Panna cotta med vanilje & salt karamellsaus

Dette er en sånn dessert der all summing rundt bordet umiddelbart forsvinner idet den serveres. I ca 30 sekunders er det ingen som sier eller gjør noe annet enn å smake. Smake på den salte, lune karamellsausen som blander seg med med den søte smaken av vanilje i den kremete panna cottaen.  Etterpå høres kun fornøyde sukk og skjeer som skraper dessertskålene tomme. For når det kommer til dessert er det lite som slår vanilje og salt karamell - og de to i kombinasjon - ja, jeg sier ikke mer... det må prøves:)

Til ca 4 porsjoner trenger du:
4 dl kremfløte
1 vaniljestang
2 ss sukker
1,5 gelatinplater

Til servering:
salt karamellsaus (se oppskrift her)

Slik gjør du:
Ha fløte i en kjele sammen med sukker, vaniljestang (som du splitte på langs og tar ut frøene av) Ha både stang og frø oppi fløteblandingen. Varm dette langsomt opp til kokepunktet. Ta så kjelen av platen og la det stå å trekke i ca 15 minutter. Mens fløteblandingen trekker legger du gelantinplatene i kaldt vann. Etter ca 5 minutter tar du ut vaniljestangen. Klem så vannet ut av gelantinen og bland dette inn i den lunkne fløteblandingen.

Hell så over i 4 små glass /porsjonsformer og avkjøl. Panna cottaen er serveringsklar når den er stivnet. Det tar gjerne ca 4 timer. Du kan også gjerne lage denne desserten dagen i forveien. 

Mens panna cottaen stivner kan du lage karamellsausen, og oppskriften og fremgangsmåten finner du her. Det kan være lurt å lage karamellsausen noen timer før servering slik at den er avkjølt. Ved servering varmer du så opp karamellsausen lett i et vannbad. Det er godt at den er lunken og flytende over den kalde panna cottaen. 

Julekos med munker og eplegløgg

Adventstiden går fort og som regel får jeg ikke tid til halvparten av det jeg hadde tenkt eller lyst til. Etterhvert som man får barn får man også mange ulike venninnegjenger, og det er mange av de gamle venninnene mine jeg ser altfor sjelden. Jeg skulle så gjerne hatt tid til å arrangere et ordentlig julebord for dem alle og enhver men etterhvert som desember raser av gårde er det bare å konkludere med at jeg ikke har sjans. Det er da det gjelder å minne seg selv på at man ikke trenger å gjøre så voldsomt mye ut av det.  Det viktigste er jo at man møtes. Og har man ikke fått det til i adventstiden er romjulen også en ypperlig anledning til å tenne i peisen, sette på Bugge Wesseltofs nydelige juleplate «Its snowing on my piano» og servere hjemmelaget eplegløgg og varme, lune munker. Har du det skikkelig hektisk trenger du jo strengt tatt ikke lage gløggen heller, da kjøper du bare Ringis eplegløgg og varmer opp den. Den smaker nydelig den også. 

Til munkene trenger du:
2 egg
4 dl kulturmelk eller kefir
revet skal av 1/2 økologisk sitron
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2 vaniljestang
1/2 ts salt
250 g hvetemel
1 ts natron
smør til steking

Slik gjør du:
Pisk eggehvitene stive. Pisk så sammen eggeplommene, kulturmelk, sitronskall, sukker, vaniljesukker og salt. Bland mel og natron godt og tilsett deigen før du til slutt vender inn de stivpiskede eggehvitene.

Varm opp munkepannen og ha godt med smør i hullene. Fyll hullene 2/3 opp med deig. Når de er stekt på den ene siden snus de med en gaffel og en skje - dryss over litt sukker. Har du ikke munkepanne kan de faktisk fint stekes i stekeovnen også (200 grader). Vi brukte et muffinsbrett som vi passet på å smøre godt med smør før vi satt det inn i ovnen. Steketiden blir litt lenger når du steker dem på denne måten, så følg med. Vi stekte dem ca 10 min på den ene siden før vi snudde dem, og stekte 10 min videre. 

Munkene kan godt fryses. Da tar du dem opp like før de skal spises og varmer dem enkelt i stekeovnen på ca. 100 grader i 10-15 minutter. Ha gjerne folie over, slik at de ikke blir tørre.

Serveres varme med melis, rømme og litt godt syltetøy - og ikke minst sammen med en god eplegløgg. Oppskrift på en veldig god hvit gløgg med eple og hylleblomst finner du her

 

Hvit gløgg med eple og hylleblomst

Selv om jeg fremdeles får julestemning av både lukten og smaken av Tomtegløgg er jeg litt usikker på om jeg egentlig synes det er noe særlig godt, eller om det bare er nostalgikeren i meg som liker det.... Eplegløgg derimot! Det er noe annet. Ringis Eplegløgg er en klar favoritt, men det er veldig lett og godt å lage varianter av denne på egenhånd. Her får du oppskriften på en fantastisk god, hvit gløgg bestående av eplejuice, hylleblomst og pære. Krydret med ingefær, kardemomme og litt pepper lover jeg deg at dette er en av de beste gløggene du har smakt. Denne gløggen er så mild at også barna liker den, men hvis du er skeptisk kan du sjekke ut vår oppskrift på barnevennlig gløgg som er enda mildere i smaken. 

Du trenger;
5 dl god eplejuice
3 dl vann
2 dl hylleblomstsaft
Saft fra en halv sitron
2 ss brunt rørsukker
1 stjerneanis
3 hele sorte pepperkorn
1 kardemommekapsel
3 skiver med fersk ingefær
1 pære
Rosiner 

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene, med unntak av rosiner og pære, i en gryte og kok opp. Ta gryten av varmen og la gløggen trekke i en liten time, slik at krydderne får satt seg skikkelig. 

Sikt gløggen og fjern krydderne før du igjen varmer opp gløggen. Smak til med ingefær og mer sitron hvis du ønsker det.

Ta så gløggen av varmen og hell i kopper. Skjær pæren i små terningen og fordel dem i gløggen sammen med rosinene i det du heller på den varme gløggen. Server med en gang. Helst med en fin juleplate på spilleren. Feks Bugge Wesseltofts nydelige 'It´s snowing om my piano». 

 

Hjemmelaget og ekte vaniljesukker

Har du noen gode venninner du egentlig ikke skal gi en presang til, men som du likevel har lyst til å gi en liten ting? Da har vi et godt tips til deg: Lag hjemmelaget, ekte vaniljesukker! Det tar deg maks et par minutter, det er en gave som mottakeren faktisk har bruk for og kommer til å bli glad for, og ikke minst -  det smaker fantastisk. Hvorfor?  Fordi det faktisk smaker vanilje.  

Tilsetter du bare en ts med ekte vaniljesukker i feks pannekaker, trenger du mindre sukker i røren, fordi ekte vaniljesukker har en naturlig sødme som løfter pannekakene til et nytt nivå. Her har vi laget vaniljesukkeret med hvitt sukker, men det kan fint byttes ut med brunt rørsukker om du foretrekker det. 

Du trenger:
1 vaniljestang (kjøp en som er på glass, vaniljestengene i pose kan være litt tørre) 
200 gram sukker

Slik gjør du:
Del vaniljestangen i små biter. Ha bitene i en foodprocessor. Kjør dem noen få sekunder før du tilsetter sukkeret. Kjør så sukker og vaniljestang sammen en god stund til det er godt blandet.

Sil så blandingen gjennom en sikt for å ta bort eventuelle biter av vaniljestangen. Ha over på koselige (og lufttette) små glass og skriv et hyggelig kort. Og vips så har du en glad, god venn som aldri mer kommer til å kjøpe det syntetiske, hvite pulveret som vi alle har vokst opp med. 

 

Myke bestemorsnipper fra «Husmannskost»

I boken "Husmannskost" kommer Tom Victor Gausdal med denne oppfordringen: 'Om du bare lager en ting fra denne boka, så la det være bestemors snipper!"  Vi tok anbefalingen og kan ikke si vi angrer. For noen snipper! Disse myke bestemorsnippene smaker som en blanding av søt scones og engelsk tekake. Når noen venner blir med hjem etter vinterlek i kulda tenker jeg at snipper servert sammen med en kopp te eller kakao er rimelig perfekt 👌🏼Vi takker Gausdal for anbefalingen:) Og ikke minst takk for en fantastisk kokebok - bedre kokebok i førjulstiden skal du lete lenge etter!

Du trenger:
160 gram sukker
2,5 ts hjortetakksalt
2,5 dl surmelk
100 gram smeltet smør
6 dl mel

Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på 170 grader.

Bland godt sammen alle ingrediensene. Ha deigen utover på en stekeplate som du har kledd med bakepapir. Bre den utover til deigen er fingertykk.  Dryss over sukker. Stek kaken i 10 minutter. Ta så den ut og skjær opp slik at du får delt opp deigen i snipper. Stek dem videre i 10-15 minutter, til snippene er lyst gylne.

Bestemorssnippene er absolutt best ferske, men holder seg et par dager i en tett kakeboks. 

Julekakedessert

Desember er kosemåned nr 1. og hva er vel bedre enn å ønske den velkommen med verdens beste hverdagsdessert? Pisket tjukkmelk toppet med smørstekt julekake og nyrørte jordbær.... dette tror jeg vi kan garantere faller i smak både hos store og små! Har du ikke julekakerester igjen  - fortvil ikke, det går fint an å bruke rosinboller også. Men jeg kommer aldri til å kaste julekakerester igjen. Julekakerester er nemlig den beste unnskyldningen til å lage den beste desserten.

Du trenger:
5 dl tjukkmelk (Røros har en veldig god, den får du tak i på blant annet Meny)
90 gram sukker
1 ts godt vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang

2 gode skiver julekake
smør
sukker
rørte jordbær

Slik gjør du det:
Visp sammen tjukkmelken, sukker og vaniljen. Del julekaken i mindre biter før du steker den i smør i en middels varm panne, dryss over sukker og stek litt til så det legger seg rundt julekaka. Hell så den piskede tykkmelken i skåler ha over sprøstekt julekake og rørte jordbær.
 

Jepp, det falt i smak.....:)

Oppskriftskilde: "Husmannskost", Tom Viktor Gausdal

Julekake

Finnes det noe bedre enn varm, nystekt julekake med smør og geitost? Skulle jeg bare bakt én kake før jul så måtte det bli denne. Baker du julekake og du har litt til overs, for all del ikke kast restene! Vi har oppskrift på verdens beste dessert med smørstekt julekake. Følg med:)

Til 2 kaker trenger du:
125 gram meierismør
5 dl melk
50 gram gjær
125 gram sukker
1 ts kardemomme
650 gram hvetemel
150 gram rosiner(eller sukat om du ønsker det)

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt inn mel blandet med sukker og kardemomme. Jeg bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok. Deigen skal være blank og smidig og slippe bollen. Hev deigen et lunt sted til dobbel størrelse (ca en time).

Form kakene på et melet bakebord. Her er det lurt å banke litt godt i deigen. Etterhev i 30 - 40 minutter. Pensle med egg rett før steking.

Stekes på 175 i 30-40 minutter

Arme riddere

Adventstiden er rett rundt hjørnet og i morgen tennes det første lyset. Hva med å gjøre litt ekstra ut av den første adventsfrokosten? Arme riddere er et perfekt utgangspunkt for en skikkelig kosefrokost. Disse smørstekte brødskivene som er dyppet i melk og egg smaker ikke bare nydelig, men du får også brukt opp gårsdagens tørre brødskiver. Arme ridddere smaker godt både med yoghurt og bær - eller brunost. Og hvis du ønsker en litt søtere variant tilsetter du bare litt sukker og kanel i melke/eggblandingen. Kanel er et av krydderne som både lukter og smaker litt jul, så den varianten blir nok servert på vårt frokostbord i morgen. 

Du trenger:
4 skiver brød - gjerne dagsgammelt
2 dl melk
2 egg
2 ss sukker (kan droppes)
1 ss kanel (kan droppes)
smør til steking

Slik gjør du det:
Visp sammen egg og melk i en bolle - rør inn sukker og kanel om du ønsker det. Dypp brødskivene i melk/eggblandingen før du steker dem i smør - til de er gyldne på begge sider. 

Har du gammelt brød som du ikke får spist opp? Frys det ned i skiver slik at du kan ta det opp og lage nydelige arme riddere.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Makaronigrateng

Vil du ha glade barn? Hvorfor ikke lage denne til middag? Makaronigrateng med kjøttsaus, jeg trenger kanskje ikke si mer?!

Du trenger
500 gram kjøttdeig (eller karbonadedeig)
100 gram bacon
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
kjøttbuljong
1 dl vann
2 ts oregano
salt og pepper
olje til steking
basilikum

hvit saus - oppskrift finner du her
200 gram makaroni
100 gram gulost (gjerne cheddar)
50 gram parmesan.

Slik gjør du det:
Finhakk, løk, hvitløk og gulrot. Del baconet i små biter. Varm olje i en kjele på middels sterk varme, ha i bacon, løk og hvitløk. La dette stå å surre noen minutter til løken er blitt myk. Ha så i gulrøtter, tomatpure og oregano. Mens dette står og godgjør seg kan du steke kjøttdeigen i en stekepanne. Ha så kjøttet opp i kjelen sammen med de hermetiske tomatene og kjøttkraften (her pleier jeg å blande en buljongterning i ca 1 dl vann) La kjøttsausen stå å småkoke - jo lenger jo bedre. Men har du ikke så god tid er ca 20 minutter nok for at smakene får satt seg. Smak til med salt og pepper og finhakket basilikum.

Kok makaronien etter anvisning på pakken, bland den kokte makaronien inn i den hvite sausen - før du tilsetter ca halvparten av gulosten. Smak til med salt og pepper.

Hell i kjøttsausen i en mellomstor ildfast form (som er smurt med smør) og fordel makaronistuingen på toppen før du drysser over resten av gulosten og revet parmesan. Stek så gratengen på 220 grader i 25-30 minutter til den er fin og gyllen på toppen.  

Serveres med god salat, godt brød, hvitløksdressing eller rømme.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Kan du lage hvit saus?

Med tre ingredienser lager du en hvit saus - eller bechamel som den også blir kalt. Hvit saus er et fantastisk tilbehør og godt utgangspunkt for mange retter. Veldig mange av de rettene som innholder hvit saus står på barnas favorittliste. Kan du lage hvit saus er det enkelt å lage mye god mat fra bunnen av. Melk, smør og mel har de aller fleste i skapet - så vi anbefaler deg å prøve.  Sausen kan varieres i det uendelige med krydder, eggeplommer, eller ost - og kan brukes til fiskeboller/fiskepudding, gratenger, lasange, gratinert blomkål, pasta med hvit saus for å nevne noe.
 

Du trenger
50 gram meierismør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Smak til med salt og pepper

Slik gjør du det:
Først smelter du smøret på middels varme. Når smøret er smeltet rører du inn melet til du har en klumpfri røre. Spe deretter med melken. De første minuttene rører jeg hele tiden, når du har fått en jevn fin saus kan den stå å småkoke i 6-8 minuttter mens du rører av og til.

Verdens beste brownies til verdens beste pappa

På søndag er det farsdag og er det en ting snille, tålmodige, kosete og morsomme pappaer fortjener, så er det å bli satt litt ekstra pris på. Kanskje med en tegning. Et koselig kort. Og kake. Selvfølgelig skal de få kake.

Jeg spurte Mattis hva slags kake vi skulle bake og da kom svaret kjapt; den hvite sjokoladekaken. Den hvite sjokoladekaken er brownies med melis på toppen. Den er selvskreven på bursdager hjemme hos oss og nå også altså på farsdagen.

Prøver du denne oppskriften kan jeg garantere at du ikke kommer til å angre, for dette er en fantastisk god brownies oppskrift, og jeg er på grensen til å hevde at det er den beste som finnes. Iallefall har ikke jeg funnet noen bedre. 

Jeg pleier å kutte opp kakestykkene i små terninger på ca 3 x 3 cm, noe som gir en liten og perfekt avslutning på et måltid, eller en perfekt størrelse på en kakebit sammen med morgenkaffen på sengekanten. Mattis spiser gjerne 5-6 av disse, men da er det jo egentlig ikke mer enn 1,5 stykke...

Jeg pleier å lage denne dagen før, da den blir enda bedre av å få stå litt. La den stå i kjøleskapet natten over og ta den ut på morgenen mens du lager kaffe til de voksne og litt varm melk med honning til de små. 

IMG_2095-1.jpg

Du trenger:

85 gram mørk sjokolade (jeg pleier å bruke Freias 85% kakao)
115 gram smør
265 gram sukker
2 store egg
1 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts havsalt
85 gram mel

Slik gjør du:
Varm ovnen til 175 grader. Legg et bakepapir i en liten ildfast form som måler ca 20 x 20 cm. Pass på at bakepapiret dekker hele formen. Smør bakepapiret med smør.

Grovhakk sjokoladen og legg den i en kjele sammen med smøret, som du har delt i terninger. Smelt sjokolade og smør i vannbad. Rør forsiktig rundt underveis slik at alt smelter og klumpene forsvinner. Når alt er smeltet tar du den av varmen og lar den avkjøles litt.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett vaniljeekstrakt og salt og rør forsiktig inn. Tilsett litt og litt mel og rør alt inn i deigen. Tilslutt tilsetter du sjokolade- og smørblandingen og rører det hele godt sammen på lav hastighet. 

Hell deigen over i formen og bruk en slikkepott slik at det blir en jevn høyde på kaken i formen. 

Stek så kaken i 25-30 minutter. Sjekk med en trepinne / tannpirker at det ikke henger igjen noe deig på pinnen. 

La kaken avkjøles før du kutter den opp i den størrelsen du ønsker. Jeg synes den er best når den har fått natten i kjøleskapet, og deretter noen timer på kjøkkenbenken.

Jeg pleier å drysse litt melis over kaken. Eller dvs Mattis pleier å ta imot denne oppgaven med stor entusiasme:)

Vilttaco

For et par helger siden skulle vi ha overraskelsesbursdag for en kamerat som ble 40. For han er fredagstacoen temmelig hellig, så vi var litt usikre på hvordan han ville reagere når han skjønte at han ville gå glipp av helgens høydepunkt. Derfor bestemte vi oss for at taco skulle han få servert - bare i en ny og høstlig utgave: En vilttaco bestående av elgkjøttdeig tilsatt krydder som einebær, rosmarin og timian, toppet med salat, smørstekt sopp, hvitløksdressing og tyttebær servert i hjemmelagde potetlomper.

De obligatoriske tortillachipsene som pleier å inkluderes i fredagstacoen er byttet ut med sprøstekte tortillalefser krydret med trøffel- og urtesalt.

Både bursdagsbarnet og resten av gjestene var strålende fornøyd - selv om jeg mistenker at bursdagsbarnet gikk tilbake til den tradisjonelle tacoen helgen etter...
 

Til elgkjøttdeigen trenger du:
300 gram elgkjøttdeig
300 gram vanlig kjøttdeig (evt bare elgkjøttdeig om du foretrekker mer viltsmak)
1 løk, finhakket
1 ss einebær
1 ssrosmarin
0,5 ss svart pepper
1 ss fersk timian
0,5 ss allehånde
0,5 - 1 ss kajennepepper
salt

Til tyttebærsyltetøyet trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Ellers trenger du:
salat, for eksempel hjertesalat eller babyspinat
agurk
vårløk
ca 200 gram sopp , feks: champignon, kantarell e.l.
smør til å steke soppen i
en pakke tortillalefser
litt olivenolje
urtesalt, trøffelsalt og eller havsalt.

Hvitløksdressing - oppskrift finner du her
Potetlomper - oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Bland sammen krydderne i en morter og støt dem til en fin krydderblanding. Stek først den finhakkede løken. Når den er myk og blank tar du den ut av panna. Stek så kjøttdeig og elgkøttdeigen i godt med smør før du tilsetter krydderblandingen og lar det stå å trekke litt til krydderne og smaken får satt seg. Bland så inn den stekte løken.

Ha sukker og tyttebær i en bolle. Visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Del opp agurk og vårløk og anrett i boller hver for seg eller sammen med salaten.

Hvis du vil lage tortillachips deler du opp tortillalefser i trekanter eller strimler - ha de i en pose med litt olivenolje og ønsket krydder. Jeg brukte litt trøffelsalt på noen og urtesalt på andre, begge deler ble veldig godt - du kan også bare bruke vanlig havsalt. Stek dem så i ovnen på 150 grader i ca 25-30 minutter - til du ser de er gylde. Er de ikke helt sprø - kan de tørkes videre på rist og i 100 grader varmluft til de er helt sprø.

Soppen deler du opp og steker i godt med smør, krydre med salt og pepper. Den blir best om den stekes rett før servering.

Så er det bare å anrette lefsene med elgkjøttdeig, rømmedressing, salat, tyttebær, sopp og kanskje noen sprø hjemmelagde tortillachips på toppen.

God fredag og god helg! 
 
 

Potetlomper på 1-2-3

Hjemme bruker vi mye potetlomper. Både som middagstilbehør, til kvelds med pålegg eller som et søtt alternativ smurt med kanel og sukker. De potetlefsene en får kjøpt i butikken er gode og funker supert (spesielt om du er så heldig å få tak i 'Lisbets potetkaker'!) men det er nå likevel noe eget med det som er hjemmelaget. Særlig når vi har "jukset" litt og lefsene lages på 1-2-3. Og resultatet er myke, saftige potetlomper.

Du trenger
1 pose potetstappe (vanlig type)
1 dl fløte
3 dl helmelk
1 egg
ca 2 dl hvetemel
mel til utbaking

Slik gjør du det.
Bland sammen egg, fløte og helmelk (alt må være kaldt), ha i potetstappepulveret, rør sammen og la det svelle et par minutter. Ha så i hvetemel til du har en passe tykk deig (ca 2 dl). Alt røres sammen til du har en fin og smidig deig - her kan du bruke kjøkkenmaskin, evt gjøre det for hånd - jeg pleier å røre først med en slieiv før jeg knar deigen med hendene.

Del så deigen opp i ca 14 biter, sett stekepannen - eller takke om du har det - på høy varme. Deretter kan du starte å kjevle ut. Jeg bruker noe mel i utbakingen, men ikke mer enn nødvendig da lompene blir tørrere av mye mel.

Når lompen har fått ønsket form og tykkelse stekes den i en tørr panne i et par minutter på hver side. Ferdigstekte lomper legges oppå hverandre inni et kjøkkenhåndkle - da holder de seg myke frem til servering.



 

Gresskarpai

Da vi kjøpte gresskar forrige helg kjøpte vi et par med ganske god størrelse av typen som egner seg ekstra godt til matlaging, og en ting er sikkert, de har vært skikkelig drøye.  Av et enkelt gresskar har det blitt både suppe og bakst og da det fremdeles var en del igjen kunne jeg ikke annet enn å prøve klassikeren pumpkin pie. Jeg var litt skeptisk i forkant, og tenkte at denne ville nok ikke bli en slager hos barna. Men der tok jeg jammen feil. Den første biten ble etterfulgt av lyder som 'nam, mmmm' før smaksanalysene kom strømmende; Denne smaker jo jul! Har du hatt peppekaker i deigen? Denne var god! Krydder som kanel, ingefær og muskat gir en nydelig kryddersmak som harmonerer godt sammen med bakt gresskar. Samtlige av familiematblogg sine små medlemmer måtte ha påfyll av paien. Dagen etter var det et par små som var meget fornærmet da de ikke fikk ha med restene i matboksen. Hvorfor ikke mamma??  Gresskar er jo en frukt! 

Dette trenger du til Paibunnen:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram meierismør
1 eggeplomme
1-3 ss kaldt vann

Du trenger til paien:
500 gram bakt eller kokt gresskarkjøtt
70 gram brunt sukker
2 ss maizena
2 egg
1,5 dl fløte (evt helmelk)
2 ss lys sirup
1 ts kanel
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts muskattnøtt

Slik gjør du:
Først må du bake eller koke gresskaret. Om du vil bake det deler du gresskaret i biter (ta av skallet først) før du har gresskaret i en ildfast form, hell over litt olje og legg aluminiumsfolie over formen. Gresskaret bakes så i ca 45 minutter på 200 grader til gresskaret er mykt. Om du heller vil koke gresskaret deler du gresskaret i biter (uten skall ) som du koker i en stor kjele med vann i ca 20 minutter til gresskaret er helt mykt.
Uansett hvilke fremgangsmåte du velger - moser du så gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor - før det avkjøles og kan blandes inn i paifyllet.

Så kan du lage paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som du har delt i terninger - kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, før du stopper maskinen og elter resten for hånd. Deigen kan med fordel hvile i kjøleskapet en halvtimes tid.

Sett ovnen på 200 grader. Kle en smurt paiform med paideigen, enten du kjevler den ut eller klemmer den ut med fingrene. Mens du venter på at ovnen blir varm kan du legge paiformen noen minutter i fryseren. Legg så et bakepapir i bunn og ha over tørkede erter. Stek paibunnen i 10 minutter - ta så av bakepapiret før du steker bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen.  Senk tempraturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker kan du lage fyllet. Bland sammen sukker og maizena i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt eller kokt gresskar, sirup og krydder. Hell så fyllet i paibunnen og stek den (180 grader) i 40- 45 minutter. Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering slik at fyllet får satt seg.

Serveres med is, vaniljekrem, eller rett og slett som den er:)

Oppskriftkilde: godt.no

Anna har døpt om pumkin pie til julepai - og insisterte på å lage sin egen lille pai av den nye favoritten.

Flaggermus og spøkelser

Litt søtsaker må barna få på halloween, våre barn er såpass små at de ennå ikke har de store forventningene til hva de skal få, derfor er det mulig å styre unna mengder med smågodt. Barna syntes der var stor stas da jeg lagde marengsspøkelser og sjokolade-flaggermus. Anna ble så ivrig at hun skulle helst laget sine egne i går. Det er veldig gøy å se hvor stolte de blir av å være med å lage og gjøre i stand til Halloween- festen. Slik blir Halloween noe vi gjør sammen og mye mer enn å kle oss skummelt og stappe i oss mest mulig godteri. 

Du trenger til marengsspøkelsene:
2 eggehvitter
60 gram melis

Slik gjør du det:
Pisk eggehvittene stive i en kjøkkenmaskin - tilsett melisen litt og litt av gangen mens maskinen går.  Visp til marengsen er skinnende hvit. Sprøyt marengsen med en sprøytepose på et bakepapir og stek den på 100 grader varmluft i 1 - 1, 5 time.  La marengsen stå noen timer i ovnen etter den er ferdig - gjerne over natten (dette er ikke lett for utålmodige 4 åringer....) Øynene er litt sjokoladesaus som jeg prikket på med en Q-tips.

Du trenger til flaggermusene:
Oreo - kjeks
smil
litt melis
godteri øyne (fås kjøpt i hobbybutikker)

Slik gjør du det:
Snu smilen på hodet, ha på litt melis som du fester kjeksen og øynene med.
 

Gresskarsuppe

Før har jeg alltid tenkt at gresskar er gresskar, men etter vi besøkte bonden Thor i Røyken fikk jeg se at det på ingen måte er tilfellet. De klassiske Halloween-gresskarene er hovedsakelig til pynt og har ikke så mye smak, mens andre varianter er langt mer egnet til matlaging. Da vi kom hjem fra gårdsbesøket satte mannen ivrig igang med å lage denne fantastiske gresskarsuppen. Suppen var populær hos hele familien. Du skal ikke se bortifra at gårdsbesøk med gresskarsanking med påfølgende suppespising er blitt en ny tradisjon her i familien. Både vi og barna har fått et helt annet forhold til denne frukten. Jeg tenker at det blir temmelig perfekt å servere gresskarsuppe på halloweenfesten, med spøkelsesrundstykker og sprøstekte krutonger. 

Du trenger:
600 gram gresskar i biter (for eksempel flaskegresskar, eller annet gresskar med litt smak)
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
o,5 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 ts malt koriander
1 liter kylling eller hønsebuljong
saften av en halv sitron

Slik gjør du det
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.  Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og korianderkrydderet og kok opp. La suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor. Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød, og kanskje spøkelsesrundstykker eller krutonger

Hjemmelaget potetstappe

Når man spør barn hva slags poteter de liker best, svarer de ofte pommes frites, potetgull eller potetstappe. Til hverdags faller valget av disse tre helt klart på potetstappe hjemme hos oss. Og akkurat den må være hjemmelaget. Ikke bare er hjemmelaget potetstappe utrolig godt, men det er faktisk et godt utgangspunkt for lek med maten. Jepp, du leste riktig! Noen ganger er det både godt, sunt og gøy for barna å leke med maten. Med hjemmelaget potetstappe og masse oppkuttede grønnsaker kan barna lage de morsomste kreasjoner. Jeg ser aldri barna kaste seg over grønnsaksfatet så fort som når de har en potetstappe å pynte. Nydelig og populært tilbehør både til stekte kjøttpølser, kylling eller fisk. Nå er både de norske potetene og grønnsakene på sitt beste - så hvorfor ikke lage potetstappe og la barna leke litt med middagen? Plutselig har barna som egentlig ikke likte grønnsaker så godt, spist både brokkoliører, tomatøyne og gulrothår:)

Du trenger:
800 gram poteter (helst mandelpoteter)
3 dl melk
50 gram meierismør
salt og pepper

Slik gjør du det:
Skrell potetene og del dem i mindre biter. På denne måten trenger de kortere koketid. Ikke ha salt i kokevannet, da blir stappa bare seig. Kok så potetene møre.

Når potetene er myke moser du dem med en stamper, rør smøret inn i den varme potetstappen mens du sper med melken. Har du en kjøkkenmaskin med ballongvisp funker det også perfekt og ha de moste potetene i bollen og la maskinen gå mens du sper med smør og melkeblandingen. Da får du en fløyelsmyk potetstappe. Her funker det ikke med stavmikser da dette også vil gjøre potetstappen seig.  Smak til med salt og pepper til slutt.

Barnas favorittsmoothie

Høsten er kommet for fullt. Like sikkert som at løvet faller er rennende neser og forkjølelser også en del av høsten. Når halsen stikker og nesen er tett er det en utfordring å få i barna mat. Men denne smoothien pleier uten unntak å gli ned. Ikke bare smaker den utrolig godt, men den gjør godt også. Det perfekte vitamin- og energitilskudd når små kropper trenger det som mest. Denne smoothien er ikke bare en smoothie for syke dager, men det er en flott hverdagssmoothie. Like god til frokost, kvelds, dessert eller som en lite mellommåltid.

Du trenger til to glass
2 dl eplejuice
200 gram frosne bær ( her har jeg brukt blåbær og bringebær)
1 banan
1 dl yoghurt naturell
2 ss havregryn (Kan droppes)

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie:)

Denne saken er publisert på plusstid.no

Sjokoladepudding

Hva med å lage hjemmelaget sjokoladepudding til dessert i dag? Med samme utgangspunkt kan du enkelt lage både lys og mørk sjokoladepudding. Her i huset elsker barna og mannen lys melkesjokoladepudding, mens jeg foretrekker en litt mørkere sjokoladepudding gjerne toppet med noen nøtter.

Sjokoladepudding og vaniljesaus hører sammen. Renner du over av energi kan du lage denne nydelige vaniljesausen her . Men kjøpesausen fra piano er jammen god den også og funker mer enn fint som følge til din hjemmelagde sjokoladepudding.

Du trenger:
3 dl melk
2 dl fløte
50 gram sukker
100 gram sjokolade
5 plater gelatin 

Slik gjør du:
Kok opp fløte, melk og sukker. Del sjokoladen i mindre biter. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen. Om du ønsker å bruke ulike sjokolader - heller du halvparten av den kokte fløtemelken over i en bolle og rører inn for eksempel lys sjokolade i denne bollen, mens du rører den mørke inn i den resterende fløtemelken i kjelen.

Gelatinen bløtlegges i kaldt vann i minimum tre minutter. Vannet klemmes så av før gelatinen røres inn i den varme fløtemelkeblandingen hvor du akkurat har rørt inn sjokoladen. Husk å tilsette gelatin i begge beholderne dersom du både lager lys og mørk sjokoladepudding (2,5 plater gelatin i hver bolle) Sjokoladepuddingen er nå klar, den trenger bare et par timer i kjøleskapet til å sette seg.

Håper det smaker:)

Soppsmørbrød

Det er fortsatt sopp i skogen og det er lite som er så snadder som et lunt soppsmørbrød etter å ha vært på sopptur i skogen og funnet sine egne kantareller eller annen spiselig sopp. Skogstur med barn pleier imidlertid ofte å resultere i en relativt tom kurv, så vi må stort sett ta til takke med noe av den deilige soppen som finnes i butikken nå.  Uansett om soppen kommer direkte fra skogen eller om den har vært en tur innom butikken, smørstekes den sammen med hvitløk og sjalottløk. Deretter legges det på en deilig grillet brødskive, og toppes med urter, hvitløksdressing og sprøtt sørlandschips.  Barna her er ikke så begeistret for sopp, så  jeg pleier å lage egg-eller karbonadesmørbrød til dem. Potetgull på toppen vil derimot alle ha:) - Alle er fornøyde etter en litt annerledes lunsj. Et varmt smørbrød fungerer også utmerket som en enkel og god middag.

Du trenger:
4 skiver godt brød
olivenolje
ca 600 gram renset sopp
2 - 4 hvitløksfedd
1 sjalottløk
smør til steking
finhakket gressløk
finhakket persille
hvitløksdressing, oppskrift finner du her
Salt og pepper
Potetgull av typen sørlandschips

Slik gjør du:
Ha litt olivenolje over brødskivene, før du rister dem noen minutter under grillen i stekeovnen. Del så opp soppen i mindre biter, finhakk hvitløk og sjalottløk før du steker dette sammen i godt med smør. Smak til med salt og pepper. Tilsett de hakkede urtene før du fordeler soppen på brødskivene. Ha over hvitløksdressingen, før du knuser litt potetgull på toppen.