Tørkede epler

Er du en av de heldige som har et epletre i hagen? Eller kanskje naboen har et hvor du kan gå på slang? Om du ikke har tilgang på epler i umiddelbar nærhet er det heldigvis nå kommet norske epler i butikken. Jeg elsker eplesesongen. Epler er fantastisk å både spise, lage syltetøy av eller bruke i desserter eller kaker. Men i dag skal eplene tørkes til eplesnack her i huset. Barna syntes det er stas å plukke epler, kutte dem opp og drysse over kanel. Ventetiden når eplene tørkes i ovnen er kanskje ikke like populær, særlig når en deilig eple/kanelduft brer seg i huset, men det er fort glemt når de sitter og koser seg med en skål selvlaget eplesnack til barne-tv.  At det er like sunt som det er godt er jo det beste av alt.

Du trenger:
epler (1 eple holder ca til et brett)
litt kanel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 70 grader varmluft. Hull ut eplene - jeg beholder skallet på. Skjær eplene i så tynne skiver som mulig. Bruk gjerne en mandolin om du har det. Legg så epleskivene utover en bakepapirkledd stekeplate. Dryss deretter over litt kanel dersom du ønsker det.

Tørk epleskivene i ovnen i ca 4 timer (70 grader varmluft). Når du ser at overflaten er helt tørr kan du gjerne snu epleskivene.

De tørkede epleskivene oppbevares i lufttett glass, men her i huset blir som regel epleskivene spist opp samme dag, så det blir lite til oppbevaring;)

Frukt og grønnsaker med tre dipper

Er det flere som har barn som maser litt ekstra etter godteri nå etter påsken? (hvor det fort ble litt i overkant mye) Løsningen har her blitt å sette frem oppskåret frukt og grønnsaker. På dager som denne hvor jeg sprudlet over av energi og pågangsmot ((;)) tryllet jeg frem disse dippene også.  Med stor suksess. 

IMG_2882.jpg

Hvitløk- og paprikadipp
2 dl rømme
1fedd presset hvitløk
2 ts paprikapulver

Sitrondipp
2 dl vaniljekesam
2 ts finrevet sitronskall

Blåbærdipp
2 dl yoghurt naturell
0,5 dl blåbær (du kan godt bruke frosne)
1 ss melis

Slik gjør du:
Når du lager paprika og sitrondipp blander du ingrediensene sammen. Mens blåbærdippen kjører du sammen med en stavmikser.

Dippene kan fint lages klart før servering. Hvitløk- og paprikadipp passer best til grønnsaker, mens de andre to passer godt til frukt. Om du skal lage alle tre og ikke vil kjøpe inn både rømme, yoghurt og kesam, kan du fint erstatte rømme og yoghurt med vanlig kesam (ikke vanilje). Det går fint både til søte og salte dipper. Du kan da tilsette litt vaniljesukker i sitrondippen.

Cookies

Finnes det noe bedre enn nybakte cookies og et glass melk? Jeg har en venninne som baker verdens beste cookies, men desverre er oppskriften hemmlig. En gang var jeg tilfeldigvis tilstede da den magiske deigen skulle røres sammen, og hvem tror du registrerte og noterte? De blir nok aldri fullt så gode som hennes, men etter litt prøving og feiling tror jeg at jeg har kommet ganske nær. Ganske nær den perfekte cookie som balanserer hårfint mellom sprø kjeks og seig cookie. 

Du trenger:
225 gram mykt meierismør
150 gram brunt sukker
150 gram hvitt sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
320 gram hvetemel
200 gram finhakket kokesjokolade

du kan fint tilsette hakkede nøtter i tillegg, eller bytte ut sjokoladen med nonstop:)  

Slik gjør du:
Pisk sammen det myke smøret med hvitt og brunt sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett så eggene mens maskinen fortsatt pisker. Bland til slutt inn de tørre ingrediensene og finhakket sjokolade

Sett så deigen kjølig i en halvtimes tid. Form så cookiene til kuler ved hjelp av to spiseskjeer, du kan godt trykke de litt ned med hendene, men de flyter ut når de blir stekt. Ha cookiene over på en bakepapirkledd stekeplate.

Stekes ved 190 grader i 8-10 minutter.

Sunn og sprø sjokoladegranola

Som småbarnsforeldre kan sofaen etter leggetid bli litt for fristende. Det er så mye annet man kunne og burde gjort. Tatt seg en skitur med hodelykt, en løpetur - eller en gåtur med en god venninne man ikke har sett på lenge. Likevel blir det dessverre litt for ofte til at man inntar horisontalen foran TV når man først har kommet seg gjennom dagens mange gjøremål.  Og noen ganger er det også det eneste rette. Men når man først har tatt valget om fyre i peisen og å bli liggende på sofaen, så fører det ofte til at man ofte må ha noe godt å spise også..... Ikke noe galt med det. Men det er da det gjelder å finne noen litt sunnere og like fullt skikkelig gode alternativer slik at man ikke kaster seg over smågodtet i godteskapet. Mulig jeg bare snakker for meg selv her, men sånn er situasjonen her hvertfall. Derfor ble jeg så lykkelig da jeg begynte å eksperimentere med granola smaksatt kakao og kom over denne oppskriften. Servert med naturell yoghurt og frisk mango og blåbær kan denne granolaen slukke ethvert søtbehov. Kjenner du deg igjen? Da bør du teste denne granolaen. Har du mer selvdisiplin enn meg og ikke skjønner hva jeg snakker om? Du kan uansett trygt teste den. Mulighetene er nemlig store for at du kommer til å elske den. 

Til et stort glass med sjokoladegranola trenger du: 
200 g havregryn
100 g rugflak
50 g solsikkeskjerner
150 g hakkede mandler  
30 g gresskarkjerner
20 g kakao
1/2 ts havsalt
5 ss lønnesirup eller honning
2 ss smeltet kokosolje (her kan du også bruke smeltet smør)

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme. 

Hakk mandlene i små biter. Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle; havregryn, rugflak, solsikkekjerner, gresskarkjerner, hakkede mandler og kakao. Rør sammen.  Tilsett så lønnesirup/evt honning og smeltet kokosolje. Rør godt slik at alt er blandet godt sammen.

Dekk en langpanne med bakepapir og hell granolaen over. Bruk så en slikkepott til å fordele granolaen utover brettet slik at det er jevnt fordelt. Sett brettet i ovnen og la det steke i ca 15-20 minutter. Rør hvert 5-10 minutt, og pass på at det ikke brenner seg. 

Når granolaen er ferdig ristet tar du den ut av ovnen. La den avkjøles på brettet før du fyller opp lufttette glass eller boller med deilig granola! 

Server granolaen med naturell yoghurt og frisk frukt og bær, feks mango, blåbær, bjørnebær og kiwi.