Ovnsbakt gresskarsuppe

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god suppe på en søndag. Her skal vi ut på en liten tur, så hjem å lage vår nye suppefavoritt, nemlig ovnsbakt gresskarsuppe, til middag. Servert med godt brød og smør er høststemningen satt🍂🍂

Elsker du suppe, men synes det er litt pesete med all kuttingen av grønnsaker? Da må du se hit. Her får du nemlig oppskrift på en nydelig ovnsbakt gresskarsuppe som ikke innebærer noe kutting! Ja, du hørte rett. Du baker rett og slett grønnsakene i ovnen. Etter en time i ovnen er grønnsakene så myke at du bare kan ta de ut av skallet med en skje. Dessuten får suppen en fantastisk god sødme som følge av ovnsbakingen. Prøv! Du vil nok få deg en ny suppefavoritt. Nb! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du middag til mandag også:)

IMG_7702.JPG
IMG_7690.JPG

Du trenger
1 gresskar (av typen butternut)
1 løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
ca 1 dl fløte, evnt creme fraiche

Slik gjør du det :
Sett ovnen på 200 grader
Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over.  Bak grønnsakene i ca 1 time. La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet.
Ha i kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Ha i fløte, smak til med pepper.

Serveres gjerne med krutonger, eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner:)

IMG_7696.JPG


Finnbiff

Hvordan smaker egentlig høst? Vår erfaring er at en gryte med finnbiff kokt sammen med blant annet bacon, sjampinjong og seterrømme, servert med rørte tyttebær må kunne kalles et svar!

IMG_7419.jpg

For noen år siden hadde vi vært ute og gått med bøsse for tv-aksjonen i oppsiktsvekkende dårlig vær. Det regnet sidelengs, vinden hylte og både store og små var rimelig fornøyd over å komme inn i varmen, få av seg de våte klærne og få igjen varmen foran peisen. Gleden må sies å være komplett da lukten av denne fantastiske finnbiffgryta begynte å sige ut fra kjøkkenet.

Kombinasjonen av finnbiff, bacon, sopp og rømme både lukter og smaker nemlig helt fantastisk. Det smaker så godt at man skulle tro at finnbiffgryta hadde stått og putret på ovnen i timesvis, men det er faktisk overraskende kjapt og lett å lage. Når du tilbereder finnbiff på denne måten blir heller ikke viltsmaken så påtrengende, noe som er en fordel for at også barna skal like den.

Etter denne søndagen har det blitt en tradisjon hjemme hos oss å spise finnbiff etter vi har gått med bøsse på tv-aksjonen. Gi det et forsøk, kanskje det kan bli en ny tradisjon hos dere også?

IMG_7422.jpg

Til 6-8 personer trenger du:
2 ss smør
150 gram bacon
600 gram reinskav
1 dl viltkraft eller vann
300 gram sjampinjong
1 løk
3 dl seterrømme
1 dl creme fraiche
4 einebær
1 kvist timian
salt
pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker


Slik gjør du:
Smelt smør i en gryte. Brun frossen finnbiff, bacon, løk og sopp raskt på sterk varme i gryten. Tilsett kraft og la det koke opp. La dette trekke i ca 10 minutter. Tilsett rømme, creme fraiche, knute einebær og timian. La det trekke i fem minutter. Smak til med salt og pepper.

God middag!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Tomatsaus


En god tomatsaus er utgangspunktet for veldig mye digg mat. Men er tomatsausen god nok, kan den faktisk fint få spille hovedrollen. Følger du denne fremgangsmåten kan du trylle frem den beste tomatsausen, og sammen med pasta, basilikum og revet parmesan har du en nydelig og enkel hverdagsmiddag. Det beste av alt? Denne tomatsausen lager seg selv mens dere er på jobb/skole. Dessuten er det en genial måte å få brukt opp tomater som du egentlig vurderer å kaste! 

IMG_7645.jpg

Du trenger:
tomater
brunt sukker
olivenolje
salt
pepper
cayenne-pepper


Slik gjør du:

Ha tomater i en ildfast form. Er det store tomater pleier jeg å dele dem i 4-8 biter, små tomater lar jeg være som de er. Strø over brunt sukker, salt, pepper og cayenne-pepper. Hvor mye avhenger av hvor krydret eller søt du liker tomatsausen din, prøv deg frem. Til slutt ringler du over en god olivenolje. Sett formen inn i kald ovn, før du skrur den på 250 grader, når temperaturen er nådd (250 grader) skrur du av ovnen igjen. Formen lar du så bli stående inni ovnen, uten å lukke opp døren, enten over natten, eller til du kommer fra jobb om du gjør dette på morgenen.

Deretter moser du tomatene med en stamper, eller med en stavmikser om du ønsker en finere konsistens på tomatsausen.

IMG_7646.jpg
IMG_7643.jpg

Ris med pølser, erter og brokkoli

Her skal du få oppskriften på en skikkelig god hverdagsmiddag. Dette er en slags pytt-i-panne bestående av pølser, ris, erter og brokkoli. Kjapt å lage og veldig populært spesielt blant familiens minste.

Med litt god sennep blir denne retten straks litt mer spennende for familiens voksne også.

Pølse med ris.jpg

Til 4 personer trenger du:
400 gram kjøttpølser
1 gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
150 gram ris
5 dl vann
1 beger kyllingfond
1 brokkoli
1/2 pose grønne selskapserter
nøytral olje til steking
salt og pepper
parmesan

Slik gjør du:
Varm opp en stekepanne med litt olje. Skjær pølsene i skiver og stek dem på ganske høy varme.

Tilsett løk når pølsene har fått fin farge og stek til løken er myk. Tilsett deretter finhakket hvitløk og ris og stek videre mens du rører forsiktig. Ha i vann og 1 beger med kyllingfond. Skru så ned varmen og la det småkoke i ca 10-15 minutter.

Bryt opp brokkolien i mindre buketter. Husk at du også kan bruke stilken på brokkolien og skjær denne i skiver. Når det meste av kraften er fordampet og risen er nesten økt, tilsettes brokkolien. Bland alt godt sammen og la det småkoke videre i 5-7 minutter.

Tilsett så de frosne ertene og rør godt rundt i ca 2 minutter. Da skal risen være kokt, ertene stekt og brokkolien skal fremdeles ha litt tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Sett stekepannen rett på bordet og server med litt godt brød og smør. Sett også fram parmesan slik at de som ønsker det kan rive det over.

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Brioche

Har du prøvd å lage brioche? Det tar litt tid å lage, men lar du denne smør- og eggbaserte deigen få godgjøre seg i kjøleskapet natten over er du nesten i mål med din hjemmelagde brioche! Deigen er i utgangspunktet ikke så søt, men den kan fint fylles med søte ting som smør, kanel og sukker. Ikke det at den trenger det. Nybakte brioche smaker nydelig i seg selv eller kun med litt smør og marmelade.  Dessuten løfter de hamburgeren til nye høyder hvis du bytter ut det tradisjonelle hamburgerbrødet med nybakte brioche. Prøv det. Du kommer ikke til å angre!

IMG_7561.jpg

Du trenger:
300 gram hvetemel (helst av typen tipo 00)
0,5 pakke fersk gjær (har du bare tørrgjær, bruker du en halv pose)
40 gram sukker
1 ts salt
3 ss lunken melk
4 egg
150 gram meierismør (romtemperert)
Egg til pensling

Slik gjør du det:
Ha de tørre ingrediensene i en bolle, bland gjæren ut i melken. Ha melkeblandingen og eggene som du rører sammen oppi melet. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i et par minutter. La så maskinen gå mens du tilsetter smøret som du har delt opp i terninger. La så deigen elte i ca 5 minutter. Du skal nå ha en smidig, blank deig. Dekk bollen med plast og la den stå til heving et lunt sted ca 1 time.

Kle en annen bolle med plastfolie og strø litt mel over folien. Rør et par runder i deigen din før du heller den over i den andre bollen der bunnen er dekket med plastfolie. Dryss litt ekstra mel over, før du folder plastfolien over. Deigen skal altså pakkes inn i plastfolien. 

La deigen stå i kjøleskapet over natten.

Morgenen etter er deigen klar til utbaking, og det gjenstår bare å velge hva slags brioche du har lyst til å lage:

Vil du lage vanlige brioche-rundstykker dekker du en liten langpanne med bakepapir. Ha litt mel på benken, før du bretter ut den kalde deigen fra plastfolien. Del deigen inn i 12 emner, rull ut til boller som du plasserer med litt avstand til hverandre i langpannen.  Dekk så formen igjen med plast, før du lar den heve et lunt sted i ca 1 time. Pensle forsiktig med egg og stek i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Om du vil lage brioche med smør, kanel og sukker følger du fremgangsmåten slik den står beskrevet over, men kjevler ut deigen til et rektangel, som du smører med smør før du strør over sukker og kanel. Rull deretter sammen deigen til en pølse som du deler opp i ca 12 emner. Legg dem i en langpanne slik du gjorde med rundstykkene. 

Om du ønsker å lage brioche i muffinsformer, har du litt bakepapir i formene og følger ellers fremgangsmåten slik den står beskrevet over. Lager du muffins som ikke er så store kan du  forkorte steketiden til 20-25 minutter.

IMG_7564.jpg
IMG_7565.jpg
IMG_7562.jpg
IMG_7559.jpg

Omelett i muffinsformer

Er du på utkikk etter en enkel middag eller noe ekstra godt å sende med i matboksen? Lag sunne og gode omelettmuffins med masse grønnsaker som barna dine kommer til å elske! 

Hjemme hos oss er omelett laget i muffinsformer noe av det beste jeg kan lage til barna. Av erfaring blir det aldri igjen noen rester når vi lager dette. Jeg pleier å la barna tilsette det de ønsker i sin muffinsform. Da vet jeg at den blir spist, og de synes selv den smaker bedre enn når jeg har laget den. Sett fram skåler med feks brokkoli, tomater, pølser,  vårløk, ost og skinke  – og gå i gang:)

Fil 20.02.2018, 10 54 08.jpeg

Til 12 muffins trenger du:
12 egg
2 ss melk
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
50-100 gram parmesan
brokkoli, paprika, vårløk, skinke, chorizo

muffinsform rå2.jpg

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen melk, egg, bakepulver og ost. Smak til eggeblandingen med salt og pepper. Om alle ønsker likt fyll kan du også blande oppkuttet pølse/skinke og grønnsaker  i eggeblandingen. Her er det en som vil ha paprika og skinke, mens en annen brokkoli og chorizo og da lar jeg barna først legge det de vil ha i muffinsformen – før vi heller eggblandingen over.

Stekes i ca 25 minutter. 

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Vaniljekake i langpanne

Denne vaniljekaken kommer med en garanti. Tar du med deg denne på avslutning i barnehagen, eller serverer den på vennebesøk -  så kommer noen til å be om oppskriften. Det har hvertfall skjedd meg hver gang jeg har hatt den med meg. Og jeg skjønner dem godt. Saftigere og bedre langpannekake skal man lete lenge etter. Oppskriften stammer fra Eivind Hellstrøm og er som skreddersydd for småbarnsforeldre. Den passer i alle anledninger, den inneholder ikke egg og kan spises av barn med allergier, den kan lages i langpanne og mette mange, den kan fryses og smaker fortsatt fantastisk - og det beste av alt - jeg har ikke møtt en eneste en som ikke har likt denne kaken. Så for å gjøre det enkelt for deg når noen ber deg om oppskriften - her har dere den:)

image.jpg

Du trenger:
1 l. vaniljesaus
200 gram smør
5 dl sukker
12 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
6 ts bakepulver
perlesukker
kanel

Slik gjør du:
Smelt smøret og pisk dette med sukkeret. Tilsett vaniljesaus og alt det tørre og kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin.

Kle en vanlig, stor langpanne med bakepapir og fordel røren utover. Dryss over kanel og perlesukker. Stek kaken midt i ovnen ved 170 grader i ca 40 minutter.

Tips: Hvis en stor langpanne blir i meste laget, kan du fint halvere oppskriften slik vi har gjort på bildet. Da kan du steke den i en liten langpanne.

IMG_1256.jpeg

Plomme- og aprikoskompott

I kveld kommer et par venninner over på et glass vin.  Det er så koselig med besøk av venner en hverdagskveld etter leggetid. Listen over ting som skulle vært gjort hjemme er lang, men av og til er det så godt å bare legge det til side. Dette særlig etter en lang sommerferie hvor det er lenge siden vi har møtt hverandre. Jeg syntes det er koselig å invitere på kveldsmat, men i dag gjør jeg det enda enklere. Plommer er i sesong, og derfor er planen å servere denne plomme- og aprikoskompotten sammen med et par gode oster og hjemmelaget knekkebrød. Plomme- og aprikoskompotten er nydelig, så det må jo bli en suksess!

Du trenger:
8 plommer
10 tørkede aprikoser
4 ss rørsukker

Slik gjør du det:
Del plommene og fjern steinen. Del både plommene og aprikosene i biter. Ha dette i en kjele sammen med sukker og et par spiseskjeer vann. Kok dette på lav varme til du har en tykk kompott (ca 30-40 minutter) Avkjøles

Oppskriftkilde: Tom Victor Gausdal: "Kokkelære"

Kjøleskapsgrøt med kokos, mandler og blåbær

Gjør det til en vane å sette av 3 minutter før du legger deg, så har du en nydelig frokost som du enten kan spise hjemme eller ta med deg på jobb dagen etter.

Bilde 07.06.2019, 11 16 38.jpg

Kjøleskapsgrøt er enkelt og greit en kald havregrøt som lager seg selv i kjøleskapet. Du lager det ved å røre sammen havregryn med væske og ønsket smakstilsetning og setter det enkelt og greit i kjøleskapet mens du sover. Når du våkner har du en utrolig god og næringsrik frokost som du enten kan spise hjemme eller ta med deg på bussen eller på jobb.

Når du først kommer i gang med kjøleskapsgrøt kan du fort få dilla. Grøten kan enkelt varieres etter hva du liker best, noe som gjør det vanskelig å bli lei. Her har vi servert den med ristede mandler, kokosflak og blåbær som er en veldig god kombinasjon. Det er også veldig godt å servere med litt ekstra yoghurt naturell og litt honning på toppen, og tilsetter du 1 ss chiafrø i grøten blir den enda sunnere og får en litt annen konsistens.

TIPS: Hvis du ikke rekker å røre sammen grøten på kvelden og likevel har lyst på grøt dagen etter har vi et godt tips, gå til innkjøp av glutenfrie havregryn! De løser seg raskere opp enn vanlig havregryn, og smaker veldig godt!

Kjøleskapsgrøt er perfekt å ta med seg hvis du ikke rekker å spise frokost hjemme.

Kjøleskapsgrøt er perfekt å ta med seg hvis du ikke rekker å spise frokost hjemme.

Du trenger:
1 dl havregryn
1 dl melk
1 dl naturell yoghurt (evt eplejuice)
evt 1 ss honning
topping etter eget ønske

Slik gjør du:
Bland sammen havregryn, yoghurt, melk og honning på kvelden. Dekk med plast og sett i kjøleskapet natten over. På morgenen har du en spiseklar frokostgrøt.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ost- og skinkevafler

Jeg har lenge tenkt jeg skulle teste vafler med fyll, men fram til nå har det blitt med tanken. Grunnen til utsettelsen er nok en bekymring for søl, ost som fester seg i vaffeljernet osv. Men etter å ha laget disse tenker jeg: "Hvorfor har jeg ikke laget dette før?!"

Vi har helt klart fått en ny hverdagsfavoritt. En favoritt til de dagene vi har 5 minutter til middagen bør være på bordet. Ja, for lager du røra kvelden før, tar det faktisk bare 5 minutter. Da kan du kutte opp litt grønnsaker også mens vaflene steker.   Min bekymring for mye søl ble det ikke noe av, og når jeg satt frem en skål med rømme og kuttet grønnsakene i staver, ble dette derimot utmerket fingermat - som ga minimalt med oppvask.

IMG_7343.jpg

Du trenger (til ca 8 plater)
3 egg
4 dl melk
100 gram havregryn
150 gram hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
75 gr smeltet smør
100 gram skinke i strimler
100 gram revet ost
litt smør til steking

Slik gjør du:
Visp sammen melk og egg. Tilsett de tørre ingrediensene og rør det sammen til du har en klumpfri røre. Smelt smøret og rør det inn.

Sett på vaffeljernet, smør med litt smør både oppe og nede så er du sikker på at vaflene ikke brenner seg. Når du har hatt røra i vaffeljernet slik du pleier, drysser du over litt strimlet skinke og revet ost. Stek deretter vaflene på vanlig måte til de er blitt gylne. 

Server skinkevaflene med rømme og oppkuttede grønnsaker

IMG_7353.jpg

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er sunt, lett og godt og absolutt en middag som kan legges i kategorien hverdagsfavoritter. Barna er også veldig glad i denne suppen, særlig når den toppes med sprøstekt bacon og krutonger. Jeg kommer aldri til å glemme noen dager etter at Anna var født da jeg fikk en  kraftig brystbetennelse. Med over 40 i feber gikk jeg fullstendig i svime og visste verken opp eller ned på meg selv eller det lille mennesket som var kommet i hus. Stein var bortreist og tanken på mat var fullstendig fraværende. Men det var før en kjær veninne sto der med en kjele lun, hjemmelaget blomkålsuppe. Det kommer jeg aldri til å glemme. Verken hvor utrolig godt det smakte. Eller takknemligheten jeg følte for at hun gjorde akkurat det. 

Du trenger:
50 gram smør
1 stor blomkål
0,5 løk
5 dl grønnsaksbuljong
5 dl melk
1 dl fløte
litt rømme

Slik gjør du:
Finhakk løk og kutt blomkålen i biter. Fres dette i smøret. Hold igjen litt av blomkålen (det er fint å ha litt blomkål oppi suppa ved servering)   Ha i resten av ingrediensene. Kok til blomkålen er mør. Kjør deretter suppa i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne suppen med blomkålbuketter, ferske urter, sprøstekt bacon og hjemmelagde krutonger.

Oppskrift på hjemmelagde krutonger finner du her. 


Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Eplemuffins med vaniljekrem

Jeg sitter ofte og jobber på Samson bakeri og der tror jeg muligens de har verdens beste eplemuffins. Hver gang jeg er der og får øye på de nystekte eplemuffinsene bak disken begynner jeg å tenke på noe jeg så på deres instagram-konto en gang:  "Er det misunnelsesverdig eller trist å ha selvdisiplin nok til å stå imot nystekte kanelboller?" Betimelig spørsmål som alle burde stille seg iblant, og et spørsmål jeg stadig stiller meg når det gjelder eplemuffins. Svaret mitt er nok det samme enten det gjelder kanelboller eller eplemuffins. Det er trist. Kort og godt. Livet er for kort til å ikke spise eplemuffins når man først har muligheten. For en ting er sikkert, hvis du lager disse muffinsene en solfylt og varm høstdag, og helst spiser dem ute i den klare, sprø høstluften, gjerne sammen med en god kopp kaffe, så er det igrunn lite som føles trist.  Det tror jeg at jeg kan garantere. Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagen, og den minner ganske mye om de fantastiske muffinsene til Samson, så denne oppskriften er vel verdt et forsøk!

Til ca 12 muffins trenger du: 
150 g smør
2 store egg
150 g sukker
230 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljesukker, feks Jacobs
1 dl fløte
2-3 syrlige norske epler
2 dl vaniljekrem (kjøp ferdig)
2 ts kanel
2 ss sukker
perlesukker til pynt

Slik gjør du:
Smelt og brun smøret forsiktig til det blir nøttebrunt. Avkjøl. 
Skrell og skjær eplene i jevne båter. Vend så eplebåtene med 2 ss sukker og 2 ts kanel. 

Visp så egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Visp smøret raskt inn i eggedosisen. Rør inn det tørre vekselsvis med fløten (her kan du også bruke melk hvis du heller ønsker det)

Fordel røren i muffinsformene, fyll formene 3/4 fulle. Legg på en skje med vaniljekrem på her muffins og stikk ned 2-3 eplebiter (har du barn som ikke er så glad i bakt frukt kan du lage noen muffins uten eplebiter) Dryss over litt perlesukker og hakkede nøtter hvis du ønsker det. 

Stek muffinsene midt i ovnen ved 190 grader i ca 20-25 minutter. 

Nyt! Helt uten dårlig samvittighet:)


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Verdens enkleste (og beste) eplekake

Når eplene er så gode som de er nå får vi ikke nok av gode eplekake-oppskrifter. Denne er en av våre favoritter og det var på tide at den kom seg på bloggen! Den er utrolig kjapp å lage, rustikk og nydelig. Akkurat slik en god eplekake skal være. Jeg fikk servert den første gang hos søsteren min for flere år siden og blir like glad hver gang jeg kommer på at jeg kan lage den. Det er litt som en hurtigvariant av en omvendt pai, eplene kuttes enkelt og greit i biter og du rører sammen en deig for hånd som du bare legger oppå før den settes i ovnen. Den smaker fantastisk med god vaniljeis eller vaniljekrem.

IMG_8845.JPG

Du trenger:
2 1/2 dl sukker
2 1/2 dl hvetemel
1 ts ekte vaniljesukker (lag selv eller kjøp f.eks fra Jacobs)
1 egg
100 gram smeltet smør
5 epler, skrelt, kjerner fjernet og delt i båter

Slik gjør du:
Bland alt det tørre sammen, rør inn det smeltede smøret og deretter egget. Deigen blir tung og kompakt, den ser mer ut som en seig røre enn en deig, men den blir nydelig sprø og seig etter en runde i ovnen. Legg eplene i bunnen av en smurt ildfast form eller springform. Fordel røren over eplene og sett i ovnen. Bakes ved 175 grader i ca 30 minutter til den er fin og gylden. Sjekk gjerne med en strikkepinne at den er ferdig stekt. 

Serveres med vaniljeis eller lett pisket rømme, creme fraiche eller krem.

 

Oppskriften er hentet fra en av våre favoritt-kokebøker "Familiekokeboka" av Tom Victor Gausal og Ole Martin Alfsen.  
 

Hønsefrikassé

Ta søndagsmiddagen tilbake og inviter storfamilien på en rykende varm gryte med nydelig hønsefrikasse! En gammel klassiker som like lett å lage som den er å like!

hoevd.jpg

For å lage en skikkelig god hønsefrikasse må du ha litt tid. Høna må få god tid til å koke slik at kjøttet blir mørt og godt. 

Den trenger mellom 1,5-2 timer hvis høna er tint, og 2-3 timer hvis den er frossen når den legges i gryta. På dette tidspunktet trenger du ikke gjøre noe annet enn å være i nærheten.

Deretter skal høna avkjøles før du plukker av alt kjøttet. Hvis du ønsker det kan du gjøre denne delen av prosessen dagen før du skal servere hønsefrikassen, da gjenstår det bare å lage selve frikassen dagen etter, noe som bare tar rundt 30 minutter før middagen er klar. Men husk. Gjør du det på denne måten må du for all del ikke kaste kraften, det er i kraften alle de gode smakene sitter.

Prøv du også! Dette er en sunn, enkel, smakfull og veldig god søndagsmiddag!

forberedelse.jpg

Til 8-10 personer trenger du:

1 rå høne
1 laurbærblad 
5 pepperkorn
1 løk delt i fire
salt
3 gulrøtter
1/4 kålrot
2 vårløk
4-6 poteter avhengig av størrelse
1 liter kyllingkraft
1 dl fløte
50 gram smør
50 gram mel
hakket persille til servering


Slik gjør du:

Ha høna i en gryte og dekk den med kaldt vann. Ha i laurbærbladet, pepperkorn, og salt – og kok opp. La høna småkoke under lokk i ca 2 timer. Skum av underveis. Høna er nå veldig mør. Sil av kraften.  Plukk så kjøttet av høna og legg dette til side.

Skrell grønnsakene og del dem i like deler. 

Smelt smøret i en kjele hvor du har i grønnsakene. Ha i litt og litt mel og spe på med den avsilte hønsekraften. Kok dette, og la det koke til grønnsakene er møre. 

Før servering har du i fløte og hønekjøttet. 

Tips: Server hønsefrikasse med flatbrød eller godt brød, godt smør og et lite persilledryss over.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Blåbærmilkshake med vanilje

Vi har alltid dessert etter å ha spist fisk til middag.  Tanken var i utgangspunktet å gjøre fiskemiddagene mer populære, men den egentlige grunnen er strengt tatt at jeg selv alltid har lyst på noe søtt etter å ha spist fisk. Vi prøver å ha to fiskemiddager i uken, noe som resulterer i en stadig jakt etter den ultimate hverdagsdesserten. Denne lette, friske blåbærmilkshaken lagde vi i går, med stor suksess!

IMG_7276.jpg

Til 2 personer trenger du:
3 dl frosne blåbær
2 dl yoghurt naturell
2 dl melk
2-4 ss sukker (kan erstattes med honning)
frøene av en halv vaniljestang

Slik gjør du
Bland blåbær, yoghurt, melk, sukker og vanilje i en blender. Om du ønsker en enda søtere og tykkere milkshake kan yoghurten erstattes med vaniljeis.

Sandefjordsmør - det beste tilbehør til fisk

Planer om fisk til middag?  Sandefjordsmør smaker nydelig både til stekt, bakt eller kokt fisk, torsk, sei eller laks. Fisk liker sandefjordsmør og med dette smøret er sannsynligheten stor for at de fleste liker fisk. Du har kanskje poteter og gulerøtter i hagen? Ellers er de norske råvarene i butikken fantastiske nå. En trenger virkelig ikke mer for å få et festmåltid midt i uken. Jo kanskje litt brød - det er så godt med noe å få med seg resten av sausen på tallerken med;)  Det beste av alt er at du kan lage en herlig fiskemiddag på 20 minutter. Mens potetene koker, lager du saus og steker, baker eller koker fisken. Gulerøttene pleier jeg å putte i kokevannet til potetene på slutten av koketiden.  Dette er så enkelt, sunt og utrolig godt! Etter jeg bare kom PÅ det å lage det så vellkjente sandefjordsmøret har det blitt en gjenganger hjemme hos oss. En sikker vinner!

Du trenger:
3 dl fløte
200 gram smør
saften av en sitron
2 hardkokte egg
finhakket persille
salt og pepper

Slik gjør du det:
Kok fløten på middels varme, la den koke inn til halvparten. Rør så inn smøret som du har delt i terninger, litt og litt av gangen. Tilsett hakket egg og sitronsaft, smak deg til med salt og pepper.

Skolebrød på 3 måter

Enten det er skoleslutt eller skolestart som skal feires, så er det en ypperlig anledning til å spise nettopp skolebrød! 

IMG_4529.jpg

Det klassiske skolebrødet, eller skoleboller som det også heter, er en vanlig hvetebolle med eggekrem, melisglasur og kokos, og enten man går på skolen eller ikke, så kan vi være enige om at nybakte skolebrød må være noe av det beste som finnes.

Men skolebrød trenger ikke bare være den klassiske hvetebollen med en grop i midten. 

Skolebrød kan for eksempel lages som en stang eller i langpanne. Hemmeligheten ligger nemlig i kombinasjonen av eggekrem, glasur og kokos – en hellig treenighet man aldri skal tulle med!

Her har du oppskrift på 3 ulike varianter av skolebrød!

 

Klassiske skolebrød

Skolebrød slik vi er vant med å se dem. Luftige hveteboller med en grop i midten som er fylt med nydelig vaniljekrem, dekket av en herlig melisglasur som tilslutt er dyppet i kokos… Nam!

IMG_4513.jpg

Til ca 24 skoleboller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl lunken melk
50 gram fersk gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør

Til pynt:
300 gram vaniljekrem
5 dl melis
3 ss vann
kokos


Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spiseskje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.


Skolebrødstang

Skolebrødstang eller hvetestang smaker akkurat det samme som klassiske skolebrød, men er bare et eneste stort skolebrød formet som en stang. Går kjappere å lage og er genialt hvis du skal ha gjester eller vil ha med deg noe skikkelig godt i selskap eller stranda.

Skolebrødstengene kan fint fryses, men resultatet blir best om de fryses uten glasur og kokos. De blir som ferske igjen hvis du tiner dem i ovnen på varmluft 150 grader i noen minutter før du har på melis og kokos.

IMG_4527.jpg

Til 2 hvetestenger trenger du: 
3 dl lunken melk

500 gram hvetemel
0,5 pk fersk gjær
85 gram sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
1 egg
80 gram smør

Fyll og pynt:
150 gram vaniljekrem
2,5 dl melis
1,5 ss vann
kokos

Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag.

Del deigen i to. Rull to avlange pølser som kjevles flate. Plasser begge hvetestengene på et bakepapirkledd stekebrett med god avstand. Lag en fordypning på midten. Ha vaniljekrem i midten ved hjelp av en skje eller en sprøytepose.

Sett hvetestengene til etterheving i ca 30 minutter. Stekes på 210 grader i 10-15 minutter.

Avkjøl og ha på melisglasur. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.

 

Skolebrød i langpanne

Synes du det tar litt for lang tid å lage de tradisjonelle skolebrødene så er dette løsningen for deg! 

Som i klassiske skolebrød er det fremdeles eggekrem, melisglasur og kokos som gjelder. Men her kan du mer eller mindre helle helle den ferdighevede hvetedeigen over i en langpanne som du så ruter opp i et visst antall boller (omtrent som om du lager knekkebrød), før du legger på vaniljekrem og setter herligheten i ovnen.

Når den er ferdig stekt  smører du melisglasur rundt vaniljekremen før du drysser over kokos.
Deretter er det bare å bryte forsiktig av ett av de lune skolebrødene og nyte!

IMG_4522.jpg

Til 2 langpanner med ca 16 skolebrød på hver trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl lunken melk
50 gram fersk gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør

Til dekorering:
300 gram vaniljekrem
5 dl melis
3 ss vann
kokos

Slik gjør du: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig. Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir, akkurat som en pizzabunn. Dra papiret over på bakeplaten. Bruk et pizzahjul og del opp i passe store firkanter. Sett ovnen på 220 grader over- og undervarme. La deigen etterheve under et håndkle i ca 30-40 minutter. Legg på en toppet spiseskje med vaniljekrem midt i hver firkant. Sett inn langpannen med skolebrødene nederst i ovnen og la de steke i ca. 15 minutter.

Avkjøl bollene på rist. Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.

 

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Polarbrød

Polarbrød er en kjent favoritt hos våre små. Å lage polarbrød selv er enklere enn du tror og det er dessuten en fin ting å ta med barna på.  De er supre å oppbevare i fryseren, for så å ta opp det antallet du trenger til blant annet niste når du innser (gjerne litt for sent) at dere er tom for brød. At de hjembakte polarbrødene er fri for en rekke tilsetningsstoffer i forhold til dem du kjøper på butikken er jo også et stort pluss. 

Matpakkebilde.jpg

Du trenger:
400 gram fint sammalt mel
400 gram hvetemel
150 gram havremel evt havregryn
En halv pose tørrgjær (eller 1/4 pakke fersk)
3 dl vann
3, 5 dl melk
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje

Slik gjør du :
Ha alt det tørre i en bakebolle inkludert tørrgjær om du bruker det- bruker du fersk tilsetter du det i melken og vannet som du varmer opp til ca 25 grader. Ha så i oljen. Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet - du kan så øke hastigheten litt og elte deigen i ca 10 minutter. Hev deigen 1 time.

Del så deigen i ca 24 deler. Disse ruller du til boller, bollene kjevles så ut til de er o,5 cm tykke. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Prikk brødene med en spisepinne eller lignenede. Dette er en perfekt jobb for barna! La de etterheve i ca 15 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca 10 minutter. Polarbrødene skal være lett gyldne. Avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhånkle over så brødene holder seg myke.

Jeg pleier å fryse ned polarbrød i pakninger på 2-3 stk. Så tar jeg bare opp kvelden før, evt varmer dem (innpakket i aluminiumsfolie) på varmluft 190 grader i 10 minutter på morgenen før jeg smører niste.  

Bananmuffins med havregryn

Lærer du barna dine hva slags snadder som kan komme ut av brune bananer, kommer de aldri til å spise en eneste gul banan igjen!

Hjemme hos oss følger barna nøye med på kjøkkenbenken når bananene er i ferd med å bli brune. For en stund siden stusset jeg over at de aldri ville ha banan i granolaen, helt til jeg innså at de hadde lagt en slu plan. Sammen hadde de blitt enig om å takke nei til banan helt til bananene på benken ble så brune at det åpnet seg en mulighet for bananbrød eller bananmuffins.
Min motvilje mot å kaste mat var altså blitt utnyttet på verste (eller beste?) vis!
 

IMG_3871.jpg

Du trenger
4 brune bananer
120 gram brunt sukker
1,25 dl solsikkeolje
1 egg
200 gram hvetemel
50 gram havregryn
1 ts natron
0,5 ts salt
1,25 dl rømme

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Mos bananene med en gaffel før du blander dem sammen med sukker, olje og egg. Tilsett mel, natron og salt og rør det inn i deigen. Til slutt rører du inn rømme og blander alt godt sammen.

Fyll muffinsformene eller et muffinsbrett ca 2/3 med muffinsdeig før du setter dem midt i ovnen på en rist.

Stekes i ca 25 minutter. Test med en kakepinne for å se om de er ferdige.
 

IMG_3845.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no

Klassiske pannekaker

Vi har fått skikkelig pannekakedilla. Vi spiser pannekaker til frokost, til middag, til dessert og til kvelds. Ja, selvfølgelig ikke til alle måltider hver dag, men vi har så dilla at det hører til sjeldenheten at det ikke stekes en pannekake i løpet av en dag hjemme hos oss.  Her skal du få vår favorittoppskrift. Det jeg liker så godt med denne oppskriften er at pannekakene blir like gode ( og røra like samarbeidsvillig) om du bytter ut noe av det fine melet med sammalt hvis du skal lage frokostpannekaker, eller om du tilsetter litt sukker hvis pannekakene skal serveres til dessert.

FullSizeRender-8-kopi.jpg

Til ca 10 tynne pannekaker trenger du:
2 dl hvetemel
3 dl melk
2 egg
0,5 ts salt
3 ss smeltet smør

Slik gjør du:
Melk og mel piskes sammen til en klumfri røre. La dette svelle 20-30 minutter (evt over natten om du skal ha pannekaker til frokost). Rør inn egg, salt og smeltet smør. Stek så tynne pannekaker i en varm stekepanne. Jeg bruker bare litt smør i panna til den første pannekaken, og ellers ingenting.

Om pannekakene skal til frokost eller kveldsmat bytter jeg ut 1 dl av melet med fint sammalt hvetemel, sammalt speltmel, eller emmermel (som jeg også har litt dilla på om dagen ;)) Om jeg vil ha litt søtere pannekaker tilsetter jeg 1 ss sukker.

Denne saken er publisert på plusstid.no