Appelsinkake


Når vi skal handle inn til påskeferien er middager og i grove trekk lunsjen planlagt. Når det kommer til påskebakst derimot, planlegger jeg ikke så nøye. Men det jeg gjør, er å lagre flere oppskrifter som jeg tenker å bake i løpet av påsken🐣 Det er ofte lett, god bakst som kan bakes med det som finnes av ingredienser på hytta eller hjemme. En kake jeg garantert kommer til å bake i påsken, er denne superenkle appelsinkaken. Skikkelig saftig og god:) 

IMG_3408.jpg

Du trenger
200 gram hvetemel
2,5 ts bakepulver
100 gram brunt sukker
1 ts salt
150 gram yoghurt naturell
3 egg
2 ts vaniljesukker
1 dl nøytral olje
saften av 2 appelsiner
Revet skall av 2 appelsiner

Melis

Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader
Rør sammen egg, olje sukker, appelsinsaft og yoghurt. Rør så inn resten av ingrediensene, rør det hele sammen til røren er klumpfri. Hell så blandingen over i en liten brødform som du har kledd med et bakepapir.
 

Stekes på 180 grader i ca 55 minutter.

Jeg synes kaken er søt nok i seg selv, så jeg liker å bare gi den et lite melisdryss, men du kan også lage melisglasur hvor du blander melis og vann og evt litt appelsinsaft - som du har på kaken.

Pølser med godt tilbehør

Og der var påskeferien i gang for mange:)  Kanskje er dere alt kommet opp på hytta? Her nytes en rolig hjemmehelg, så et par arbeidsdager før det blir påskeferie på fjellet. Uansett vær, føre eller hvor vi er i påsken liker vi å spise god mat. Er det fint vær spiser vi så mange måltider som mulig ute. Jeg elsker mat som kan grilles, enten på grill eller bålpanne. I år blir vi en god gjeng på hytta og da er det perfekt med mat som er lett å lage til mange. Pølser med godt tilbehør oppfyller alle kriterier. Men for at en pølsemiddag skal være skikelig god trengs gode pølser og godt tilbehør. Her får du oppskrift på vårt favoritt tilbehør til pølsefesten.  Det beste er at det meste kan lages klart i forkant. Så er det bare å fyre opp grillen og håpe at solen skinner - slik at pølsene (med godt tilbehør;) kan nytes i solveggen.

IMG_3534.jpg

Under finner du oppskrift på noen av pølse-tilbehørene vi liker best, du trenger for all del ikke lage alle til en pølsemiddag. Prøv deg frem og finn deres favoritter.

Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chimichurri, oppskrift finner du her
Her finner du oppskrift på  kålsalaten,
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

TIl Sennepsausen trenger du:
1 ss dijonsennep
3 ss bodsennep
1 ss grov sennep
1 eggeplomme
1 ss akasiehonning
salt
pepper
1 dl solsikkeolje

Slik gjør du
Rør sammen sennep, eggeplomme, honning, salt og pepper: Spe med olje.
Nb! alle ingrediensene bør være romtempererte.

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
Ca 425 gram hvetemel
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
1 egg
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Gyros

Dette må dere prøve. Vi prøvde å lage denne retten for første gang forrige fredag og synes det var så godt at vi like så godt tok en reprise på lørdag da vi skulle ha gjester. Oppskriften fant jeg på Godt.no - signert Lise Finkenhagen. Men svinenakken som er i den opprinnelige oppskriften har jeg byttet ut med entrecôte samt gjort noen andre små endringer. Det er også typisk gresk at det serveres pommes frites inni gyrosen - det kan anbefales for det var utrolig godt. Dette var særlig populært hos husets små.

Dette trenger du:
ca 600 gram entrecôte
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
pitabrød (se oppskrift her)
tzatziki - se oppskrift her
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten.

Stek kjøttet i en stekepanne med salt og pepper - stek det på høy varme til kjøttet har fått en fin stekeskorpe ca 3-4 minutter.

Fyll pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

 

Bakt egg

I dag skal du få et skikkelig digg frokosttips av oss. Bakt egg! har du ikke prøvd det før, anbefaler vi deg virkelig å gi det et forsøk;) du vil med stor sansynlighet få et nytt favoritt-påskeegg denne påsken;)

IMG_3416.jpg

Du trenger: 
1 egg
noen skiver god salami evt spekeskinke
1-2 ss fløte
salt og pepper

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Sett inn et vannbad. Kutt et par skiver salami i fire, legg den i bunn av en liten ildfast form (her kan salamien erstattes med noe annet du syntes er godt, for eksempel røkelaks). Knekk over et egg. Plommen skal være hel. Til slutt heller du litt fløte over før du drysser over med salt og pepper. Stekes i ca 10 minutter i vannbadet. 


 

Grove vafler

Lager du vafler på denne måten kan du servere barna dine vafler hver dag - med god samvittighet!

Vafler trenger ikke være usunt. Erstatter du mye av det fine melet med grovt mel og bruker både egg og melk i vaffelrøren blir de straks langt sunnere enn de tradisjonelle vaflene, og kan fint passe inn både i matboksen, til frokost, som mellommåltid eller som kveldsmat.

Med denne oppskriften kommer faktisk grove vafler innenfor «grovt» på brødskalaen som brukes til merking av brød i butikken. Det finnes dermed ingen gode grunner til å ikke spise vafler hver dag!  Gi det et forsøk. Sjansen er stor for at dere får dere en ny hverdagsfavoritt.

Fil 20.02.2018, 19 13 28.jpeg

Til 6-8 vafler trenger du:
4 dl melk
1 1/2 dl siktet hvetemel
1 1/2 sammalt mel
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
2 ss smør
2 egg

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper. Tilsett egg og smeltet smør. Rør det hele sammen til en glatt røre før du lar røren svelle i 15 – 20 minutter.

Stek vaflene til de er gyldne.

Server vaflene med smør og brunost, syltetøy eller friske bær. Grove vafler smaker dessuten veldig godt med pålegg som ost og skinke.


Denne saken er skrevet i samarbeid med - og publisert på plusstid.no

Sammalt hvetegrøt

Hva spiser dere til frokost? Hos oss går det i pannekaker, musli, brødskiver eller grøt. Denne grøten kokt på sammalt hvetemel, er et veldig godt alternativ og en god avveksling til havregrøt.  Mamma kokte ofte denne gode, grove grøten til oss da vi var små. Etter at jentene fikk smake den hos mormor, er det denne grøten de etterspør. Grøten har de gitt det annvennlige navnet: "den grøten som mamma spiste da hun var liten." De liker den best med litt sukker, kanel og et smørøye.  Jeg topper gjerne grøten med youghurt naturell, honning, bær, musli eller noen ristede nøtter. Denne grøten smaker ikke bare godt, den er sunn, mettende og gir en god start på dagen for små og store.

Du trenger:
1 liter melk (jeg bruker ekstra lett eller lettmelk)
2,5 - 3 dl sammalt hvetemel
0,5 ts salt
Evnt 1 ss meierismør
(Dette er en ganske stor porsjon - jeg bruker ofte å halvere den når jeg lager frokost til oss tre jentene)

Slik gjør du det:
Rør ut melet i halvparten av melken (det kan med fordel stå og svelle en stund) - la mel/melkeblandingen koke opp før du sper med resten av melken under omrøring. La grøten småkoke i 5-10 minutter. Tilsett saltet mot slutten av koketiden. Ønsker du å berike grøten kan du ha i en ss meierismør. Om jeg har i smør smelter jeg dette i kjelen før jeg tilsetter mel/melkeblandingen.

Du kan fint bytte ut sammalt hvetemel med emmer eller speltmel.
 

Karse

Velkommen Mars☀️ Så deilig at våren endelig er her. I dag skal vi så karse! Å så karse er en veldig fin aktivitet å gjøre sammen med barna. Karse er enkelt å så, det er spennende å følge hvordan den gror, og det er stas å kunne spise den kun få dager etter at den ble sådd.

IMG_2951.jpg

For å så karse trenger du:
Karsefrø
potte, eller en avklipt melkekartong
jord eller bomull
vann

Slik gjør du det:
Du kan velge om du vil så karsen i jord eller på bomull. Fyll potten med jord eller bomull, hell på vann før du strør på frøene. Etter et par dager begynner det å spire. Etter ca en uke er karsen klar til å spises. Det er viktig at jorden eller bomullen hele tiden holdes fuktlig.

Grove scones

God morgen:) Kan vi friste med nydelige grove scones? Disse er bakt med havregryn og grovt mel og innholder godsaker som rosiner, aprikos og ristede hasselnøtter. Spis dem som de er, eller topp dem med litt smør, brunost eller din favoritt-marmelade. Like gode til frokost som til lunsj - eller kanskje som litt ekstra energi i tursekken? Oppskriften er signert «Godt brød» og er helt klart en av våre favoritter når dette herlige bakeriet besøkes. 
 

IMG_2731.jpg

Du trenger
65 gram havregryn
1,5 dl melk

135 gram hvetemel
85 gram sammalt hvete
1 ts salt

2 ts bakepulver 
125 gram mykt smør
100 gram tørket frukt (rosiner, aprikos)
1 dl lettmelk
75 gram ristede hasselnøtter

Slik gjør du det
Bland sammen 1,5 dl melk med havregryn. La dette stå i ca en halvtime. Bland dette så sammen med resten av ingrediensene. Dette kan du gjøre for hånd eller med en kjøkkenmaskin, men ikke elt deigen for lenge.

Hell deigen ut på et bakepaprikledd langpanne. Trykk utover og rut opp i 8 trekanter

Stek på 210 grader i ca 20 minutter
 

Eltefrie solsikkerundstykker

Hva med å lage noen skikkelig gode eltefrie rundstykker i helgen? Sett en deig i kveld så kan du servere nybakte rundstykker i morgen tidlig med minimal innsats. Kanskje det er en mamma i huset som blir ekstra glad for å få disse servert til morsdagsfrokosten?

IMG_2264.jpg

Du trenger (til ca 20 rundstykker)
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
200 gr sammalt mel (finmalt)
80 gr sammalt rug (finmalt)
500 gr hvetemel
2 ts salt
2 ts honning

solsikkekjerner

Slik gjør du
Rør sammen de tørre ingrediensene ha så oppi vannet og rør til du har en fin deig. Dette kan du fint gjøre for hånd. Legg plast over bollen og la den stå på kjøkkenbenken over natten. Sett ovnen på 275 grader. Rør så i deigen før du velter den ut på et melet bakebord, del opp i emner som du lar etterheve ca 30-40 minutter (mens ovnen blir varm) Pensl med melk, egg eller vann og ha på masse solsikkekjerner. Når du setter rundstykkene inn i ovnen senker du tempraturen til 250 grader, stek i ca 10-12 minutter. 

 

Fastelavnsboller

Det finnes heldigvis én dag i året da verken moderasjon eller måtehold er å anbefale. Der dess mer faktisk også èr dess bedre. Nemlig fastelavenssøndag!

IMG_1860.jpg

Det var en gang da fastelavensboller utelukkende var hveteboller fylt med fløtekrem og melis på toppen. Den tiden er forbi. Nå er mulighetene like mange som smakene du kan fylle bollene med. Vaniljekrem. Jordbærsyltetøy. Nugatti. Eplesyltetøy. Eller hva med en tynn skive marsipan under kremen?

Selv om fyllet er i endring, er det likevel én ting som er like viktig nå, som da. Nemlig at bolledeigen er enkel og god å jobbe med, selv for små barnehender som vil hjelpe til. Og at den smaker fantastisk – uavhengig av hva du velger å fylle den med.

IMG_1863.jpg

Når bollene er ferdig og avkjølt kan du sette fram ulikt fyll og la barna lage sine egne fastelavnsboller!
Dere kan for eksempel fylle dem med:

  • Fløtekrem og vaniljekrem

  • Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær

  • Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær

  • Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn

  • En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller bringebærsyltetøy

  • Fløtekrem og eplesyltetøy

Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!

God fastelavnssøndag!

IMG_1859.jpg

Til ca 25 boller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør i terninger

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen. 

Når bollene er avkjølt deler du dem i to og tar på det fyllet du ønsker. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene. 

Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven:)

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Smørekveldsmat

Den enkleste. Og kanskje den aller beste avslutning på dagen.; Kveldsmat med ferske rundstykker som fortsatt er så varme at smøret smelter, på et dekket bord med ost, syltetøy, makrell i tomat og leverpostei. Kanskje et kokt egg. Og oppskåret agurk, paprika og avokado. I glassene er det iskald melk. Eller varm kakao.

Fil 26.01.2018, 10 40 56.jpeg

Til ca 20-25 rundstykker trenger du:
700 gram hvetemel
150 gram havregryn
50 gram fersk gjær
5 dl melk
100 gram smør
2 egg
en klype havsalt

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og tilsett gjær i melken. Rør til gjæren er oppløst i melken. Tilsett så dette i melkeblandingen. Elt så dette med en kjøkkenmaskin i ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du det tempererte smøret, litt etter litt. Hev til dobbel størrelse i ca en time.

Bak ut rundstykkene i ønsket størrelse. Legg under et kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 30 minutter. Pensles så med egg og et dryss med havregryn før de settes i ovnen, på nederste rille.

Stekes på 240 grader i 10-12 minutter.

IMG_2045-kopi.JPG

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Årets sunneste og enkleste dessert

Appelsiner er i sesong og på sitt aller beste nå. Hva med å rett og slett servere appelsiner til dessert i dag? Årets sunneste og enkleste hverdagsdessert:)

IMG_2268.jpg

Du trenger:
2 appelsiner
kanel
sukker (kan droppes)

Slik gjør du:
Skjær bort skallet av appelsinen, del den opp i tynne skiver. Dryss på et tynt lag med kanel og eventuelt litt sukker (er appelsinene gode og søte trengs ikke sukker) og server.

Spis appelsinen med gaffel:)

Sitronkrem

I går ettermiddag skulle jeg innom butikken og handle et par ting til middagen. Men da jeg kom til grønnsaksavdelingen ble jeg fullstendig distrahert. Der lå de. Knallgule, med grønne blader, og ropte på meg. Italienske sitroner. Sitroner fra Amalfi. Januar og februar er høysesong for disse gule herlighetene. De beste i verden. Så gule og saftige, og med en søtere og mer vitaminrik saft enn andre sitroner. Da jeg kom ut av butikken hadde jeg ikke handlet annet enn melk og masse sitroner: Ja ja. Så ble det bare brødskiver til middag, men det ble i det minste verdens beste sitronkrem til dessert:) Sitronkrem kan brukes til det meste. Det er fantastisk godt på scones og kjeks, som fyll i paier og annet bakverk, og ikke minst i et stort antall desserter. 

Bilde+27.01.2020%2C+13+00+09-kopi.jpg

Du trenger:
1 sitron
1,5 dl melis
2 egg
50 gram meierismør

Slik gjør du det:
Riv skallet av sitronen ( bruk den fineste siden på et rivjern) før du presser ut saften.  Ha saften sammen med melisen oppi en kjele. Pisk dette sammen med eggene og sitronskallet. Del smøret i terninger og ha dette oppi kjelen sammen med resten. Varm forsiktig opp og rør hele tiden til kremen tykner. Det er veldig viktig at kremen IKKE koker.

Hell over på et tett glass og avkjøl.

Bilde 27.01.2020, 13 59 37-kopi.jpg

Her har du et eksempel på en veldig god og enkel hverdagsdessert med sitronkrem
 

Plukkfisk

Da jeg var liten var plukkfisk noe av det aller beste jeg kunne få til middag. Kanskje har det en sammenheng med at mamma serverte ketsjup til plukkfisken? Jeg skjønner ikke helt den smakskombinasjonen nå, og foretrekker nok heller rørte tyttebær og flatbrød (selv om det smakte perfekt da!) Uavhengig av tilbehør, er mammas plukkfisk skikkelig god. Det er en genial måte å få brukt opp fiskerester, barna digger det - og det uten at det har blitt introdusert i kombinasjon med ketsjup her i huset😉

IMG_2147.jpg

Du trenger
600 gram torskefileet
8-10 små poteter
3 gulrøtter
4 dl frosne erter
0,5 purre eller 2 vårløk

3 ss meierismør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt, pepper,muskat

Slik gjør du:
Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene. Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid. 


Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.  La den småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.
Smak til med salt, pepper og muskat

Sil av den ferdig trekte fisken, grønnsakene og bland alt inn i den hvite sausen.

Server med flatbrød, godtbrød, tyttebær eller kanskje ketsjup?

Tips: Om du ønsker en kraftigere fiskesmak på sausen, kan du erstatte 1 dl melk med kraft fra den trukne fisken:)

 

Syltet rødløk!

Taco i kveld? Med minimal innsats kan du trylle frem syltet rødløk som nemlig er det perfekte tilbehør til taco. Hvorfor ikke prøve i kveld? Du vil ikke angre! Ha en nydelig taco-fredag og god helg:)

IMG_1970.jpg

Du trenger
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili (ta ut frøene om du ikke ønsker den så sterk)
2 rødløk

Slik gjør du:
Ha sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Kanelpinnebrød

Skal dere ut på tur i dag? Det er en perfekt dag for uteaktiviteter. Jeg syntes det er så koselig når uteaktivitetene innebærer mat - at en er så lenge ute at enten lunsjen eller middagen blir spist ute. Her i huset er det ganske ofte at turen ender i hagen, men på tur er vi - og da må vi selfølgelig ha turmat. I dag er det kanelpinnebrød som står på menyen. Litt søtere enn vanlig pinnebrød og med en svak kanelsmak - er de nydelige å spise som de er.

2016-01-13 14.55.46.jpg

Dette trenger du:

2 dl vann
25 gram gjær
1 ts salt
1 -2 ss sukker
0,5 ts kardemomme
1 ts kanel
2 ss mykt smør
ca 400 gram hvetemel

Slik gjør du det :

Rør ut gjæren i fingervarmt vann. Tilsett salt, sukker, kardemomme og kanel. Tilsett litt og litt av melet,  sammen med det tempererte smøret. Elt sammen til en smidig deig - her kan du gjerne bruke kjøkkenmaskin. La deigen heve et lunt sted i ca 30 minutter - så er du klar for tur. Da er det bare å snurre deigen rundt pinnen og steke.

Om det skulle være i kaldeste laget å lage bål ute - kan disse også stekes på pinne inne og ta med ferdig på tur. Tvinn deigen rundt for eks spisepinner. Stekes på 225 grader i 12-15 minutter.

 

 

 

Bananbrød

Det er rart hva som fester seg av minner. Jeg husker fortsatt en episode jeg så av «Party of five» (jepp, det må være omtrent tyve år siden..) der storebroren i familien er ulykkelig. Lillebroren sliter med hva han skal gjøre for å vise omtanke for broren sin, og så kommer kjæresten hans ( Jennifer Lowe Hewitt) med et bananbrød. Det viser seg at dette bananbrødet er akkurat det den innesluttede og ulykkelige broren trenger, og hun når fram til han på en helt annen måte enn lillebroren er i stand til. Som et resultat blir lillebroren forbannet på kjæresten sin for å ha gjort noe så dumt som å bake et bananbrød!  - Du kan ikke bare bake et bananbrød og tro at alt skal bli bra igjen, tror jeg han sier. Men det kunne hun altså.

IMG_0732.jpg

Av en eller annen pussig grunn husker jeg fortsatt den scenen. Og bananbrødet. Og det uten at jeg noen gang har prøvd å bake det. Men nå gjorde jeg det altså. Jeg prøvde et par varianter. Og når sant skal sies synes jeg ikke alle var like gode. Noen var mer en banankake enn et bananbrød, noen varianter hadde en altfor sterk vaniljesmak og andre inneholdt alt for mye sukker til at man kan tillate seg å kalle det et brød. Men så fant jeg fram til en slags mellomting og brått skjønte jeg scenen. Herregud så godt! Og det er det ikke bare jeg som synes. Etter at jeg begynte å bake det spør Mattis omtrent ukentlig om vi kan lage bananbrød. Så det er blitt vår greie nå. Vi baker bananbrød sammen, jeg sniker det ned i matboksen hans og lykkelig åpner han matboksen i barnehagen for å oppdage at han har fått med en skive. Du burde prøve det. Enten det bare er for kos - eller det er for trøst. Begge deler funker. Spesielt det siste. For hva er vel hyggeligere enn å gi bort et bananbrød fylt av kjærlighet og omtanke til noen du vil skal ha det litt bedre? Svært lite som jeg kan komme på. Her har du oppskriften.

Du trenger:
85 g smør, romtemperert
1 dl brunt sukker
2 egg
250 g mel (her kan du bruke både spelt eller vanlig hvetemel)
1 ss bakepulver
1 ss kardemomme
en liten klype havsalt
1 dl lønnesirup
2 godt modne bananer som er most med gaffel (de brune er de beste)
2 dl melk
evt. hakkede valnøtter

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 180 grader. Rør sammen smør og sukker i en kjøkkenmaskin og rør dette i noen minutter til det er blitt kremet. Bruk en slikkepott slik at du får all deigen ned fra kantene. Tilsett ett og ett egg og rør forsiktig de inn i røren. Tilsett moste bananer, mel, melk, bakepulver, kardemomme, lønnesirup og evt hakkede valnøtter og bland det hele godt sammen. Kle en brødform ( 26 cm x 11 cm) med bakepapir og hell røren i formen. Stekes i ca 60 minutter eller til det er gjennomstekt (sjekk med en pinne). Avkjøl i formen i ca 20 minutter før du legger brødet på en rist. Skjær opp og server gjerne med litt ekstra smør - eller gi det bort til en god venn som fortjener det. 

Minestronesuppe

Minestronesuppe er nok den suppen jeg har laget flest ganger. Den har gode smaker, er mettende, kan lages klar i forkant, er rask å lage, populær, fargerik, perfekt til mange, og ikke minst sunn. Den kan serveres til fredagskos, lørdagslunch eller til søndagsmiddag. Gjerne med grisinis eller foccacia - toppet med parmesan og hjemmelaget pesto. Den kan også lages uten bacon - og serveres som en fyldig tomatsuppe en kjøttfri mandag med grovt brød og smør ved siden av. Hvis vi spiser den på søndager pleier vi å lage en stor porsjon slik at vi har igjen middag til mandagen. 

Til 4-6 personer trenger du:
2 løk
150-200 gram bacon
4 gulrøtter
4 fedd hvitløk
2 bokser hermetiserte hakkede tomater (helst av god kvalitet)
en halv eller en hel fersk chili - avhengig av hvor sterk du liker suppen
4 vårløk
ca 1, 5 liter kylling eller grønnsakskraft eller buljong.
350 gram hvite bønner
salt og pepper
frisk basilikum til servering
parmesan i flak
pasta etter hvor fyldig du ønsker suppen.  Til denne suppen pleier jeg å koke i overkant av 300 gram pasta - men da er det gjerne noen små familiemedlemmer som vil spise litt pasta ved siden av.

Slik gjør du det:
Finn frem en stor kjele/jerngryte. Fres baconet i olje til det har fått litt farge. Da tilsetter du finhakket løk, hvitløk og gulrot. La dette surre sammen med baconet et par minutter. Ha så oppi hermetiske tomater, vårløk, chili, kraft og kok opp.

La dette koke til gulrøttene er møre (ca 25 minutter) Rett før servering tilsettes bønnene og pasta som du har kokt i egen kjele (da etter anvisning på pakken).

Smak til med salt og pepper og dryss over frisk basilikum før servering.

Fløyelsgrøt

Hverdagen er her for fullt. Dagene har begynt å få rutiner og måltidene kommer igjen til faste tider. På hverdagene ender vi ofte opp med så sen middag at kveldsmaten utgår, eller noen dager utgår rett og slett middag og vi samles til kveldsmat. På sånne kvelder er grøt en perfekt kveldsmat, varmt og godt. I går ønsket barna seg fløyelsgrøt, for det hadde de spist hos mormor. Fløyelsgrøt ble det og jeg fikk en fin påminnelse hvor god denne grøten egentlig er.

Du trenger
1 liter melk
2 dl hvetemel
50 gram smør
1/4 ts salt
sukker og kanel

Slik gjør du
Rør sammen melk og mel til du får en glatt jevning. Varm opp, mens du rører. La grøten koke på middels varme i ca 5 minutter. Del smøret i terninger og rør inn litt og litt, til grøten har en fløyelsmyk konistens;) Smak til med salt.

Serveres med sukker og kanel, et glass melk eller god rød saft.


 

Fiskepudding i hvit saus

En enkel, utrolig god og kanskje litt glemt hverdagsmiddag. Jeg blir i hvertfall veldig glad når jeg kommer på at dette kan jeg jo lage. Og det blir barna også! Å lage sin egen fiskepudding er fantastisk, men på travle hverdager tyr vi til en kjøpevariant. I Asker er vi så heldig at vi har en fiskebutikk som selger utrolig god fiskepudding, ellers har for eksempel Meny en veldig god i ferskvaren. Om du ikke har tilgang til 'fersk' fiskepudding synes jeg den de har i vanlige butikker funker mer enn bra, særlig når den serveres med gode grønnsaker og deilig hvit saus.  

Du trenger
ca 500 gram poteter
3 gulrøtter
200 gram erter
purre
600 gram fiskepudding
smør til steking

Hvit saus, oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Kok potetene, del opp gulrøttene, kok dem sammen med potetene de siste -7 minuttene, ertene og purren koker du med de siste 5 minuttene. I mens potetene koker - lager du den hvite sausen og steker fiskepuddingen. Jeg steker fiskepuddingen i litt smør på middels sterk varme i et par minutter på hver side.

Når potene og grønnsakene er ferdig kokt - heller du av vannet. Her kan du velge om du vil blande grønnsakene inn i sausen - eller servere grønnsaker ved siden av fiskepuddingen for så ha deilig hvit saus over. 


Denne saken er publisert på plusstid.no