Luksusgrøt

Havregrøt er ikke bare for hektiske morgener hvor man skal rekke barnehage og jobb. Grøt kan også være skikkelig Luksus med den rette toppingen. Grød i København, de har skjønt greia. Deres signaturrett er havregrøt toppet med ristede mandler, eple og melkekaramellkrem. og ja! det smaker fantastisk. Vi har erstattet melkekaramellkrem med hapå. En enklere og bedre start på lørdagen skal du lete lenge etter.

FullSizeRender-4.jpg

Du trenger:
En posjon med din favorittgrøt, vi bruker oftest havregrøt.
0,5 eple
0,5 dl ristede mandler
1-2 ss hapå

Slik gjør du det:
Vask og del opp eple, del opp mandlene og rist de noen minutter i en tørr stekepanne. Ha eplebitene, og mandlene oppå grøten sammen med et par spiseskjeer hapå.

Kjøleskapsgrøt med chia, havregryn og sprø topping

Finnes det noe bedre for travle småbarnsfamilier enn en frokost som lager seg selv mens dere sover? Her i huset har vi dilla på kjøleskapsgrøt for tiden.  Når jeg våkner på morgenen er jeg så glad for de minuttene jeg brukte kvelden før på å røre sammen denne fine starten på dagen.  Har dere ikke laget dette før - burde dere prøve. Her er to av våre favoritter. De er ganske like, men i den ene tilsetter jeg chiafrø. Hva jeg topper kjøleskapsgrøten med varierer, men det er innmari godt med friske bær i kombinasjon med granola eller ristede kokosflak og havregryn.

FullSizeRender-7.jpg

Til en porsjon trenger du:
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
1 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk)
1 ss honning
For variasjon kan du også tilsette 1 ss chiafrø

Slik gjør du:
Bland sammen havregryn, yoghurt, melk og honning på kvelden. Dekk med plast eller lokk og sett i kjøleskapet natten over. På morgenen har du en spiseklar frokostgrøt.

Kjøleskapsgrøten blir ekstra god om du topper den med granola eller rister litt havregryn og kokosflak i pannen - (3-5 minutter på middels til sterk varme) og har dette oppå - sammen med friske bær.

FullSizeRender-8.jpg

Syltetøykjeks

Kjeks med syltetøy har vært barnas favorittbakst i sommer. Uansett om vi skal på stranda, til lekeplassen eller på skogstur kommer forslaget om å bake disse.
De er ikke bare populære å spise, de er også veldig populære å bake. Hos oss er arbeidsfordelingen klar. Hennie trykker ut kjeksene og Anna er syltetøyansvarlig.
 

Du trenger (til ca 20 kjeks)
100 gram mykt smør
100 gram melis
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
2 ss maisenna
175 gram hvetemel
syltetøy; bringebær eller jordbær. Det er en fordel at syletøyet er litt tykt. Her har vi brukt syltetøyet på tube fra Lerum (bringebær er favoritten)

Slik gjør du:
Kjør smør og melis hvitt med en kjøkkenmaskin, ha så i resten av ingrediensene og kjør til en jevn og smidig deig. Legg deigen i plast og oppbevar den i kjøleskap minst 1 time.

Rull så deigen til en pølse som du deler opp i ca 20 biter. Rull, press en grop i midten og ha i syltetøy. Stekes på 160 grader i ca 20 minutter. Avkjøles på rist før de oppbevares i en tett boks (med mindre de har blitt spist opp før de rekker å komme så langt... ;) )

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Lerum. 

Pizza med paprika, salami og basilikumolje.

Denne helgen står en av våre favorittpizzaer på menyen. Gode oster i kombinasjon med paprika, salami (gjerne en god variant med litt krydder) toppet med en herlig basilikumolje...nam! Denne må du prøve!

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
ca 1/4 paprika i tynne strimler
6 skiver god salami (gjerne en med litt krydder)
nykvernet sort pepper
havsalt
basilikumolje (kjør 2 dl olivenolje, 2 gode never basilikum, 0,5 ts salt til en jevn olje med en stavmikser)

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del paprikaen i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen sammen med salamien. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan, før du ringler over din hjemmelagde basilikumolje:)

Frosne pizzabunner til travle dager

Når jeg lager pizzadeiger lager jeg ofte 8 av gangen. De som blir til overs baker jeg ut, tar på pizzasaus og fryser. Det er genialt til den dagen du kommer hjem fra ferie til tomt kjøleskap, eller en fredag hvor alle er fysne på noe godt og ingen orker å bruke tid på kjøkkenet. De tynne bunnene tiner mens ovnen blir varm. Så er det bare å legge på ønsket fyll og nyte en deilig hjemmelaget pizza (som nesten går like raskt å lage som en grandis;)

Under finner du oppskrift både på en god pizzadeig og rød og hvit pizzasaus. Jeg pleier å ta på saus før jeg steker bunnene ca 4 minutter på maks temperatur (på pizzastein) Bunnene avkjøles, stables med bakepapir i mellom og plast rundt, før de legges i fryseren.

Til fire pizzabunner trenger du:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
ca 1/8 pakke fersk gjær (evt 1,5 gram tørrgjær)
0,5 ss hvitt sukker
500 gram tipo 00 mel ( evt. hvetemel)
0,5 ss salt

Slik gjør du det:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så å kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid. 

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Deigen kan oppbevares i kjøleskap et par dager. 

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

 

Hjemmelaget bringebærsyltetøy

Når vinteren kommer priser jeg meg lykkelig for det syltetøyet jeg har laget i løpet av sommeren og fryst ned. Det har vært redningen på ganske mange lunchbesøk. Det er ikke mange pålegg man trenger når man har godt brød og hjemmelaget syltetøy.  Lages syltetøyet på denne måten smaker det som nyrørt. Jeg synes det blir passe søtt, ja det smaker rett og slett norske bringebær på sitt aller beste.

Du trenger:
2 kg bringebær
500 gram sukker
1 pose frysepulver

Slik gjør du det:
Knus bærene med en stamper. Bland sukkeret med frysepulveret. Rør sammen bær og sukkeret (med pulveret oppi) til alt sukkeret er oppløst - dette kan du fint gjøre forsiktig med en kjøkkenmaskin.

Hell syltetøyet over på rene varme glass - eller annen egnet fryseembalasje. Frys det ned med det samme. Om du skal lage syltetøy som du ikke skal fryse - trenger du ikke tilsette frysepulveret. 

God sylting :) Du kommer til å bli kjempeglad til vinteren når du kan ta opp og kose deg med dette deilige syltetøyet.

Blåbærpai

Skogen er igjen fylt opp med deilige blåbær. Vi bor i nærheten av skogen og tar stadig med oss bøtter og spann på jakt etter saftig og søte blåbær. Dvs, å ha med seg bøtter og spann er dog litt optimistisk, for stort sett holder det med en liten kopp når jeg er på blåbærtur med to små. Er vi heldig blir det nok bær til å spise blåbær med melk til kvelds. Om du har vært på blåbærtur og er heldigere med fangsten enn oss, anbefaler jeg deg å lage denne nydelige blåbærpaien. Den er populær både hos store og små. Egenplukkede bær eller ikke - blåbærpai blir det uansett, for det funker helt fint å lage denne med frosne blåbær også. 

Du trenger til blåbærfyllet
400 gram blåbær
75 gram sukker
2 ss maisenna
0,5 sitron (saft og skall)

Du trenger til smuldredeigen
200 gram meierismør (i terninger)
150 gram hvitt sukker
50 gram brunt sukker
300 gram hvetemel
75 gram havregryn
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 egg

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Dekk en paiform eller annen ildfast form med bakepapir. Bland sammen blåbær (bruker du frosne, må de være tint) med sukker, maisenna og sitronsaft. Riv sitronskallet på den fineste delen av et rivjern og ha oppi (husk å vaske sitronen godt før bruk) Fordel så blåbærfyllet utover bunnen av formen. 

Finn deretter frem en kjøkkenmaskin. Ha smøret og alle de tørre ingrediensene oppi. Kjør så til du har en smuldrete masse. Ha så i egget og kjør litt til. Om du ikke har en kjøkkenmaskin kan dette fint gjøres for hånd. Fordel så smuldredeigen over blåbærfyllet.

Stekes så på 180 grader varmluft i ca 40 minutter.

Serveres gjerne lun. Paien smaker ekstra godt sammen med vaniljeis, kesam eller litt rømme.



 

Smørbrød-lunsj

Hva med å lage smørbrød til lunch i dag?  Alle liker brødskiver med god pålegg, og det smaker ekstra snadder når det er smurt av andre. Med godt brød og et utvalg av pålegg som barn og voksne liker, toppet med frukt og grønt kan dette ikke bli feil. Hva du vil smøre på til dine gjester er opp til deg, dette var bare en påminnelse fra oss om at påsmurt er skikkelig digg!!!

Du trenger :
godt brød
godt pålegg
smør
salat
masse frukt og grønnsaker

Slik gjør du:
Skjær opp brødet, smør på, dander pålegg, ikke glem frukt og grønt, server!

Koldskål med crumble og jordbær

Koldskål er den ultimate sommerdesserten. Jeg husker så godt at vi fikk servert koldskål da vi var på sommerferie i Danmark som små. Et godt smaksminne av sol, sommer, varme ettermiddager og en frisk kald, dansk dessert som smakte annerledes enn noe annet jeg hadde smakt hjemme. I år har jeg servert koldskål til mine barn flere ganger og det med stor suksess. Jeg anbefaler deg å lage det nå som du fortsatt har tilgang på norske jordbær. For det er lite som slår koldskål servert med crumble og masse deilige, søte jordbær! 

Du trenger:
2 egg
4 ss sukker
1 vaniljestang (frøene), evt 1 ts vaniljesukker
1 l tjukkmelk (kan erstattes med kefir)
ca 2 ss sitronsaft

Slik gjør du det:
Pisk først sukker og egg til eggedosis. Visp så inn tjukkmelken og frøene fra vaniljestangen. Tilslutt rører du inn sitronsaften. Sett bollen kaldt. Oppbevar koldskålen i kjøleskap frem til servering.

Server med crumble (oppskrift finner du her), eller kavring og masse deilige jordbær.

Sjokolademilkshake

Et veldig godt alternativ til is i sommervarmen er milkshake. Perfekt for varme, små kropper å ta en liten pause fra leken, sette seg i skyggen og nyte et glass med sjokolademilkshake. Dumbos sjokolademilkshake fra Mikke mus sin kokebok er favoritten. Men i motsetning til dumbo som ikke trenger sugerør fordi han kan innta herligheten med snabelen, elsker barna å slurpe den i seg gjerne med litt ekstra tykke sugerør.

Du trenger (til 2 personer)
2 dl melk
0,5 liter vaniljeis
4-6 ss med sjokoladepulver

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen i en blender, til du har en herlig milkshake:)

Gyros souvlaki i greske pitabrød

Sommeren er her og Hellas er et kjært reisemål for mange nordmenn. Kanskje har dere nettopp kommet hjem fra en av de greske øyne, eller er klare for avreise?  Om du allerede har vært der i sommer er sannsynligheten stor for at du har fått smaken på deilige gyros souvlaki (som vil si grillet kjøttspyd). Hva med å gjenskape noen av de deilige greske smakene hjemme? Dette er en av våre favoritter. Deilig marinert kjøtt tredd på spyd, grillet, for så å toppes med deilig tzatziki, tomat, løk og persille. Herligheten rulles inn og spises i greske pitabrød. Om du vil gjøre det skikkelig gresk fyller du pitabrødet med noen pommes frites også, det er skikkelig snadder. Om du ennå ikke har reist, vil vi bare si - gled deg - og god tur!

Dette trenger du:
ca 600 gram nakkekotelletter uten bein
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
greske pitabrød - se oppskrift her
tzatziki - se oppskrift her 
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i biter. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Fyll de greske pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

Chipotlemajones

Jeg har fått skikkelig dilla på chipotle. Chipotle er røkt chili, som passer utmerket som smaksforsterker i majones. Med sin karakterisktiske røksmak blir denne chipotle-majonesen det perfekte tilbehøret både til sommerens grillmat eller skalldyrstallerken.  Den er heller ikke vanskeligere å lage enn vanlig majones. Du tilsetter bare et litt godt chitpotle chilipulver i oljen som du bruker til å lage majonesen. Chipotle får du tak i enten i delikatesseforretninger eller i dagligvarebutikker med godt utvalg. 

Du trenger
1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle. 

Pizza med skinke og rødløk

Her får dere oppskriften på en av våre absolutt favoritt-pizzaer! Dette er en av de oppskriftene vi stadig kommer tilbake til og som smaker akkurat like godt hver gang vi lager den. De små liker også denne pizzaen veldig godt, særlig hvis de får anledning til å plukke av rødløken. Smakene er  enkle og rene og hvis du serverer den med en god hvitløk- og chilisaus får de som ønsker det litt sterkere den spissen den trenger. Pizzaen kan selvfølgelig stekes i ovn, men blir ekstra god om du steker den på grillen på en pizzastein. Har du ikke pizzastein som du kan legge på grillen anbefaler vi det på det varmeste. Det kan fort bli sommerens beste investering!

IMG_0514.JPG

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
1/2 rødløk i skiver
3-4 skiver god kokt skinke, delt i biter
nykvernet sort pepper
litt revet parmesan
hakket persille
havsalt
god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del skinken i biter og rødløken i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan og hakket persille før du ringler over noen dråper med en god olivenolje helt til slutt. 

Server gjerne pizzaen med denne fantastiske pizza-sausen til de ønsker en ekstra spiss på pizzaen. 

 

 

 

Jordbær-milkshake

Når vi har fisk til middag, har vi innført dessertplikt hjemme hos oss. Dette resulterer i minst to hverdagsdesserter i uken. For tiden er det milkshake som er den store dessert-favoritten. Med ferske jordbær, is og melk er det ingen sak å trylle frem en nydelig og frisk drikk som stilner søtbehovet både hos familiens små og store.

Du trenger til et stort eller to små glass
4 dl is (her kan du bruke vanilje eller jordbæris)
2 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk for det er det vi har)
en halv kurv ferske jordbær

Slik gjør du
Rens jordbærene, før du kjører dem sammen med melk og is til en nydelig milkshake i en blender.

Små, søte bærboller

Har du prøvd å lage søt pizza før? Søt bolledeig toppet med rømme og bær blir en morsom og utrolig god sommerbakst.

Til ca 24 pizzaboller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Rømme (seter, eller rørosrømme som tåler oppvarming
Blåbær
Bringebær
litt sukker

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter.

Bruk en kevle eller press bollene ned med fingrene til du har små runde pizzadeiger.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før du smører de med et tynt lag med rømmeog har friske bær oppå.  Strø så litt sukker over bærene.

Stek så bollene midt i ovnen på 175 grader i ca 15-20 minutter.

 

Lime- og kokosis

Er det en oppskrift du burde prøve nå, så er det denne lime- og kokosisen. Frisk, lett og akkurat passe søt. Enten som en søt finale etter et asiatisk måltid, eller som en kald forfriskning på en varm dag. På ca 10 minutter (+ frysetid) rører du sammen disse godsakene, og har du ikke ismaskin er det ingen bekymring, for det trenger du heller ikke. Konsistensen blir nemlig helt perfekt uten.

Du trenger:
1 dl vann
2 ss kokosmasse
2 dl strøsukker
revet skall og saften av to lime
6 dl kokosmelk (vanlig på boks)

Slik gjør du:
Kok opp vann, kokosmasse og sukker til sukkeret er smeltet. Avkjøl blandingen. Tilsett limesaft og limeskall og bland så inn kokosmelken. Hell i ønsket form. Isen er spiseklar etter 3-4 timer i frysen.

Vietnamesisk baguett

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra sirichasaus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgfavoritt, det er i hvertfall blitt vår:)

Du trenger til kjøttet
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss med koreansk chilipulver
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
Havsalt

Slik gjør du:
Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten. Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek dem på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Du kan evt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

Du trenger til salaten og salatdressingen
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du med salaten og dressingen
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

Du trenger til Koriandermajonesen
1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje. Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradevis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

Så er det bare å nyte:)



 


 

Edamamebønner, den perfekte forrett:)

Jeg lurer på hvor mange ganger jeg har stilt meg spørsmålet: hva i alle dager skal jeg servere til forrett før det asiatiske målitidet? Svaret kom da jeg fikk servert edamamebønner før en sushi middag hos ei venninne. Jeg sier bare hurra for edamamebønner! De er superraske å tilbrede, det er helse i hver bønne,  også er de skikkelig gode. Dampet med smør, smakt til med salt og litt syre, er disse rett og slett herlige å sitte å gnage på. Men du skal bare spise bønnene, belgen smaker bare seigt og trevlete. Du tenker kanskje at dette ikke er en forrett for alle, men min erfaring er at de fleste digger disse bønnene, en får rett og slett litt dilla.

Du trenger
1 pose frosne Edamame-bønner
salt
smør
sitron

Slik gjør du det
Kok opp vann i en kjele. Tilsett bønnene og la de koke i ca 4-5 minutter. Hell av vannet. Rør så inn et par spiseskjeer med smør. Ha så bønnene over i en bolle hvor du skviser sitron drysser litt flaksalt over. Server og nyt.

Pavlova med vaniljekrem og masse friske bær

Da vi var små husker jeg at «Verdens beste» var selvskreven på kakebordet på 17.mai og andre store feiringer. Etter hvert har Pavlova overtatt denne plassen i svært mange hjem. Ikke så rart kanskje, ettersom denne marengskaken som er toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai kaken. I tillegg er den utrolig lett å lage og genial hvis dere skal være mange til bords. Velg selv om du vil lage den i langpanne eller sirkelformet, om du vil toppe den med bringebær, jordbær og blåbær slik jeg har gjort her, eller om du vil velge andre frukter og bær. Bringebær, rips og pasjonsfrukt, eller bringebær og moreller er også fantastiske kombinasjoner. Uansett hva du velger, vil denne kaken garantert mette og glede mange store og små dessertmager:) 

FullSizeRender.jpg

Til en stor Pavlova som metter 8- 12 trenger du:

Marengsbunn:
6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
2 ts maizena

Fyll:
5 dl kremfløte
5 ts sukker
ca 4 dl vaniljekrem (kjøp ferdig eller lag hjemmelaget, se oppskrift her)
jordbær  
bringebær
blåbær  
evt moreller, rips  
melisdryss
evt. revet limeskall  

Slik gjør du:
Sett ovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggehvitene fra eggeplommene. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i hvitene. Da er det vanskelig å få eggehvitene stive. Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med halvparten av sukkeret. Pisk eggehvitene og sukkeret til en løs marengs. Tilsett så resten av sukkeret og pisk helt til marengsen er helt stiv. Ta gjerne «snu bollen på hodet» - testen for å se om den er stiv nok. Helt til slutt vender du forsiktig inn bringebæreddik og maizena og blander det forsiktig sammen. (Hvis du ikke har verken bringebæreddik eller maizena kan du lage marengsen uten, men den blir litt seigere (og bedre synes jeg) hvis du tilsetter dette).

Legg et bakepapir på et stekebrett og smør marengsen utover med en slikkepott. Hvis du ønsker en sirkelformet kake former du marengesen som en sirkel midt på papiret, hvis du ønsker kaken i en langpanne smører du den utover bakepapiret og lar det være igjen ca 5 cm i kantene av papiret. Vær klar over at du får en høyere marengsbunn ved å lage kaken sirkelformet, så velg selv hva du liker best. 

Stek kaken på midterste rille i ca 1,5 time. Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er kald. Hvis du ønsker å lage denne kaken dagen i forveien er det ingen problem. Da lar du den bare stå i ovnen til dagen etter. Ikke ta den ut og dekk den med plast, da vil den bli seig og marengsen vil ikke bli sprø. 

Rett før kaken skal serveres pisker du kremfløte sammen med ca 5 ts sukker. Når kremen er ferdig pisket har du vaniljekremen oppi og rører forsiktig rundt med en slikkepott til du får en deilig vaniljekrem. 

Når marengsen er blitt helt kald legger du den på ønsket serveringsbrett (dette kan være litt kålete så du kan også servere rett fra langpanna....) Deretter smører du vaniljekrem jevnt utover kaken. Rens og vask jordbær, bringebær og blåbær og dander dem fint utover kremen. Tilslutt drysser du litt melis over med en liten tesil  - og hvis du ønsker det kan du rive litt limeskall over helt til slutt. Da får du en litt syrlig spiss på kaken. 

Deretter gjenstår det bare å servere, spise og nyte! 

Frokostis

De siste dagene har vi virkelig fått kjenne på sommervarmen☀️ Med mai, sol og tosifrede varmegrader på gradestokken ønskes is-sesongen velkommen. Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men her blir det fort mye vil ha mer. Jo mer is barna får, jo mer vil de ha. Og ja! Også gjerne til frokost. Selv om jeg i svake stunder har gitt etter og de faktisk har fått is til frokost, var det to små som ble temmelig overrasket da jeg i går foreslo: "hva om vi spiser is til frokost ?" At isen var laget av granola, bær og yoghurt, ble ikke noe nederlag, nei frokostisen ble mottatt med stor suksess🙌🏼☀️☀️

Du trenger:
Granola (her kan du bruke en god kjøpe-granola)
honning, flytende
3 dl naturell yoghurt
0,5 ts vaniljesukker (gjerne hjemmelaget)
2 ts melis
Blåbær

Slik gjør du
Ha en ss granola i hver form, ha så litt honning over. Bland sammen yoghurt naturell med vaniljesukker og melis og ha dette oppi, men ikke fyll formen helt opp. Ha en liten spiseskje med blåbær oppi hver form som du dytter litt ned, før du legger et lite lag granola lpå toppen. Sett så frokostisen i fryseren, la stå til den er frossen(4-5 timer), men gjerne natten over.