 minutter med lokket på. Deretter tar du av lokket og steker brødet i 10 minutter til.

Lasagne

En god lasagne er herlig helg- og hyttemat og topp hvis dere er mange til bords. Servert med en enkel, grønn salat og en hjemmelaget thousand island er det dessuten både enkelt og avslappende å invitere venner eller familie på middag ettersom alt kan lages klart i forkant. Når gjestene kommer er det eneste som gjenstår å sette seg ned og nyte besøket og ikke minst et skikkelig godt måltid.

IMG_0961.jpg

Du trenger
800 gram kjøttdeig
ca 8 pastaplater
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulrøtter
2 bokser hermetiske tomat
fersk basilikum
Salt
pepper
200 gram gul ost

Ostesaus
30 g smør
30 g hvetemel
4,5 dl melk
100 g parmesan
salt og pepper

Slik gjør du det

Kutt løk, og gulrøtter i små terninger, finhakk hvitløken. Stek kjøttet i en stekepanne på høy varme, krydre med salt og pepper. Stek litt av kjøttet om gangen, før du har det i en kjele. Tilsett grønnsakene og de hermetiske tomatene. La det småkoke i ca 10 minutter. Tilsett finhakket basilikum på slutten av koketiden

Mens kjøttsausen koker, kan du lage ostesausen. Smelt smør i en kjele, rør inn mel før du sper med melk, rør godt. La det småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Rør inn parmesan.

Legg lagvis kjøttsaus, ostesaus og pastaplater i en ildfast form. Topp det hele med revet gulost.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter

Til Thousand Island dressingen trenger du (kan gjerne dobles)
3 ss majones
1 ss ketsjup
1 ts finhakket kapers
1 ss finhakket paprika
1 ts finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med salt og pepper

Til salaten trenger du
2 hjertesalat
1 ss balsamico
2 ss olivenolje
revet parmesan

Vask salten, bland sammen balsamico og olivenolje og vend inn i salaten. Ha over finrevet parmesan:)

IMG_0963.jpg