Vaniljesnurrer

Her har du de perfekte bollene til søndagsbesøket; Nydelige varme hveteboller med vaniljesmak og et lite melisdryss. Ukene og månedene uten snø og ordentlig vinterfølelse ser dessverre bare ut til å fortsette, men lager du disse og varm kakao etter å ha vært på skøyter så føles det litt som om det er ordentlig vinter likevel. 

Til ca 24 boller trenger du : 
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
vaniljekrem til fyll, kjøp ferdig eller lag selv ( oppskrift finner du her )

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Hvis ikke tar du bare ut vaniljekremen fra kjøleskapet:)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel vaniljekremen utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Pensle med egg og dryss litt melis over snurrene før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist. Tilsett gjerne et ekstra dryss med melis over bollene ved servering. 

Belgiske vafler med eplesyltetøy

Det er sensommer, søndag, solen skinner og det er den store UT-dagen. Her i huset er vi oppe tidlig som vanlig. Vi er aldri lenge oppe før Anna spør: "hva skal vi bake i dag da mamma"? Jeg foreslår belgiske vafler.  Forslaget faller i god jord hos de små. Vi setter i gang med å lage røren. Planen for formiddagen er en liten ekskusjon gjennom skogen til en lekeplass. Det blir perfekt hviletid for røra. Og hvor godt blir det ikke med nystekte vafler når vi kommer hjem. Vi har et lite epletre i hagen, så vi har allerede vært ute å hentet et par epler til eplesyltetøy. Det er bare utrolig godt med rømme og eplesyltetøy oppå vaflene. Vaflene er ikke så søte i seg selv, så det er godt med litt søtt oppå. Om du vil lage disse vaflene litt sunnere, kan du fint erstatte noe av melet med sammalt mel (for eks 150 gram - de blir fortsatt luftige og fine) Om du ikke har belgisk vaffeljern - kan du godt bruke et vanlig jern, ellers har vi oppskrift på nydelige havrevafler på bloggen. God søndag og GOD TUR!

Du trenger til vaflene
500 gram hvetemel
50 gram sukker
0,5 ts salt
en halv pose tørrgjær
4 egg
4 dl melk
2 dl vann
100 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Bland sammen de tørre ingrediensene, tilsett egg, melk og vann. Rør dette sammen til en klumpfri røre. Smelt smøret i en kjele, vent til det har fått en nøttebrun farge - før du tilsetter det i røren. Rør godt. La røren hvile minst 1 time.
Stekes i et varmt belgisk vaffeljern.

Du trenger til et glass Eplesyltetøy
ca 4 små epler
0,3 dl brunt sukker
0,4 dl vann

Slik gjør du det:
Vask eplene, ta ut kjærnehuset og del de i mindre biter. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. Kok opp, før du lar eplene småkoke til de er helt møre og har blitt til syltetøy . (ca 40-50 minutter ) ha syltetøyet over på glass og avkjøl.
 


 

Giffler

Pågen har gjort noe ganske riktig når det kommer til giffler - det er utrolig hvor populære disse små oppreiste kanelbollene er. Særlig blant barna. Jeg har stilt meg spørsmålet hvorfor disse er så pop - personlig syntes jeg de er litt i tørreste laget. Men størrelsen er genial, de er akuratt passe store for små barn. Når kanelbollene er så små finnes det jo også en mulighet for at de små kan få både to eller tre boller, noe som alltid er stas. Anna skal for tiden ha tre av alt - for hun er tre år. Hun nærmer seg med stormskritt fire og da er det vel fire av alt?  Så at kanelbollene ikke er av det store slaget er i grunn veldig greit.

Til ca 40 giffler trenger du :
500 gram hvetemel
2,5dl melk (lunken)
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
80 gram (romtemperert) meierismør i terninger
1 egg  

Kanelsmør
75 gram meierismør
0,5 dl vanlig sukker eller brunt sukker
2 ts kanel

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en glatt og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 time på et lunt sted. Når deigen hever lager du kanelsmøret ved å røre sammen smør, sukker og kanel. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i 2. Kjevl hver del ut til et rektangel,  Fold først deigen inn på langsiden som er lengst fra deg før du ruller inn fra langsiden nærmest deg som en vanlig kanelbolle. På den måten blir pølsen mer flat enn rund. Del hver pølse opp i ca 20 deler. Blir hver giffel for smal har den lett for å velte når de stekes

La gifflene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 210 grader i ca 8-10 minutter. Avkjøles på rist.

Frosne giffler tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.
 

Havrevafler

Jeg har prøvd et par varianter av såkalt sunne vafler, og spesielt en med eple og kanel fikk samboeren min til å uttrykke at hvis det var sånn vafler skulle smake kunne han ikke skjønne hvorfor man ikke bare spiste noe annet? Godt poeng egentlig. Men det gjør ikke noe om de er hvertfall litt sunnere enn de tradisjonelle vaflene, så å lage vafler med havregryn og tjukkmelk føles hvertfall litt sunnere og det gjør jo ingenting. Disse er helt perfekt å steke i solveggen etter en lang (eller kort - litt avhengig av hvor store - (og lite aggressive) barn du har) skitur når alle trenger litt påfyll, eller på plattingen når du tar en pause etter å ha spadd bort de siste restene av vinteren for denne gang. Disse vaflene kan du også lage med lettrømme, men her synes jeg det klart beste er å bruke den geniale tjukkmelken fra Rørosmeiriene. Denne får du tak i på blant annet Meny og Ultra. 

Du trenger:
100 g smør
4 egg
1,5 dl sukker
3 dl tjukkmelk (evt kefir)
5 dl melk
1,5 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker (anbefaler Jakobs vaniljesukker!)
1 ts bakepulver
1,5 dl havregryn
4,5 dl hvetemel

Slik gjør du:
Smelt smøret samtidig som du pisker sukker og egg til eggedosis. Tilsett det smeltede smøret og tjukkmelken i eggedosisen. Ha i melken. Tilsett så vaniljesukker, kardemomme, bakepulver og hvetemel. Bland helt til du har en klumpfri røre. Tilslutt tilsetter du havregryn og blander dette godt inn i røren. Vaffelrøren skal bli nokså tynn i konsistensen.

Bland godt og la røra stå i 15 minutter. Stek med litt smør i jernet.  Server med hjemmelaget bringebærsyltetøy, brunost, smør og kanskje lit rømme hvis dere liker det (da er det kanskje ikke så sunt mer - men pytt, pytt - det er da ferie:))


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Sveler

Sveler er perfekt til kveldsmat. Sveler er perfekt til dessert. Sveler er godt inne og sveler er godt ute. Har du en takke er det genialt å sette ut denne og steke svelene der etter en skitur eller aketur. Spesielt hvis vintersola varmer. Og for ikke å snakke om sveler med smørkrem. Det er aldri feil. Eller med brunost. Eller med kesam og bær. I det hele tatt. Sveler altså. Finnes det noe bedre?  Her en ettermiddag hadde vi sveler som dessert etter ertesuppe. Anna og Mattis hadde konsumert et tosifret antall sveler hver. Smørkremen hadde de også tatt med seg og spist med skje. Ikke rart de var i godt humør. Men da Anna skulle legge seg sa hun : " Jeg har spist for mye for den lille magen min" Og det hadde hun helt rett i. 

Dette trenger du til svelerøra:
4 egg
250 gram sukker
125 gram meierismør
1 l kefir
750 gram hvetemel
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt


Slik gjør du :
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet - litt og litt om gangen mens du rører. Ha natron og hornsalt i til slutt.  La røren svelle minst en halvtime.

Så er det klart for steking - enten i stekepanne eller på takke. Du steker sveler på middels høy varme i en tørr panne.

Dette trenger du til smørkremen:
100 gram mykt meierismør
75 gram sukker
100 gram melis

Slik gjør du:
Pisk eller rører du sammen temperert smør med sukker og melis. Om det lages i forkant av servering kan det oppbevares i kjøleskap, men da er det viktig å ta det ut i god tid (minst et par timer)- slik at det er mykt ved servering.

Smør et godt lag med smørkrem på de nystekte svelene og nyt:)

 


 

Kanelsnurrer bakt på havregrøt

Finnes det noe bedre enn varme og nystekte kanelsnurrer på en søndag? Disse kanelsnurrene er fra den fine kokeboken til «Godt brød» og alle som har spist boller der, vet at de har gode boller. Skikkelig gode boller. Det jeg ikke visste, var at kanelbollene der er bakt helt uten smør, egg og melk. I stedet bruker de havregrøt og rapsolje i deigen. Dette gir kanelsnurrer som er litt sunnere, litt mykere, litt saftigere - og enda litt bedre enn de du er vant med. Anbefales!

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Fyll:
50 g sukker
5 g kanel
rapsolje

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time. 

Kjevl ut deigen til et rektangel på ca 35 - 40 cm. Det skal være ca 1 - 1,5 cm tykt. 
Pensle hele deigen med rapsolje. Bland sukker og kanel. Strø denne blandingen over hele deigen. Gni det forsiktig inn i deigen med hendene.

Løft den ene kortsiden av deigen inn mot midten slik at det er en tredjedel av deigen igjen. Legg den siste tredjedelen over den igjen slik at deigen blir et mer avlangt rektangel. Det skal se ut omtrent som et sammenbrettet håndkle. Skjær nå 20 remser på ca 2 cm på langs av bretten. Disse remsene skal du nå snurre til kanelsnurrer. Det gjør du slik:

Tvinn remsene ved å trekke hendene i motsatt vei av hverandre. Deretter slår du knute på dem. legg deretter de løse endene på deignknuten gjennom hullet i midten slik at knuten lukkes. Tenk at du «knyter igjen» snurrene for at de ikke skal kunne åpnes opp under steking.  

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Den løse enden skal være ned.  Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og la dem heve i ca 1 time, til de er blitt dobbelt så store. 

Stek kanelsnurrene midt i oven på 250 grader i ca 8 minutter til de er blitt fine og gyldne og er lett brune under. Steketiden er litt avhengig av ovnen din så følg med mot slutten av steketiden. 

Avkjøles på rist. Hvis dere av en eller annen merkelig grunn ikke klarer å spise opp alle sammen bør du fryse dem ned straks de er blitt avkjølt. De kan da varmes i aliminumsfolie på 190 grader varmluft i ca 10 minutter. Da smaker de som nybakte igjen. 

Kos dere og ha en deilig søndag!

 

Denne saken er publisert på plusstid.no