Hvite kakemenn

Er du vokst opp med kakemenn? Det er ikke jeg, men selv uten et nostalgisk smaksminne synes jeg de er kjempegode. Pepperkaker bakes i barnehager, på juleverksteder og hjemme gjennom hele desember. Så da nabogjengen skulle samles til bakeverksted, var det kakemenn og ikke pepperkaker som skulle rulles, stikkes ut, stekes, smakes og ikke minst pyntes.

Oppskriften er signert bakeriet i Lom. Jeg ba en bønn om en god og samarbeidsvillig deig 🙏🏼 Det er kanskje det viktigste når et titals barn skal bake. Deigen innfridde og det ble masse kakedamer, stjerner, hjerter, trær og kakemenn. Barna var storfornøyd da de smakte, mens et par av nabodamene nostalgisk mimret av smaken og den svake lukten av hornsalt fra deres barndomsjul.

IMG_0403.jpg

Du trenger (kan med fordel dobles hvis det er mange som skal bake)
2 dl kefir
3,5 dl sukker
125 gram meierismør
1 ss hornsalt
ca 500 gram hvetemel

Slik gjør du det
Bland halvparten av kefiren og sukker i en bolle, i resten av kefiren rører du ut hornsaltet før du blander det sammen med smeltet smør i sukker og kefirblandingen. Tilsett melet, litt og litt av gangen til du har en glatt, fin, smidig deig. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok når jeg blander det. Det er ikke sikkert at du trenger fullt 500 gram mel, Deigen kan godt være litt tynn, den setter seg når den får noen timer i kjøleskapet. Avkjøl deigen minst en halvtime, men den kan godt stå kaldt over natten.

Om deigen har stått lenge kjølig, lønner det seg å ta den ut en liten stund før dere skal bake. Ha mel på bakeborder, så er du klar til å kjevle ut kakemennene. Kjevl til deigen er ca en halv cm tykk og stikk ut kaker i ønsket form. Om du liker sprø kakemenn, kan du godt kjevle de enda litt tynnere.

Stek kakemennene midt i ovnen på 175 grader i 7-10 minutter . Følg med, de skal fortsatt være lyse når de er ferdig.  Avkjøles på rist, før de has over i en tett boks.

Barna pytet kakemennnen med et fint lass med melis, kakepynt og nonstopp, for pyntingen er jo  det aller morsomste. De blir med barnas kreativitet helt fantastiske å se på, men egentlig (mellom oss) er kakemennene aller best sånn som de er, uten for mye melis og pynt.

IMG_0409.jpg

Soyamandler

Med to ingredienser som går overraskende bra sammen, kan du trylle frem soyamandler. Mandlene er gode til ost, god drikke - eller som en salt kontrast til alt det søte vi spiser i julen.  De er også fine å ha på et glass å gi bort som en liten jul eller vertinnegave. 

photo-1.jpg

Dette trenger du:
200 gram mandler
4 ss soyasaus
 

Slik gjør du:
Ha mandlene i en langpanne og stek dem på 120 grader i ca 1 time. Bland så mandlene med  soyasausen. Stekes videre i  20-30 minutter. Rør av og til.

Nøttene avkjøles og oppbevares i tette glass.

Rørebrød

Desember kan ofte føles som en stor sosial sammenkomst, der man løper fra den ene aktiviteten til den andre (alt fra de man bør, må eller virkelig gleder seg til;) Men heldigvis har desember også noen hverdager. Og hva passer ikke bedre da en et skikkelig digg hverdagsbrød? At det er grovt er perfekt i kontrast til alle søtsakene vi putter i oss på denne tida.  Det er dessuten et veldig enkelt brød å bake. Navnet rørebrød kommer nemlig av at alle ingrediensene røres sammen til en deig som ligner på havregrøt.

Dette er det første grovbrødet jeg har bakt som har gått rett hjem hos barna. At dette brødet ga ny kveldsmatrekord med 5 brødskiver, sier vel alt.

photo-2.jpg

Du trenger:
2 dl musli eller firkorn
2 dl havregryn
2 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete
2,5 dl melk
2,5 dl vann
1 ts salt
en halv pakke gjær

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 100 grader.  Ha alle ingrediensene oppi en bolle (jeg pleier å bruke lunken væske) Bruker jeg fersk gjær blander jeg det inn i væsken, men bruker jeg tørrgjær blandes det sammen med de tørre ingrediensene. Rør alt sammen til du har en deig som ligner en havregrøt. Hell dette oppi en liten brødform som du har smurt eller kledd med bakepapir.  Sett inn i ovnen, og stek det i en time. Øk så temperaturen til 180 grader og la brødet steke en time til. Og plutselig - med minimal anstrengelse, har du et deilig ferskt grovt brød. Nyt! 

 

Vår favoritt-granola

I dag får du oppskrift på var favoritt-granola. Den er klassisk med havregryn, nøtter og frø. Barna har valgt rosiner til søtning. Granolaen topper vi gjerne med bær, melk eller yoghurt. Den kan også brukes som sprø topping på kjøleskapsgrøten. Granolaen kan varieres og lages utfra hva dere liker og har i kjøkkenskapet. Tilsetter du et par ss kanel og noen tørkede epler, har du plutselig en granola som smaker og lukter jul❄️ Ha en finfin dag:) 

FullSizeRender-13.jpg

Du trenger:
250 gram havregryn
150 gram frø (jeg bruker gjerne gresskarkjerner, solsikke og sesamfrø)
150 gram nøtter (hasselnøtter, mandler, valnøtter)
25 gram brunt sukker
en liten ts havsalt
1 dl eplejuice
1 ss honning
2 ss meierismør
100 gram rosiner (evt annen tørket frukt)

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 140 grader. Smelt smøret i en kjele, ha i honning, brunt sukker og eplejuice. Varm dette opp på svak varme til honning og sukker er flytende. Bland alle de tørre ingrediensene (bortsett fra rosinene) i en bolle, nøttene hakker du opp i ønsket størrelse. Hell så smør og sukkerblandingen over og bland sammen. Hell blandingen over på en bakepapirkledd bakeplate. Stek så granolaen på 140 grader i ca 1 time, rør innimellom slik at granolaen blir jevnt stekt. Jeg pleier å slå av ovnen å la granolaen avkjøles i ovnen (gjerne over natten) Når den er avkjølt has den over på et tett glass.

Spis granolen med ditt favoritt-tilbehør; melk, yoghurt, bær eller sammen med kjøleskapsgrøt.

Hjemmelagde Kornmo-kjeks

Med barn i huset er det et stadig ønske om noe søtt, en dessert eller en kjeks- og hvor mange dager er det egentlig til lørdag?? Som foreldre kan det være litt av en utfordring å være konsekvent nok til å si nei til disse stadige henvendelsene (og forsøkene på å åpne godteskapet…)

Sunne og gode alternativer er derfor kjærkomne hjemme hos oss. 

Både til den stressende timen etter jobb og barnehage der sulten skal stilnes umiddelbart, og til dager da barna skal på tur og det er hyggelig å kunne sende med noe godt i sekken. Når det er skogstur i barnehagen pleier jeg å sende med grove, fylte horn hvis jeg har dette i fryseren, men med oppskriften på Kornmos hjemmelagde kjeks har vi plutselig fått et nytt alternativ.

Oppskriften er veldig enkel og du har sannsynligvis alt du trenger i skapet. Sett på en lydbok, la barna bli med på en hyggelig bakestund og gi det et forsøk! Du kommer ikke til å angre.

IMG_6903.JPG

Til ca 30 kjeks trenger du:
100 gram havregryn
80 gram grov sammalt hvete
40 g solsikkefrø
25 gram solsikkeolje eller rapsolje
0,5 ts havsalt
1 ss maltekstrakt (kan sløyfes eller erstattes med 1 ss honning)
1 ts bakepulver
1 dl vann

FullSizeRender.jpg

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader. Bland alle råvarene godt. Maltekstrakt kan sløyfes, evt erstattes med 1 ss honning. La deigen stå i 5 - 10 minutter. Kjevle så ut til ca. 3 mm tykkelse.  Her kan du gjerne bruke et bakeark av teflon for å gjøre prosessen lettere. 

Stikk ut kjeksen i runde former, bruk gjerne en kopp eller et glass. 

Ha kjeksen over på en stekeplate og stek dem i 15-20 minutter til de er svakt gylne.

FullSizeRender-6.jpg
IMG_6892.JPG
IMG_6899.JPG

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med Orkla og publisert på plusstid.no

Erterisotto og stekt laks

Tirsdag og torsdag er fiskedager hos oss, og det er ikke sjelden ideeboksen er tom for hva som skal serveres. Løsningen her er ofte å la barna velge. De spiser mer når det er de som har valgt middag, og ofte er deres forslag rett og slett ganske gode. I dag har Anna (5) ønsket seg en av sine favoritter: Stekt laks med erterisotto og masse rømme:) En herlig kombinasjon som kan anbefales.

photo-1.jpg

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til Laksen trenger du:
Ca 600 - 400  gram laksefilet uten skinn og bein (i posjonsstykker, ellers deler du den opp i ønskede stykker)
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Krydre laksen med salt og pepper. Stek laksen i smør (evnt olje) på middels sterk varme til den er gylden og akkurat gjennomstekt. Det tar ca 3-4 minutter på hver side.

Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter, til fisken såvidt faller frahverandre.

Server laksen sammen med erterisottoen og en klatt god rømme.

Verdens beste kjøttkaker

En god kjøttkakeoppskrift bør enhver familie ha. Når jeg kommer hjem til mamma og pappa elsker jeg å få servert kjøttkaker. Kjøttkaker gjør meg faktisk litt nostalgisk, bare navnet setter meg rett tilbake til barndommen, og når jeg spiser det blir det forsterket av både lukt og smak. Kjøttkaker servert med nypoter og kålstuing, da snakker vi snadder av tradisjonsmat. Dette fortjener barna dine å få servert - slik at de kan få like gode minner om kjøttkaker som du antageligvis har:)

Til kjøttkakene trenger du:
500 gram kjøttdeig
2 dl melk
2 skiver loff eller brød uten skorpe
1 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket persille
salt og pepper
smør og olje til steking

Til brun saus trenger du:
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl kjøttkraft
2 sjalottløk
salt og pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Slik gjør du:
Bløtlegg loffen i melk i ca 10 minutter.  Bland sammen kjøttdeigen med sjalottløk, hvitløk og persille. Press melken ut av loffen og bland dette inn i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Varm opp smør og olje i en jerngryte. Lag kjøttkaker med to spiseskjeer. Det er en fordel å dyppe skjeene i kaldt vann mellom hver kjøttkake. Kjøttkakene stekes på middels, sterk varme til de har fått en gylden farge. Legg så kjøttkakene over i noe annet - slik at du kan lage den brune sausen i den samme gryta.

Sett gryta på middels varme, ha i smør og hvetemel. Når det har blitt en brun og fin jevning tilsetter du løken og sper med litt og litt av kjøttkraften. Rør jevnlig -slik at det ikke svir seg. La sausen koke i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ha så kjøttkakene tilbake i sausen - la de koke med i ca 20-30 minutter - det gir sausen ekstra god smak.

Til tyttebærsyltetøyet:  Rører du sammen bær og sukker i en bolle. Rør til endel av bærene er knust, men det er bare godt om noen av bærene er hele.

Server kjøttkakene med poteter, potetsstappe, kålstuing, ertestuing, rørte tyttebær - ja egentlig hva du liker best.

Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok "Bare mat".


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

 

 

Barnevennlig Quesadilla


Endelig fredag! Av erfaring vet jeg at når arbeidsdagen er slutt og barna er hentet barnehagen, frister det lite å sette i gang med en stor middag. Ofte ender vi da med taco, men det er faktisk ikke alltid den klassiske fredagstacoen frister heller. I dag gjør vi det enda enklere med Quesadilla. Det er enkelt, kjapt og veldig godt! Quesadilla kan dessuten varieres utifra hva du har tilgjengelig og hva dere liker. Her er favoritten (hos de små) en enkel Quesadilla med rømme, ost og skinke. Med oppkuttet tomat, agurk, avocado og masse rømme som tilbehør. For å gjøre Quesadillaen litt mer voksenvennlig kan litt stekt løk, paprika, jalapeno, vårløk og/eller koriander tilsettes. Har jeg tid og overskudd oppgraderes tilbehøret til en deilig salsa og guacemole:) Ha en nydelig helg! 

FullSizeRender-14.jpg

Du trenger:
8 tortilla-lefser
ca 200 gram gulost, gjerne med litt smak som cheddar eller jarlsberg
ca 16 skiver kokt skinke
Seter-rømme (evt creme fraiche som tåler oppvarming)

Slik gjør du det:
Smør rømmen utover lefsene, fordel osten og skinken på den ene halvdelen av hver tortilla. Brett over den andre halvdelen og trykk sammen. Tortillaene stekes så på middels sterk varme i en tørr stekepanne til de er gyldne og osten har smeltet.

Søt focaccia

Første gang jeg lagde søt foccacia var egentlig planen å bake boller. Etter at deigen var satt skjedde liksom alt og jeg rakk rett og slett ikke å bake ut bollene. Bolledeigen ble isteden helt utover en bakeplate før den fikk et strø med kanel og sukker. Resultatet ble en veldig god og ikke minst populær bollevariant, som ofte blir etterspurt. Om du vil gjøre det lille ekstra, er det innmari godt å toppe focacciaen med vaniljekrem, sukker og kanel. Den smaker aller best nystekt sammen med et glass melk eller en god kaffe inne på en regnværsdag som denne, men det blir heller ikke feil å ta med denne på lekeplassen eller på dugnad.

FullSizeRender-11.jpg

Til en focaccia trenger du :
500 gr hvetemel
3 dl melk (lunken)
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
1 egg
80 gram meierismør i terninger

sukker
kanel
evnt vaniljekrem til topping

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1 time på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet heller du den over på en bakepapirkledd stekeplate, og dra den utover med hendene. La den så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Lag så hull med fingerne som du gjør på en vanlig focaccia. Pensle hele deigen med melk eller egg slik at sukker og kanel fester seg, ha vaniljekrem i hullene om du ønsker det (det er kjempegodt:) 

Stekes på 220 grader i ca 8-10 minutter

Avkjøles på rist under kjøkkenhåndkle. 

 

Chili con carne

Enten høstferien tilbringes på hytta eller hjemme, er det skikkelig godt med noe digg høstmat som både varmer og smaker. Om det er mange til bords serverer jeg ofte chili con carne. Jeg synes det er hyggelig å servere mat hvor gryta kan settes på bordet, og mange kan samles uten de store anstrengelsene. Fordelen er også at maten kan gjøres klar litt tid i forveien, så det krever liten innsats av meg rett før - eller under måltidet. Eneste er at jeg må sørge for å lage nok mat, for denne pleier å gå unna! Chili con carne kan serveres som den er, med godt brød, tortilla chips og rømme. Om du ønsker å gjøre det lille ekstra kan du aldri gå feil med guacemole og noen gode salsaer som tilbehør.  Er det barn til bords - er jeg litt tilbakeholden med tabascoen, og setter det heller frem på bordet - for de som ønsker en mer "hot" variant.

FullSizeRender-8.jpg

Du trenger:
800 gram karbonadedeig
400 gram hermetiske tomater (gjerne hele uten skinn)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløksfedd
50 gram tomatpure
1 rød fersk chili
1 ts cayennepepper
1 ts cummin
1 ts oregano
tabasco
salt
500 gram røde bønner
Evnt. fersk koriander

Slik gjør du det:
Stek først karbonadedeigen på sterk varme i olje i en stekepanne. Ikke ha for mye i panna om gangen. Ha så kjøttet over i en støpejernsgryte

Del opp grønnsakene og stek de sammen med hvitløken i panna. Bland dette med kjøttet.

Tilsett krydderne, tomatene, tomatpuren, tabasco og salt. Kok dette på svak varme under lokk i minst 1 time. Smak til om du trenger mer salt og tabasco. Rett før servering blander du inn røde bønner, og evnt strør fersk koriander over.

Chili con carnen er nå klar for servering - så da er det bare å sette gryta på bordet.

Chili con carne kan serveres med tortilla chips, rømme, salsa, guacemole, godt brød, pitabrød, tortillalefser - alt etter hva dere liker best. 

Grønnkålchips

OMG!! Dette var godt. Grønnkålchips sa du? Jeg har mange ganger tenkt at dette må jeg lage, men det har hittil blitt med tanken - inntil nå hvor jeg var klar for et litt sunnere snack-alternativ Ofte syntes jeg at sunn snack er ålreit, men ikke så mye mer enn det. Da velger jeg fort heller å spise litt mindre av usunnere snack (eller fort for mye;)) Men grønnkålchips er virkelig godt, og det er så sunt at du kan spise en hel bolle med god samvittighet. Ekstra godt blir det om du har chiliaioli å dyppe grønnkålchipsen i. Noen minutter med forarbeid - i underkant av 10 minutter i ovnen -  og helgsnacksen er klar!

Du trenger:
1 pose med grønnkål (gjerne de på stilk) 
3-4 ss olivenolje
en liten ts cayennepepper
en god klype havsalt

Slik gjør du det
Sett ovnen på 180 grader varmluft.
Plukk grønnkålen av stilken og del den i mindre biter. Ha så grønnkålen i en bolle før du heller over olje og krydderne. Så skal grønnkålen knas, bruk hendene og masèr grønnkålen noen minutter.

Fordel så bladene utover et bakepapirkledd stekebrett. Pass på så ikke bladene overlapper hverandre. Bruk heller flere stekebrett. Stekes så i 5-10 minutter. Følg med så chipsen ikke blir brent. Snu og bytt plass på brettene halveis. Når chipsen er ferdig lar du den hvile på en rist før servering.

Oppskrift på chiliaioli finner du her.

Club sandwich

En god sandwich blir sjelden feil. Club sandwich er en av favorittene her i huset. Når det legges en god dose godsaker mellom to brødskiver funker det utmerket både som middag eller en god lunch. Hvordan jeg serverer sandwichen varierer. Noen ganger lager jeg et fat med sandwicher, mens andre ganger lager vi en sandwich-buffet hvor alle kan lage sin favoritt. Det siste er kanskje det mest populære. Om tiden er knapp kan stekt kylling byttes ut med kyllingpålegg eller en god kokt skinke.

Du trenger:
8 brødskiver godt brød - gjerne landbrød
2-3 kyllingbryst (evntuelt kyllingpålegg eller god kokt skinke)
bacon
4 egg
sylteagurk
tomat
salatblader
1-2 avocadoer
aioli eller majones

Slik gjør du:
Rist eller grill brødskivene ( du kan også la de være som de er om du har ferskt, godt brød) Krydr kyllingbrystet med salt og pepper. Stek de i en stekepanne eller på grillen til de er gjennomstekt. Sprøstek baconet og stek eggene på begge sider i samme panne, det gir bare god smak på eggene. Om du skal lage sandwicher smører du på et godt lag med aioli på begge skivene og legger på salat, kylling skåret i skiver, tomat, avocado og sylteagurk, legg så på den andre brødskiven. Om du velger buffet-varianten legger du alt pålegget på fat, så monterer alle sin egen sandwich. Club sandwichen smaker ekstra god med pomfri eller ovnsbakte poteter til.

 

Eplemos med Crumble

Denne desserten kan dresses opp eller ned ut i fra hva du har tilgjengelig - og ikke minst hva du har lyst på. Hvis jeg lager denne desserten en hverdag synes jeg den er perfekt sammen med yoghurt naturell eller kesam, men om jeg bruker en god vaniljeis, er den plutselig blitt en helg- eller festdessert. Nå som de norske eplene er på sitt beste synes jeg det er lite som slår hjemmelaget eplemos.  Men rekker du ikke det, er det mange gode å få kjøpt også! 

FullSizeRender-11.jpg

Du trenger til crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik lager du crumble:
Sett ovnen på 180 grader.
Legg et bakepapir på en stekeplate. Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Tilslutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de i minst en uke. 

Til eplemos trenger du: 
3- 4 epler
6 ss sukker
0,5 dl vann

Slik lager du eplemos:
Skrell og skjær eplene i terninger, ta bort kjernehuset. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. La det småkoke til eplene er møre. Mos eplene så fint som du ønsker det. Ha eplemosen over på et rent glass, Avkjøl. Oppevares i kjøleskapet.

Ved servering
Ha crumble, yoghurt (evt. vaniljeis eller kesam) og eplemos i et glass. Jeg bruker også ofte å  sette frem en krukke med crumble, et glass med syltetøy og yoghurt, slik at alle kan lage sin egen. Topp gjerne herligheten med noen finhakkede epler.

Nyt!  

Vitamin-juice og supergrønn smoothie

Høsten er kommet for fullt, men høsten kommer aldri alene, det er ikke sjelden en forkjølelse eller to følger med. Kanskje det er flere enn meg som er hjemme med syke barn i dag? Her har vi laget vår favorittjuice og smoothie, i håp om at vitaminboosten gjør alle friske🙏🏼  Dessuten finnes det lite som er bedre nå på høsten når frukt og grønnsakene er skikkelig gode.

IMG_6839.JPG

Til et stort glass vitamin-juice trenger du :
3 gulrøtter
2 appelsiner
1 eple
en halv tommelfinger fersk ingefær
1 halv lime
evt 1/2 ts gurkemeie hvis du ønsker det

Slik gjør du det:
Vask alle grønnsakene. Skjær av skallet på lime, gulrøttene, eplet og appelsinene. Del opp i mindre biter. Deretter er det bare å kjøre alt gjennom juicemaskinen til du har en nydelig, ferskpresset vinterjuice! Hvis du ønsker litt gurkemeie i, rører du inn det helt til slutt med en skje. 

Du trenger til to glass med supergrønn - smoothie:
2 dl eplejuice
2 dl vann
1 frossen banan
2 kiwi
2 håndfull babyspinat
1 liten tommelfinger fersk ingefær

Slik gjør du det:
Bland sammen alle ingrediensene i en blender - og du har en nydelig supergrønn smoothie.

 

Grove blåbærmuffins

Hva med å lage grove blåbærmuffins i dag? Disse er både mettende, enkle å lage og utrolig gode. Ønsker du å gjøre disse enda sunnere kan sukkeret ersattes med en moden banan som naturlig søtning. 

IMG_6771.JPG

Du trenger (til ca 12 muffins)
1 dl havregryn
3 dl hvetemel
2 dl sammalt hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl brunt sukker (kan erstattes med en godt moden banan)
1/4 ts salt
2 egg
2 dl melk
0,5 dl solsikkeolje

blåbær (kan eventuelt ersattes med rosiner)
havregryn

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 180 grader. 
Bland sammen de tørre ingrediensene.  Rør så sammen eggene og ha dette oppi melblandingen sammen med melken og oljen. Om du bruker banan isteden for brunt sukker, moser du den og rører den inn i egget. Rør til du har en jevn røre. Hell oppi muffinsformer, jeg pleier å fylle dem litt over halvparten. Det er lurt å sette muffinsformene oppi et muffinsbrett når du steker dem. Slik holder de formen.  Dytt noen blåbær ned i hver muffins og strø litt havregryn over. Når du ikke rører blåbærene inn i røren, slipper du at bærene farger av på deigen. 

Stekes ved 180 grader i ca 20 minutter.

Ps: Blåbærene kan erstattes med rosiner, det er også kjempegodt:) 

 

 

 

Havreboller

Boller er og blir en bakefavoritt. Hvis vi skal ut å møte venner på lekeplassen, eller gå en skogstur- er det ikke sjelden det kommer et ønske om å ha med boller. Disse havrebollene har blitt til i et forsøk på å gjøre de klassiske rosinbollene litt sunnere. Litt av melet er derfor byttet ut med havregryn og sukkermengden er redusert. Resultatet? Saftige, gode havreboller som er perfekt å ta med seg på søndagsturen.  

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
800 gr hvetemel
200 gr havregryn
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
2 dl rosiner

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget sammen med de tørre ingrediensene og rosinene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk så deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5t på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter. Om du synes deigen er litt løs for å rulle ut, kan du bruke to store skjeer til å forme bollene.  

La så bollene etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Frosne boller tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.
 

Gulrotbrød

Når jeg får dilla på å bake en type brød, så baker jeg ofte det samme brødet en lang stund. Det er ikke sjelden mannen eller barna må komme med ønske om litt variasjon. Sist jeg skulle bake puttet jeg revet gulrot i deigen, og for et resultat! Det ble et av de saftigste brødene jeg har smakt. Å bake brødet i langpanne er også supert, for så å bryte/dele opp etter det er stekt. Det egner seg godt til å fryse. Så hvorfor ikke bake dette brødet i dag, frys ned det som blir til overs (hvis det blir noe) og dere har deilig brød utover uken.

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
5 dl melk
1 dl kefir eller yoghurt naturell
0,5 dl solsikkeolje
3 dl revet gulrot
2 ss flytende honning
1 pose tørrgjær
1 dl havregryn
1 dl rugmel
2 dl grov sammalt hvete
7 dl hvetemel
1 ss salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra melken, den temperer du før du blander den med resten. Kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse, hvelt så deigen over på en bakepapirkledd stekeplate og dra deigen utover.  La den så etterheve i en liten time. Rut opp brødet, før du pensler med vann og har på ønsket topping (jeg har hatt på sesamfrø, gresskarkjerner og havregryn) Brødet stekes så på 225 grader i ca 25 minutter.  Avkjøles på rist, gjerne under et kjøkkenhåndkle.

Luksusgrøt

Havregrøt er ikke bare for hektiske morgener hvor man skal rekke barnehage og jobb. Grøt kan også være skikkelig Luksus med den rette toppingen. Grød i København, de har skjønt greia. Deres signaturrett er havregrøt toppet med ristede mandler, eple og melkekaramellkrem. og ja! det smaker fantastisk. Vi har erstattet melkekaramellkrem med hapå. En enklere og bedre start på lørdagen skal du lete lenge etter.

FullSizeRender-4.jpg

Du trenger:
En posjon med din favorittgrøt, vi bruker oftest havregrøt.
0,5 eple
0,5 dl ristede mandler
1-2 ss hapå

Slik gjør du det:
Vask og del opp eple, del opp mandlene og rist de noen minutter i en tørr stekepanne. Ha eplebitene, og mandlene oppå grøten sammen med et par spiseskjeer hapå.

Kjøleskapsgrøt med chia, havregryn og sprø topping

Finnes det noe bedre for travle småbarnsfamilier enn en frokost som lager seg selv mens dere sover? Her i huset har vi dilla på kjøleskapsgrøt for tiden.  Når jeg våkner på morgenen er jeg så glad for de minuttene jeg brukte kvelden før på å røre sammen denne fine starten på dagen.  Har dere ikke laget dette før - burde dere prøve. Her er to av våre favoritter. De er ganske like, men i den ene tilsetter jeg chiafrø. Hva jeg topper kjøleskapsgrøten med varierer, men det er innmari godt med friske bær i kombinasjon med granola eller ristede kokosflak og havregryn.

FullSizeRender-7.jpg

Til en porsjon trenger du:
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
1 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk)
1 ss honning
For variasjon kan du også tilsette 1 ss chiafrø

Slik gjør du:
Bland sammen havregryn, yoghurt, melk og honning på kvelden. Dekk med plast eller lokk og sett i kjøleskapet natten over. På morgenen har du en spiseklar frokostgrøt.

Kjøleskapsgrøten blir ekstra god om du topper den med granola eller rister litt havregryn og kokosflak i pannen - (3-5 minutter på middels til sterk varme) og har dette oppå - sammen med friske bær.

FullSizeRender-8.jpg

Syltetøykjeks

Kjeks med syltetøy har vært barnas favorittbakst i sommer. Uansett om vi skal på stranda, til lekeplassen eller på skogstur kommer forslaget om å bake disse.
De er ikke bare populære å spise, de er også veldig populære å bake. Hos oss er arbeidsfordelingen klar. Hennie trykker ut kjeksene og Anna er syltetøyansvarlig.
 

Du trenger (til ca 20 kjeks)
100 gram mykt smør
100 gram melis
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
2 ss maisenna
175 gram hvetemel
syltetøy; bringebær eller jordbær. Det er en fordel at syletøyet er litt tykt. Her har vi brukt syltetøyet på tube fra Lerum (bringebær er favoritten)

Slik gjør du:
Kjør smør og melis hvitt med en kjøkkenmaskin, ha så i resten av ingrediensene og kjør til en jevn og smidig deig. Legg deigen i plast og oppbevar den i kjøleskap minst 1 time.

Rull så deigen til en pølse som du deler opp i ca 20 biter. Rull, press en grop i midten og ha i syltetøy. Stekes på 160 grader i ca 20 minutter. Avkjøles på rist før de oppbevares i en tett boks (med mindre de har blitt spist opp før de rekker å komme så langt... ;) )

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Lerum.