Smørbrød-lunsj

Hva med å lage smørbrød til lunch i dag?  Alle liker brødskiver med god pålegg, og det smaker ekstra snadder når det er smurt av andre. Med godt brød og et utvalg av pålegg som barn og voksne liker, toppet med frukt og grønt kan dette ikke bli feil. Hva du vil smøre på til dine gjester er opp til deg, dette var bare en påminnelse fra oss om at påsmurt er skikkelig digg!!!

Du trenger :
godt brød
godt pålegg
smør
salat
masse frukt og grønnsaker

Slik gjør du:
Skjær opp brødet, smør på, dander pålegg, ikke glem frukt og grønt, server!

Koldskål med crumble og jordbær

Koldskål er den ultimate sommerdesserten. Jeg husker så godt at vi fikk servert koldskål da vi var på sommerferie i Danmark som små. Et godt smaksminne av sol, sommer, varme ettermiddager og en frisk kald, dansk dessert som smakte annerledes enn noe annet jeg hadde smakt hjemme. I år har jeg servert koldskål til mine barn flere ganger og det med stor suksess. Jeg anbefaler deg å lage det nå som du fortsatt har tilgang på norske jordbær. For det er lite som slår koldskål servert med crumble og masse deilige, søte jordbær! 

Du trenger:
2 egg
4 ss sukker
1 vaniljestang (frøene), evt 1 ts vaniljesukker
1 l tjukkmelk (kan erstattes med kefir)
ca 2 ss sitronsaft

Slik gjør du det:
Pisk først sukker og egg til eggedosis. Visp så inn tjukkmelken og frøene fra vaniljestangen. Tilslutt rører du inn sitronsaften. Sett bollen kaldt. Oppbevar koldskålen i kjøleskap frem til servering.

Server med crumble (oppskrift finner du her), eller kavring og masse deilige jordbær.

Sjokolademilkshake

Et veldig godt alternativ til is i sommervarmen er milkshake. Perfekt for varme, små kropper å ta en liten pause fra leken, sette seg i skyggen og nyte et glass med sjokolademilkshake. Dumbos sjokolademilkshake fra Mikke mus sin kokebok er favoritten. Men i motsetning til dumbo som ikke trenger sugerør fordi han kan innta herligheten med snabelen, elsker barna å slurpe den i seg gjerne med litt ekstra tykke sugerør.

Du trenger (til 2 personer)
2 dl melk
0,5 liter vaniljeis
4-6 ss med sjokoladepulver

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen i en blender, til du har en herlig milkshake:)

Gyros souvlaki i greske pitabrød

Sommeren er her og Hellas er et kjært reisemål for mange nordmenn. Kanskje har dere nettopp kommet hjem fra en av de greske øyne, eller er klare for avreise?  Om du allerede har vært der i sommer er sannsynligheten stor for at du har fått smaken på deilige gyros souvlaki (som vil si grillet kjøttspyd). Hva med å gjenskape noen av de deilige greske smakene hjemme? Dette er en av våre favoritter. Deilig marinert kjøtt tredd på spyd, grillet, for så å toppes med deilig tzatziki, tomat, løk og persille. Herligheten rulles inn og spises i greske pitabrød. Om du vil gjøre det skikkelig gresk fyller du pitabrødet med noen pommes frites også, det er skikkelig snadder. Om du ennå ikke har reist, vil vi bare si - gled deg - og god tur!

Dette trenger du:
ca 600 gram nakkekotelletter uten bein
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
greske pitabrød - se oppskrift her
tzatziki - se oppskrift her 
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i biter. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Fyll de greske pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

Chipotlemajones

Jeg har fått skikkelig dilla på chipotle. Chipotle er røkt chili, som passer utmerket som smaksforsterker i majones. Med sin karakterisktiske røksmak blir denne chipotle-majonesen det perfekte tilbehøret både til sommerens grillmat eller skalldyrstallerken.  Den er heller ikke vanskeligere å lage enn vanlig majones. Du tilsetter bare et litt godt chitpotle chilipulver i oljen som du bruker til å lage majonesen. Chipotle får du tak i enten i delikatesseforretninger eller i dagligvarebutikker med godt utvalg. 

Du trenger
1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle. 

Pizza med skinke og rødløk

Her får dere oppskriften på en av våre absolutt favoritt-pizzaer! Dette er en av de oppskriftene vi stadig kommer tilbake til og som smaker akkurat like godt hver gang vi lager den. De små liker også denne pizzaen veldig godt, særlig hvis de får anledning til å plukke av rødløken. Smakene er  enkle og rene og hvis du serverer den med en god hvitløk- og chilisaus får de som ønsker det litt sterkere den spissen den trenger. Pizzaen kan selvfølgelig stekes i ovn, men blir ekstra god om du steker den på grillen på en pizzastein. Har du ikke pizzastein som du kan legge på grillen anbefaler vi det på det varmeste. Det kan fort bli sommerens beste investering!

IMG_0514.JPG

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
1/2 rødløk i skiver
3-4 skiver god kokt skinke, delt i biter
nykvernet sort pepper
litt revet parmesan
hakket persille
havsalt
god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del skinken i biter og rødløken i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan og hakket persille før du ringler over noen dråper med en god olivenolje helt til slutt. 

Server gjerne pizzaen med denne fantastiske pizza-sausen til de ønsker en ekstra spiss på pizzaen. 

 

 

 

Jordbær-milkshake

Når vi har fisk til middag, har vi innført dessertplikt hjemme hos oss. Dette resulterer i minst to hverdagsdesserter i uken. For tiden er det milkshake som er den store dessert-favoritten. Med ferske jordbær, is og melk er det ingen sak å trylle frem en nydelig og frisk drikk som stilner søtbehovet både hos familiens små og store.

Du trenger til et stort eller to små glass
4 dl is (her kan du bruke vanilje eller jordbæris)
2 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk for det er det vi har)
en halv kurv ferske jordbær

Slik gjør du
Rens jordbærene, før du kjører dem sammen med melk og is til en nydelig milkshake i en blender.

Små, søte bærboller

Har du prøvd å lage søt pizza før? Søt bolledeig toppet med rømme og bær blir en morsom og utrolig god sommerbakst.

Til ca 24 pizzaboller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Rømme (seter, eller rørosrømme som tåler oppvarming
Blåbær
Bringebær
litt sukker

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter.

Bruk en kevle eller press bollene ned med fingrene til du har små runde pizzadeiger.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før du smører de med et tynt lag med rømmeog har friske bær oppå.  Strø så litt sukker over bærene.

Stek så bollene midt i ovnen på 175 grader i ca 15-20 minutter.

 

Lime- og kokosis

Er det en oppskrift du burde prøve nå, så er det denne lime- og kokosisen. Frisk, lett og akkurat passe søt. Enten som en søt finale etter et asiatisk måltid, eller som en kald forfriskning på en varm dag. På ca 10 minutter (+ frysetid) rører du sammen disse godsakene, og har du ikke ismaskin er det ingen bekymring, for det trenger du heller ikke. Konsistensen blir nemlig helt perfekt uten.

Du trenger:
1 dl vann
2 ss kokosmasse
2 dl strøsukker
revet skall og saften av to lime
6 dl kokosmelk (vanlig på boks)

Slik gjør du:
Kok opp vann, kokosmasse og sukker til sukkeret er smeltet. Avkjøl blandingen. Tilsett limesaft og limeskall og bland så inn kokosmelken. Hell i ønsket form. Isen er spiseklar etter 3-4 timer i frysen.

Vietnamesisk baguett

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra sirichasaus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgfavoritt, det er i hvertfall blitt vår:)

Du trenger til kjøttet
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss med koreansk chilipulver
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
Havsalt

Slik gjør du:
Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten. Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek dem på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Du kan evt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

Du trenger til salaten og salatdressingen
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du med salaten og dressingen
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

Du trenger til Koriandermajonesen
1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje. Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradevis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

Så er det bare å nyte:)



 


 

Edamamebønner, den perfekte forrett:)

Jeg lurer på hvor mange ganger jeg har stilt meg spørsmålet: hva i alle dager skal jeg servere til forrett før det asiatiske målitidet? Svaret kom da jeg fikk servert edamamebønner før en sushi middag hos ei venninne. Jeg sier bare hurra for edamamebønner! De er superraske å tilbrede, det er helse i hver bønne,  også er de skikkelig gode. Dampet med smør, smakt til med salt og litt syre, er disse rett og slett herlige å sitte å gnage på. Men du skal bare spise bønnene, belgen smaker bare seigt og trevlete. Du tenker kanskje at dette ikke er en forrett for alle, men min erfaring er at de fleste digger disse bønnene, en får rett og slett litt dilla.

Du trenger
1 pose frosne Edamame-bønner
salt
smør
sitron

Slik gjør du det
Kok opp vann i en kjele. Tilsett bønnene og la de koke i ca 4-5 minutter. Hell av vannet. Rør så inn et par spiseskjeer med smør. Ha så bønnene over i en bolle hvor du skviser sitron drysser litt flaksalt over. Server og nyt.

Pavlova med vaniljekrem og masse friske bær

Da vi var små husker jeg at «Verdens beste» var selvskreven på kakebordet på 17.mai og andre store feiringer. Etter hvert har Pavlova overtatt denne plassen i svært mange hjem. Ikke så rart kanskje, ettersom denne marengskaken som er toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai kaken. I tillegg er den utrolig lett å lage og genial hvis dere skal være mange til bords. Velg selv om du vil lage den i langpanne eller sirkelformet, om du vil toppe den med bringebær, jordbær og blåbær slik jeg har gjort her, eller om du vil velge andre frukter og bær. Bringebær, rips og pasjonsfrukt, eller bringebær og moreller er også fantastiske kombinasjoner. Uansett hva du velger, vil denne kaken garantert mette og glede mange store og små dessertmager:) 

FullSizeRender.jpg

Til en stor Pavlova som metter 8- 12 trenger du:

Marengsbunn:
6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
2 ts maizena

Fyll:
5 dl kremfløte
5 ts sukker
ca 4 dl vaniljekrem (kjøp ferdig eller lag hjemmelaget, se oppskrift her)
jordbær  
bringebær
blåbær  
evt moreller, rips  
melisdryss
evt. revet limeskall  

Slik gjør du:
Sett ovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggehvitene fra eggeplommene. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i hvitene. Da er det vanskelig å få eggehvitene stive. Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med halvparten av sukkeret. Pisk eggehvitene og sukkeret til en løs marengs. Tilsett så resten av sukkeret og pisk helt til marengsen er helt stiv. Ta gjerne «snu bollen på hodet» - testen for å se om den er stiv nok. Helt til slutt vender du forsiktig inn bringebæreddik og maizena og blander det forsiktig sammen. (Hvis du ikke har verken bringebæreddik eller maizena kan du lage marengsen uten, men den blir litt seigere (og bedre synes jeg) hvis du tilsetter dette).

Legg et bakepapir på et stekebrett og smør marengsen utover med en slikkepott. Hvis du ønsker en sirkelformet kake former du marengesen som en sirkel midt på papiret, hvis du ønsker kaken i en langpanne smører du den utover bakepapiret og lar det være igjen ca 5 cm i kantene av papiret. Vær klar over at du får en høyere marengsbunn ved å lage kaken sirkelformet, så velg selv hva du liker best. 

Stek kaken på midterste rille i ca 1,5 time. Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er kald. Hvis du ønsker å lage denne kaken dagen i forveien er det ingen problem. Da lar du den bare stå i ovnen til dagen etter. Ikke ta den ut og dekk den med plast, da vil den bli seig og marengsen vil ikke bli sprø. 

Rett før kaken skal serveres pisker du kremfløte sammen med ca 5 ts sukker. Når kremen er ferdig pisket har du vaniljekremen oppi og rører forsiktig rundt med en slikkepott til du får en deilig vaniljekrem. 

Når marengsen er blitt helt kald legger du den på ønsket serveringsbrett (dette kan være litt kålete så du kan også servere rett fra langpanna....) Deretter smører du vaniljekrem jevnt utover kaken. Rens og vask jordbær, bringebær og blåbær og dander dem fint utover kremen. Tilslutt drysser du litt melis over med en liten tesil  - og hvis du ønsker det kan du rive litt limeskall over helt til slutt. Da får du en litt syrlig spiss på kaken. 

Deretter gjenstår det bare å servere, spise og nyte! 

Frokostis

De siste dagene har vi virkelig fått kjenne på sommervarmen☀️ Med mai, sol og tosifrede varmegrader på gradestokken ønskes is-sesongen velkommen. Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men her blir det fort mye vil ha mer. Jo mer is barna får, jo mer vil de ha. Og ja! Også gjerne til frokost. Selv om jeg i svake stunder har gitt etter og de faktisk har fått is til frokost, var det to små som ble temmelig overrasket da jeg i går foreslo: "hva om vi spiser is til frokost ?" At isen var laget av granola, bær og yoghurt, ble ikke noe nederlag, nei frokostisen ble mottatt med stor suksess🙌🏼☀️☀️

Du trenger:
Granola (her kan du bruke en god kjøpe-granola)
honning, flytende
3 dl naturell yoghurt
0,5 ts vaniljesukker (gjerne hjemmelaget)
2 ts melis
Blåbær

Slik gjør du
Ha en ss granola i hver form, ha så litt honning over. Bland sammen yoghurt naturell med vaniljesukker og melis og ha dette oppi, men ikke fyll formen helt opp. Ha en liten spiseskje med blåbær oppi hver form som du dytter litt ned, før du legger et lite lag granola lpå toppen. Sett så frokostisen i fryseren, la stå til den er frossen(4-5 timer), men gjerne natten over.

Miniburgere

Hva med å lage miniburgere til mai-festen? Av erfaring er disse vel så populære hos familiens små som pølser. Da de er små i størrelse er de lett å spise og fine å holde for små barnehender. Skal miniburgerne også serveres til festens voksne, pleier jeg å krydre halvparten av kjøttdeigen litt ekstra. Burgerne kan grilles, stekes i panne og skal du lage riktig mange, går det fint an å steke disse i stekeovnen også. Med små hjemmelagde hamburgerbrød, gjerne toppet med ketsjup og thousand island kan du servere et herlig måltid mai-festen verdig.

Til miniburgerne (ca 12-16 stk) trenger du: 
600 gram kjøttdeig
0,5 dl loff eller brød
1 dl melk
1 løk
3 hvitløksfedd
50 gram revet parmesan
1 ts dijonsennep
salt og pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du det:
Bland sammen brød og melk og la det trekke i ca 10 minutter. Finhakk løk og hvitløk før du blander det sammen med kjøttdeigen, revet parmesan, dijonsennep og det myke, våte brødet. Rør det hele godt sammen. Tilsett tilslutt salt og pepper (og evt cayennepepper om du ønsker litt sterkere burgere)

Form de små hamburgerne (- dette er greit å gjøre med en spiseskje som du dypper i vann) Stek så burgerne i litt smør eller olje på middels sterk varme til de er gjennomstekt. Nå på denne tiden blir det aldri feil å heller steke burgerne på grillen. Hvis du skal lage veldig mange burgere kan de også stekes i stekeovnen (form miniburgerne og legg de utover en bakepapirkledd stekeplate) stekes på varmluft 225 grader i ca 8-10 minutter

Server gjerne burgerne med hjemmelagde små hamburgerbrød, oppskrift på nydelige hamburgerbrød finner du her, så lager du de bare litt mindre enn vanlig - så de passer perfekt til de små burgerene.

Mitt bidrag til grillfesten.

Sola skinner og grillsesongen er her! Kanskje du skal ha eller på en grillfest til helgen?  Vi har oppskrift på verdens beste ketsjup og Thousand Island, det perfekte tilbehør både til grillede pølser og hamburgere. Dette tilbehøret løfter ikke bare grillmåltidet, men de er veldig greie å lage. De kan fint lages dagen før, og de er perfekt å ta med som bidrag om du er bedt på grillfest. God helg☀️

Du trenger til Ketsjupen
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Du trenger til Thausand Island`en
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser, smak til med salt. 

Pizzasnurrer med smøreost

Har du prøvd smøreost i pizzasnurrene? Smøreosten er en fullgod erstatning for tomatsausen og gir snurrene en mildere og rundere smak. Pizzasnurrer er perfekt å ha i fryseren for så å ta opp når dere skal i svømmehallen eller på dans etter barnehagen, når barna skal ha noe godt foran barne-tv, når dere skal kjøre langtur, eller de dagene nista bare skal være litt ekstra god. Lag dobbel porsjon og legg i fryseren, du kommer til å bli så glad når du kommer på at du har en pose liggende! 

Til ca 24 eller 32 små pizzasnurrer trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
1 egg
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
evt melk eller egg til pensling

Fyll: 
100 g Kavli Baconost (litt over 1/2 tube)
100 gram revet parmesan
4 skiver spekeskinke i små biter
oregano
evt annet ønsket fyll

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i egget og det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time.

Del så deigen i to. Kjevl deretter ut til et rektangel. Smør baconost over deigen. Ha så over revet parmesan og spekeskinke i biterfør du til sist drysser over tørket oregano. Rull sammen til en pølse og skjær hver av de to pølsene i 12 deler. 

Stekes på 210 grader i ca 12-13 minutter. Avkjøl på rist.

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Barnevennlig cæsarsalat

Cæsarsalat er en av verdens mest spiste salater og det er ikke rart. Det er jo så godt! Opprinnelig består cæsarsalat av salat, dressing, parmesan og krutonger. I vår variant har vi i tillegg med kyllingfilet, sprøtt bacon, tomater og smuldret egg. Supergodt og godt egnet som en fullverdig middag. Jeg vet ikke hvordan deres små stiller seg til salater?  Anna er skeptisk, for å si det mildt. Men etterhvert har jeg skjønt to ting: Nr 1.  Jeg kaller aldri middagen for salat. Jeg sier kylling med, bacon, parmesan, tomat osv. Nr. 2. Jeg legger opp tingene hver for seg til barna før jeg blander det sammen til oss voksne. Barn liker jo stort  sett alle elementene i denne salaten, så lenge de ikke er blandet. Konklusjonen er at alle blir fornøyde og alle spiser salat til middag, selv om ikke alle vet at de gjør det. Gi det et forsøk, kanskje det funker hos dere også?

Du trenger til SALATEN
Hjertesalat eller romanosalat (2 hoder)
2 store kyllingfileter
2 fedd hvitløk
100 gram bacon
2 store eller 4 små tomater
50 gram parmesan
2 hardkokte egg
smør
olivenolje
salt
pepper
4 skiver brød til krutongene

Du trenger til CÆSARSALAT-DRESSINGEN
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 finhakkede ansjos
saften av en halv sitron
1 dl solsikkeolje
salt
kajennepepper

Slik lager du CÆSARDRESSINGEN
Ha eggeplommene, sennep, hvitløk og ansjos i en bolle. Visp dette sammen. Det er viktig at alt er romtemperert. Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle. Smak til med sitron, salt og kajennepepper (dette  er samme fremgangsmåte som hjemmelaget majones).

Slik lager du CÆSARSALATEN
Først ville jeg satt på ovnen og gjort klar krutonger - oppskriften på hjemmelagde krutonger finner du her. (her har jeg brukt grovt brød- for å gjøre salaten så sunn som mulig)

Krydre så kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i en varm stekepanne med smør, olivenolje og to fedd hvitløk. Stekes ca i 8-10 minutter på hver side. Pass på at de er gjennomstekt.

Stek baconet i en tørr, varm panne til det blir sprøtt. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Vask så salaten og del den opp i biter før du deler opp tomatene. 

Vend så salaten i dressingen.  Skjær kyllingfilet i biter eller skiver. Anrett salaten på tallerkener. Fordel kylling, krutonger, bacon, tomater og parmesan over. Gni kokte egg gjennom en sil og dryss over salaten. Avslutt med noen runder med pepperkverna. 

Ole Brumm-bolle

Da verdens klokeste bjørn, vår alles kjære Ole Brumm, ble spurt om han ville ha honning eller melk til brødskiven - svarte han : «Ja takk, begge deler».  Og det sier vi også. Riktignok ikke til melk og honning - men til vaniljekrem og kanelsmør. Med kanelsmør i svingene og et senter av vaniljekrem er dette med all beskjedenhet faktisk den beste bollen vi har smakt.

Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Kanelfyll til svingene:
100 gram smør (temperert)
3 ss sukker
1,5 ss kanel

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv) Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Ved servering er det fint og godt å strø litt sukker eller melis over bollene.

God fornøyelse! 

 

Askepotts varme ostesmørbrød

Her har vi kommet oss hjem etter en fin påskeferie på fjellet. Kjøleskapet er slunkent og hodet er fullstendig tomt for ideer. Du kjenner kanskje følelsen? Det er da Anna redder ettermiddagen med å finne frem sin favoritt-kokebok. For selvfølgelig, vi skal ha Askepotts varme ostesmørbrød til middag.

Du trenger pr person
2 skiver loff eller brød
2-4 skiver gulost
1 ts sennep eller ketsjup (valgfritt)
smør til steking
evnt krydder som oregano

Slik gjør du:
Smør sennep eller ketsjup på skivene. Legg osteskivene oppå og legg den andre skiven oppå igjen. Sett stekepannen på middels varme, ha i smøret og la det smelte. Legg brødet i stekepannen og stek det på begge sider til det har fått en fin brunfarge og osten er smeltet.

Barnas påskelunsj

I samarbeid med flinke Fanny fra Botrend har vi i familiematblogg laget barnas påskelunsj. På et lavt bord, hvor barna kunne sitte rett på gulvet, ble et stort utvalg grønnsaker, frukt og bær servert direkte fra påskeharens kjøkkenhage. Havreharer ble spist med smør, ost og skinke, og tørsten ble slukket med en frisk og påskegul smoothie. Ikke bare ser det herlig ut, men barna digget det. Så sunt, enkelt og godt. På Botrend.no får du gode tips til hvordan du pynter et fantastisk påskebord til barna i påsken, med en duk som kan tegnes på, kaninkopper og servietter med ører. På bloggen finner du oppskrift på populære havreharer og påskegul smoothie. GOD PÅSKE til store og ikke minst alle små☀️🐣😊💛

FullSizeRender-18.jpg