Barnas egen grønnsakssuppe

Hva med å lage grønnsakssuppe i helgen? Nå er de norske rotgrønnsakene på sitt beste! Den beste anledning til å la barna lage sin egen middag, som både blir sunn og skikkelig god. Sett frem ulike grønnsaker (det er ekstra gøy om barna selv får velge grønnsaker ) skjærefjøler, kniver og en kjele. Du skal ikke se bort ifra at engasjementet over å få laget sin egen middag blir så stort at stoltheten overskygger skepsisen over at middagen faktisk bare består av grønnsaker. Godt brød og smør ved siden av er obligatorisk:) Ha en god helg☺️

IMG_5525.jpg

Barna trenger
poteter (3-4 stykker)
gulerøtter (ca 3 stykker)
sellerirot
purre
2 løk
2- 3 buljongterninger
1 - 1,5 l vann (så det dekker grønnsakene)
salt og pepper

Slik gjør du
La barna få kutte opp grønsakene, ha de i en kjele, hell på vann og ha i buljongterninger. Kok opp og la suppen småkoke til grønnsakene er møre (ca 30 minutter)

Smak til med salt, pepper, server med et persilledryss; godt brød og smør

IMG_5535.jpg


Tilslørte plommepiker

Norske plommer i sesong er noe av det aller beste jeg vet! I kombinasjon med sprø smuler og en syrlig yoghurt (eller vaniljeis om du vil) kan du fort få en ny dessertfavoritt.

I år er det dessuten plommeår og ekstra mange plommer på trærne. Plommebøndene sliter med å selge alle de gode plommene så gjør en innsats og ta med deg plommer neste gang du er i butikken. Da kan du feks lage denne nydelige desserten med litt ekstra god samvittighet!

IMG_1216.jpg

Du trenger:
1 kg plommer
150 gram sukker
1 dl vann
1 vaniljestang
litt kanel
litt sitronsaft

3 dl brødsmuler
3 ss smør
2 ss sukker

Yoghurt, naturell/ vaniljeyoghurt / kesam eller vaniljeis

Slik gjør du det:
Del plommene, og fjern steinen. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, Ha dette i en kjele sammen med vann og litt kanel. Kok opp og la det småkoke til plommene er møre. Smak til med sitronsaft. Avkjøl.

Smelt smøret i en stekepanne på middels varme, ha i smulene og sukkeret. Stek smulene til de blir gyldne.

Server plommekompotten med youghurt og sprø smuler.

IMG_1217.jpg

Oppskriftskilde: Godt.no

Tørkede epler

Er du en av de heldige som har et epletre i hagen? Eller kanskje naboen har et hvor du kan gå på slang? Om du ikke har tilgang på epler i umiddelbar nærhet er det heldigvis nå kommet norske epler i butikken. Jeg elsker eplesesongen. Epler er fantastisk å både spise, lage syltetøy av eller bruke i desserter eller kaker. Men i dag skal eplene tørkes til eplesnack her i huset. Barna syntes det er stas å plukke epler, kutte dem opp og drysse over kanel. Ventetiden når eplene tørkes i ovnen er kanskje ikke like populær, særlig når en deilig eple/kanelduft brer seg i huset, men det er fort glemt når de sitter og koser seg med en skål selvlaget eplesnack til barne-tv.  At det er like sunt som det er godt er jo det beste av alt.

Du trenger:
epler (1 eple holder ca til et brett)
litt kanel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 70 grader varmluft. Hull ut eplene - jeg beholder skallet på. Skjær eplene i så tynne skiver som mulig. Bruk gjerne en mandolin om du har det. Legg så epleskivene utover en bakepapirkledd stekeplate. Dryss deretter over litt kanel dersom du ønsker det.

Tørk epleskivene i ovnen i ca 4 timer (70 grader varmluft). Når du ser at overflaten er helt tørr kan du gjerne snu epleskivene.

De tørkede epleskivene oppbevares i lufttett glass, men her i huset blir som regel epleskivene spist opp samme dag, så det blir lite til oppbevaring;)

Grønnsakslasagne

Denne uken har vært kjøttfri her hjemme, jeg har eksprimentert med ulike grønnsaksretter for å teste hva barna faktisk liker. I går ble grønnsakslasagne servert som hvilken annen lasagne. Barna forsynte seg godt, de spiste og koste seg. Plutselig spytter minstemann ut en gulrotbit (noen av bitene var nok i litt groveste laget) Og sier: «dette var jo så godt, men jeg liker jo ikke gulrot. Du har lurt meg!»

Det er det som er fint med denne lasagnen, du kan faktisk «lure» barna til å spise masse grønnsaker som de tror de ikke liker.

IMG_5470.jpg

Du trenger:
Grønnsakssaus:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
en halv sellerirot
ca 300 gram sjampinjong
4 tomater
1 boks hermetike tomater
3 dl buljong
2 ts tørket oregano
Olivenolje og smør til steking
salt og pepper

Ostesaus:
50 g meierismør
40 g hvetemel
5 dl melk
150 g hvitost (evnt parmesan, cheddar eller andre osterester)
muskat
salt og pepper

8-10 lasagneplater

IMG_5445.jpg

Slik lager du grønnsakssausen
Finhakk løk og hvitløk, del selleri og gulrøtter i små terninger (veldig lurt at disse er små om du skal lure i barna noe de tror de ikke liker) Rens og skjer soppen i små terninger.

Varm litt olje i en panne og fres løk, hvitløk til det er mykt , tilsett så gulerot og selleri og la det frese med noen minutter. Ha dette over i en kjele. Ha litt smør i panna, stek så soppen.

Ha de hermetiske tomatene, tomatene, krydderene, buljongen og den stekte soppen oppi kjelen, kok opp og la det småputre i minst en halvtime. Smak til med salt og pepper

Slik lager du ostesaus:
Smelt smøret i en kasserolle. Rør inn melet og tilsett melken litt etter litt. Rør hele tiden til du har en jevnt saus, for å unngå klumper.

La sausen småkoke under omrøring i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat.

Ta kjelen av platen og tilsett ca halvparten av den revne osten.

Legg så lagvis grønnsakssaus, ostesaus og pastaplater, før du topper det hele med resten av osten.

Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter.

Serveres gjerne med en grønn salat, grønnkålsalat, rømme, hvitløksdressing, ristede hasselnøtter - eller rett og slett det du digger å ha ved siden av lasagnen.

Verdens enkleste hverdagsdessert

Dette er sunt, enkelt og skikkelig godt!

IMG_2852.jpg

Kjeks, yoghurt, friske bær og honning. Dette er en liten hverdagslykke på glass.

Enklere enn dette blir det ikke. Knus en god kjeks i bunn av et glass, tilsett naturell yoghurt og topp det hele med det du har eller det du har lyst på av friske bær eller frukt. Avslutt med litt akasiehonning og vips – du har en nydelig liten dessert, velegnet til å lyse opp en hektisk tirsdag

IMG_2847.jpg

Dette er alt du trenger for å diske opp med en herlig, liten hverdagsdessert midt i uka.

Du kan variere ingrediensene her etter det du liker best. Har du barn som synes naturell yoghurt er for syrlig kan du erstatte det med kesam eller vaniljeyoghurt. Koksyoghurt smaker også nydelig, særlig i kombinasjon med mango. Prøv dere frem og finn den kombinasjonen dere liker best! 

IMG_2848.jpg

Server desserten i et glass, eller på tallerken slik vi har gjort her.

Du trenger
1 kjeks (digestive eller bixit)
ca 2 dl naturell yoghurt
bær eller frukt etter eget ønske
akasiehonning

Slik gjør du det
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette.
Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt.
Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l.

Server med flytende honning på toppen.

Denne saken er publisert på plusstid.no

Grov bakst med grønnsaksfyll

Å fylle grov bakst med en herlig grønnsakssaus som toppes med ost er vårt beste triks til å få barna til å spise mer grønnsaker enn de faktisk aner!

IMG_5459.jpg
IMG_5462.jpg

Til hornene trenger du:
700 gram hvetemel
150 g fint sammalt hvetemel
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
revet ost

Til grønnsaksfyllet trenger du:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
1/2 sellerirot
ca 300 gram sjampinjong
4 tomater
1 boks hermetiske tomater
3 dl buljong (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)
2 ts tørket oregano
olivenolje og smør til steking
salt og pepper

IMG_5449.jpg

Slik lager du grønnsaksfyllet:
Finhakk løk og hvitløk, del selleri og gulrøtter i små terninger (veldig lurt at disse er små om du skal lure i barna noe de tror de ikke liker) Rens og skjær soppen i små terninger.

Varm litt olje i en panne. Fres så løk og hvitløk til det er mykt før du tilsetter gulrot og selleri. La det frese med i noen minutter. Ha dette over i en kjele. Ha litt smør i panna, stek så soppen.

Ha så de hermetiske tomatene, tomatene, alt krydderet, buljongen og den stekte soppen oppi kjelen. Kok opp og la det småputre i minst en halvtime. Smak til med salt og pepper.

Slik lager du deigen:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minuttter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Hev til dobbelt størrelse i bollen (ca 1 time).

Når du skal bake ut pleier jeg å bake enten snurrer eller fylte horn, eller kanskje du kan bake halvparten av hver.

Del da evt deigen i to.

Kjevl ut den ene delen som et kvadrat, det er lurt ha ha litt mel på bordet så det ikke setter seg fast. Fordel ca halvparten av fyllet utover, før du ruller det sammen som en pølse. Del opp i biter før du legger de på en bakepapirkledd stekeplate. La snurrene etterheve mens ovnen blir varm.

Den andre delen, kjevler du ut (på et melet bakebord) til en stor runding. Del opp som 8 pizzastykker, fordel fyllet og litt revet ost på hver av delene, før du ruller det sammen fra ytterst til innerst som horn. La hornene etterheve på brettet mens ovnen blir varm.

Stekes på 225 grader i ca 15 minutter og avkjøles på rist.

Løkterte

Nå er de norske grønnsakene på sitt aller beste og i dag er det løken som skal få spille hovedrollen. Med inspirasjon fra “Grønnsakskokeboken” har vi laget løkterte. Den kan anbefales på det varmeste! Passer like godt til en enkel middag som til snack om du får et par venninner over på et glass. Er det noe du skal teste ut i helgen er det denne! God helg!

IMG_4997.JPG

Du trenger
2 butterdeigsark
2 sjalottløk
2 løk
2 rødløk
1 ss olivenolje
2 ss smør
2 ss sukker
2 ss soyasaus
200 gram fetaost
salt og pepper
Noe grønt til toppen (spirer, ruccola, persille )
evnt noen dråper god balsamico

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 180 grader
Ta butterdeigen ut av fryseren og la den tine litt på benken.
Del løken, men det gjør ikke noe om det er litt biter. Ha olje på middels svak varme i en stekepanne, ha i smøret og løken, når løken begynner å få litt farge har du i soyasausen og sukkeret. La løken ligge å “syde” i dette på svak varme - den vil etterhvert få en søt/salt smak og herlig myk konsistens. Smak løken til med salt og pepper.

Kjevl så ut butterdeigen og del platene om du evnt ønsker flere mindre terter. Fordel den perfekt stekte løken og fetaost på tertedeigen før du steker de sprø og gyldne i ca 20 minutter. Ha over det du ønsker og liker av grønt.

Server gjerne med en grønn salat og hvitløksdressing.

IMG_5401.jpgPlommekake med kokos

Har du masse plommer og lurer på hva du skal gjøre med dem? Da anbefaler jeg å lage denne saftige plommekaken med kokos! Like god sammen med et glass melk eller en kaffekopp lørdag formiddag på trammen, som til søndagsdessert i følge med litt vaniljeis. Perfekt sensommerkos:)

GOD HELG!

IMG_7405.jpg

Du trenger
2 egg
2 dl hvetemel
ca 3 dl plommer
sukker til å strø over plommene
3 dl sukker
100 gram smeltet smør
1 ss til å smøre formen (om du ikke bruker bakepapir)
Kokos

Slik gjør du
Sett ovnen på 175 grader
Bland sammen egg og sukker, tilsett smeltet smør, og mel og bland alt godt sammen. Smør en paiform med myk smør eller bruk bakepapir. Strø på et lag med kokos. Ha røren i formen. Del plommene i fire og ta ut steinen, strø på sukker, dytt de sukrede plommebitene ned i røren. Strø så kokos og litt sukker på toppen.

Stekes på 175 grader i ca 25 minutter

IMG_7352.jpg

Plukkfisk

Hvis du har rester av fisk, poteter og litt grønnsaker har du alt du trenger for å lage plukkfisk! En barnevennlig, sunn og ordentlig god restemiddag!

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering

Plukkfisk er norsk tradisjonsmat og skikkelig god hverdagsmat. Det kan beskrives som fiskevarianten av lapskaus, og er kort fortalt fisk og grønnsaker i en god, hvit saus.

Den enkleste varianten  lager du med fisk, poteter, løk, melk og smør, men denne retten er et perfekt utgangspunkt hvis du vil bruke opp det du har av rester fra både grønnsaker, fisk, bacon, ja til og med pasta. 

Poteter, gulrøtter, erter og vårløk egner seg godt i Plukkfisk. Du kan også bruke sellerirot, løk, kålrabi eller purre hvis du har det i kjøleskapet.

Poteter, gulrøtter, erter og vårløk egner seg godt i Plukkfisk. Du kan også bruke sellerirot, løk, kålrabi eller purre hvis du har det i kjøleskapet.

Server plukkfisk med sprøstekt bacon hvis du har det. Har du ikke bacon er det også nydelig å servere med litt smeltet smør, og barna i huset blir nok veldig fornøyd om du tilsetter litt kokt makaroni. I det hele tatt. Bruk denne oppskriften som utgangspunkt og tilsett det du har. Eller det du har lyst på. Godt blir det uansett! 

Du trenger:
600 gram torskefilet
8-10 små poteter
3 gulrøtter
4 dl frosne erter
1/2 purre eller 2 vårløk
3 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt, pepper, muskat

Slik gjør du:
Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann. Hvis du bruker rester av kokt eller stekt fisk, kan du vente med å tilsette fisken i den hvite sausen til rett før servering.

Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene.

Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid.

Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.

La den hvite sausen småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.

Vend fisk, poteter og grønnsaker inn i den hvite sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.

Server med flatbrød eller godt brød.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Matpakkebrød i langpanne

Dette er mitt nye favorittbrød. Det er superenkelt å lage, krever ingen elting eller knaing og blir minimalt med oppvask ettersom den ferdig hevede deigen kan bare helles over på et bakepapir. I tillegg egner det seg godt til å fryse.  Det er derfor supert å bake på søndager og legge i fryseren, slik at dere har brød resten av uka. 

Matpakkebrød i langpanne-kopi.jpg

Til ca 30 brytebrød trenger du: 
9 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær (eller fersk gjær)
1 ts salt
1 ss sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
600 gram hvetemel
200 gram sammalt grovt hvetemel
200 gram sammalt fint hvetemel
100 gram havregryn
ca 100 gram frø, feks. sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner

Slik gjør du:
Rør sammen alle de tørre ingrediensene - inkl tørrgjær om du bruker det. Tilsett lunkent vann. Bruker du fersk gjær rører du inn gjær i det lunkne vannet før du blander gjærblandingen inn i alt det tørre. Elt deigen lett i en kjøkkenmaskin eller med en sleiv. Tilsett så smeltet smør eller olje og rør deigen godt sammen. Deigen blir forholdsvis fast. 

 Sett deigen til heving på et lunt sted i ca 40 minutter. Dekk en stekeplate med et bakepapir. Hell deigen over på bakepapiret. Trykk deigen ut over papiret og mot kantene slik at deigen blir liggende i et jevnt lag. Bruk så en pizzaskjærer eller kniv til å dele opp deigen i ca 30 små brød (litt avhengig av hvor store du ønsker dem) Ha på solsikkekjerner, havregryn eller sesamfrø hvis du ønsker det.  Skru så på ovnen på 200 grader og la deigen etterheve under et kjøkkenhåndkle mens ovnen blir varm.  Sett brødet inn midt i ovnen og la det steke i 15-20 minutter. Brødet er ferdig når småbrødene er gylne og lager en fin hul lyd når du banker lett under brødet.

Avkjøl på rist. 
 

 

Skolebrød

Hjemmelagde skolebrød smaker fantastisk og hva gir vel mer påskestemning enn varme, nybakte skolebrød på bryggekanten eller i hytteveggen? Sammen med kaffe eller kakao på termos (og aller helst sol fra skyfri himmel) gir det en perfekt start på påskeferien! Ha en deilig søndag! 

IMG_0390.JPG

 Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør 

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Til dekorering:
5 dl melis
3 ss vann
kokos 

 Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren. 

Server og nyt! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Pytt i panne

Har du rester av rotgrønnsaker, pølser og kanskje litt bacon liggende i kjøleskapet? Lag pytt i panne!

Pytt i panne er en skikkelig god restemiddag som både store og små liker.

Pytt i panne er en skikkelig god restemiddag som både store og små liker.

Som navnet tilsier er dette en rett som kan tilpasses etter det du har liggende av grønnsaker og middagsrester. Skjær grønnsakene og kjøttet i små terninger og stek det i en panne på høy varme.

Hvis du bruker rester av kokte eller stekte grønnsaker, trenger du bare å varme opp disse i pannen i litt olje før du tilsetter stekte pølser og bacon.

Server med et lite persilledryss hvis du har det, og gjerne et stekt egg. Voila!

Pytt i panne er i utgangspunktet stekt løk, poteter og kjøtt, men retten kan varieres i det uendelige etter hva du har i kjøleskapet.

Pytt i panne er i utgangspunktet stekt løk, poteter og kjøtt, men retten kan varieres i det uendelige etter hva du har i kjøleskapet.

Du trenger:
150 gram bacon
2 pølser
1 løk
4 poteter
2 pastinakker
1/4 kålrot
2 gulrøtter
finhakket persille
salt og pepper
speilegg til servering

Slik gjør du:
Del baconet i små strimler og stek det i en stekepanne til fettet begynner å slippe.

Skrell grønnsaker og skjær dem i små terninger. Gjør det samme med pølsene. Ha grønnsakene og pølsene i pannen og stek til grønnsakene er så myke du vil ha dem. Dette vil ta ca 15-20 minutter avhengig av hvor store biter du har. Rør av og til, men ikke hele tiden. Ha i persillen og smak til med salt og pepper.

Server gjerne pytt i panne med stekt speilegg  – og blant de minste er det meget populært med litt ketsjup til denne retten.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Vegetarpasta med parmesan

En utrolig god pastarett med blant annet squash og gulrot som serveres med en raus mengde parmesan, litt chiliolje og godt brød.

En nydelig vegetarpasta passer perfekt på varme sommerdager.

En nydelig vegetarpasta passer perfekt på varme sommerdager.

Denne pastaretten fikk jeg servert for første gang på en hagefest hos en venninne. En stor kjele ble satt på langbordet ute i bakgården, rause mengder parmesan ble sendt rundt og jeg husker fremdeles hvor godt jeg synes det var. Siden den gang har jeg laget denne retten mange, mange ganger. Både på en vanlig hverdag og til fest.

Denne oppskriften kan du variere etter hva du liker best. Smaken blir litt annerledes om du erstatter gul løk med rød, og det er veldig godt med ristede pinjekjerner i. Hvis du ønsker noe kjøtt i retten kan du for eksempel sprøsteke serranoskinke og tilsette rett før servering.

Denne pastaretten smaker best om du bruker spagetti, og enda bedre om du får tak i en skikkelig kvalitetspasta – eller lager den selv.

Denne pastaretten smaker best om du bruker spagetti, og enda bedre om du får tak i en skikkelig kvalitetspasta – eller lager den selv.

Du trenger
500 gram spagetti
2 løk
3 fedd hvitløk
8 ss olivenolje
2 gulrot
1 squash
1/2 potte frisk basilikum
en god neve frisk bladpersille
1/2 sitron
rause mengder parmesan
olivenolje av god kvalitet
salt og kvernet pepper
chiliolje

Slik gjør du det
Hakk løk og hvitløk. Hell godt med olje i en stor panne på lav varme. Tilsett så hvitløk og løk i oljen. La den surre på lav varme til løken er blank og begynner å lukte godt.

Vask squashen. Behold skallet på og kutt den i små terninger. Skrell gulroten og kutt den i små terninger.

Ha squash- og gulrotbitene i løkblandingen og la det surre videre på lav varme i ca 5 minutter til grønnsakene mykner. Tilsett mer olje underveis hvis det trengs.

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Hell av vannet og bland pastaen sammen med grønnsakene. Pass på å få med all oljen i pannen.

Hakk de friske urtene, skvis litt sitron og rør det inn i pastaen.

Server med en raus mengde parmesan, litt god olivenolje, kvernet pepper og havsalt. Og gjerne chiliolje hvis du ønsker det.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Sommerbær på grillen

Hva gir mer sommersteming enn smaken av norske bær?  Til denne fantastiske desserten kan du bruke de bærene som er i sesong og du har tilgang på. Enten det er jordbær, bringebær, rips eller blåbær - gjerne i kombinasjon. Sommerens bær toppet med kanskje verdens beste crumble bestående av hvit sjokolade, havre, mandel og limeskall kan ikke bli feil. Det beste av alt er at denne desserten kan lages på grillen noe som gir den ultimate finalen på grillmiddagen.  Denne desserten er faktisk så enkel at den også kan tas med på tur fordi alt kan gjøres klart i folie i forkant. Om du ikke skal på tur eller fyre opp grillen - kan den fint lages i stekeovnen også!

IMG_5121.jpg

Du trenger:
400 gram bær (f.eks rips, bringebær, jordbær - du kan gjerne blande)
0,5 dl grovhakket hvit sjokolade
1 dl havregryn
100 gram smør, temperert
1 dl hvetemel
0,5 dl hakkede mandler
1 dl sukker
1 ss maizena (kan sløyfes)
2 ss melis (kan sløyfes)
saften av en halv lime
limeskall finrevet

Slik gjør du:
Først lager du små skåler av alminiumsfolie ved å presse flere lag folie i en serveringsskål med ønsket størrelse (du kan enten lage porsjonsformer - eller en stor form). Bland så sammen havregryn, smør, mel, hvit sjokolade, mandler, limeskall og sukker i en bolle - til du har en smuldrete deig. Fordel så bærene i bunnen av folieformen før du presser over litt limesaft og drysser over maizena og melis. Smuldre over smuldredeigen. 

Bak paien eller paiene i grillen under lokk til bærene er myke og smulene har fått fin farge. Hvis den skal stekes i ovnen steker du den på 200 grader, over og undervarme i ca 30-35 minutter (dette er hvis du lager en stor pai) til den er gylden og det begynner å boble langs kanten.                

Serveres lun med vaniljesaus eller vaniljeis.
 

Cæsarsalat

Denne salaten er ikke bare en klassiker, men også en soleklar favoritt. Spesielt hvis det er mange til bords.

IMG_4564.JPG

En saftig, sprø salat som er vendt inn i en smakfull, hjemmelaget dressing egner seg like godt til hverdag som til fest.

Det er god grunn til at denne salaten er en klassiker. Den kombinerer nemlig alt som er godt; sprø salat, kylling, bacon, sprø krutonger og parmesan. Og ikke minst en spesielt god, hjemmelaget dressing.

Du kan bruke kyllingfilet hvis du ønsker det, eller kjøpe ferdig grillet kylling hvis du har dårlig tid. Vår favoritt er imidlertid kyllinglår som stekes i ovnen. Ikke bare er det rimeligere, kyllingen blir også utrolig saftig og god når den stekes på denne måten. Det er dessuten veldig enkelt å lage en stor porsjon når du steker kyllingen i ovnen.

IMG_4565.JPG

Ikke fall for fristelsen å droppe ansjosen når du lager cæsardressingen. Det er nemlig ansjosen som virkelig gir denne dressingen karakter og sørger for den klassiske cæsarsmaken.

Både bacon og krutonger kan også stekes i ovnen, noe vi anbefaler hvis du er god til å planlegge og ute i god tid. Da lønner det seg å lage krutongene først, ettersom de krever ca 30 minutter i ovnen. Hvis du ikke har så mye tid og kyllingen står i ovnen, kan du da lage både krutonger og steke bacon i en stekepanne.


Du trenger
2 hoder hjertesalat
2 store kyllinglår
3 fedd hvitløk
4 skiver loff i terninger
100 gram bacon
4 store tomater
50 gram parmesan
2 hardkokte egg
smør
olivenolje
salt og kvernet pepper

Cæsar-dressing:
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 ansjonsfileter, hakket
1/2 sitron, saften av
1 dl solsikkeolje
kajennepepper
salt

Slik gjør du

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.

Legg kyllinglårene i en ildfast form. Pensle dem med solsikkeolje og dryss over godt med salt og pepper.

Når ovnen er varm setter du inn kyllingen midt i ovnen. Den skal steke i ca 60 minutter til skinnet er blitt gyldent og sprøtt.

Lag dressingen på samme måte som du lager hjemmelaget majones: Ha eggeplommene, sennep, hvitløk og ansjos i en bolle. Visp dette sammen. Det er viktig at alt er romtemperert. Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle. Smak til med sitron, salt og kajennepepper.

Skjær opp loffskivene i små terninger.Smelt godt med smør i en stekepanne og tilsett loffterningene. Rist loffterningene gylne og sprø i smøret og tilsett finhakket hvitløk mot slutten av steketiden.

Stek baconet i en tørr, varm panne til det blir sprøtt. La det renne av seg på kjøkkenpapir.

Vask så salaten og del den opp i biter før du deler opp tomatene. Vend så salaten i dressingen.

Når kyllingen er ferdig stekt kan du rive kyllingkjøttet i passe store biter.

Anrett salaten på tallerkener. Fordel kylling, krutonger, bacon, tomater og parmesan over.

Gni kokte egg gjennom en sil og dryss over salaten.

Avslutt med noen runder med pepperkverna.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Solbærsaft

Hjemmelaget solbærsaft smaker intenst av solmodne solbær og varm sommer.  De små sorte bærene er proppfulle av C-vitamin og antioksidanter og passer perfekt til å saftes. Ikke tar det lang tid heller, så er du så heldig å ha en solbærbusk i hagen, er det bare å gå i gang.  

IMG_0076.JPG

Du trenger:
2 kg solbær
7 dl vann
250 - 500 gram sukker, eller mindre pr liter ferdig saft avhengig av hvor søt saft du ønsker.

Slik gjør du:
Rens og skyll solbærene. Ha vann og solbær i en kjele og kok i 10 minutter. Mos bærene underveis med en sleiv eller en potetmoser.  Sil av, og smak til med sukker. Kok videre i 5 minutter. Hell på rene flasker, og sett kaldt. 

 

Oppskriften er hentet fra Kolonihagens fantastiske kokebok "Frokost med Kolonihagen". 

IMG_0016.JPG

Lemonade

Finnes det noe mer fristende i sommervarmen enn en iskald, frisk lemonade? Det finnes utallige oppskrifter på lemonader der ute, men jeg synes veldig mange blir voldsomt søte - også de du kjøper i butikken. Når du sitter igjen med et lag av sukker i munnen etter å ha drukket det er det litt i søteste laget for meg. Det aller beste er å lage de selv og tilpasse sukkermengden etter hvor søt du foretrekker lemonaden. Jeg synes denne oppskriften inspirert av Kolonihagen er super - akuratt passe søt, syrlig og frisk!

IMG_5111.jpg

Du trenger:
2 sitroner, gjerne økologisk
0-1 dl sukker
5 dl vann
5 dl farris eller annet vann med kullsyre

evnt mynte  


Slik gjør du :
Del sitronene i båter og ha de i en bolle. Ha i sukkeret og mos dette med en sleiv slik at mest mulig saft kommer ut av sitronene. Ha oppi noen mynteblader om du liker det:) Tilsett vannet og sett det kaldt for å trekke i minst 1 time. Sil av og tilsett vann med kullsyre før servering. Serveres også gjerne med masse isbiter - for denne er best iskald.

Når man bruker sitroner med skall er det alltid en fordel å velge økologiske sitroner. Uansett er det viktig å vaske sitronene godt før bruk!

IMG_5113.jpg
IMG_5109.jpg

Fetakrem med basilikum, ovnsbakte tomater og hvitløk

Nam! Dette er skikkelig snadder! Og det beste av alt? Denne retten krever få råvarer og minimalt med innsats. Like perfekt til lunsj, forrett eller som kveldskos sammen med et glass rosévin. Takk til Gitte og Phillip for en fantastisk oppskrift!  Denne kommer garantert til å stå gjentatte ganger på vårt sommerbord i år!

IMG_4588.jpg

Du trenger:
200 g god fetaost
3-4 ss melk
cherrytomater
5-6 fedd hvitløk
god olivenolje
pepper
basilikum

Godt brød

Slik gjør du:
Sett ovnen på 225 grader . Ha tomatene, og skrellede hvitløksfedd i en ildfast form, ringle over litt god olivenolje. Om cherrytomatene er store, pleier jeg å dele de opp i to eller tre. Bak i ovenen i ca 30 minutter til hvitløken er myk og tomatene har begynt å få litt farge.

Bruk en stavmikser, kjør fetaosten og melken slik at det får en kremaktig konsistens.

Finn frem en fin bolle, ha litt god olivenolje i bunn, legg så på fetakremen, før du har over de bakte tomatene/hvitløken. Ha over basilikum og litt nykvernet sort pepper.

Server med godt brød (f.eks tyrkisk brød, grytebrød eller surdeig) eller ristet brød med godt smør.

IMG_4590.jpg

Tarte flambée

Kan vi friste med en tarte flambée? Dette er ikke en pizza, eller en pai, men en skikkelig digg terte med creme fraiche, bacon og gressløk! Jeg smakte dette første gang i Frankrike og på jakt etter en tilsvarende oppskrift kom jeg over denne hos NRK mat. Og ja! Den funker utmerket, og kan faktisk måle seg med den opprinnelige franske fristelsen. Dette er like godt til lunsj som kveldsmat på varme sommerkvelder. Jeg har  prøvd å steke Tarte flambée både i ovn, pizzaovn og på grill, og alt med vellykket resultat. Server gjerne sammen med en god hvitløksdressing og grønn salat:)

IMG_4609.jpg

Du trenger (til to små terter eller en litt større)
250 g hvetemel
2 ts salt
3 ss olivenolje
1,5 dl vann

200 g kremost, naturell
1,5 dl creme fraiche
1 eggeplomme
salt, pepper og muskattnøtt
3 løk
200 g bacon
finhakket gressløk

Slik gjør du:
Elt sammen ingrediensene til deigen, jeg pleier å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok, men dette kan også gjøres for hånd. La deigen hvile en liten time. Før det er klar til utbaking, setter du ovnen på 275 grader.

Bland kremost, creme fraiche og eggeplommen sammen, smak til med salt, pepper og finrevet muskattnøtt. Deigen (deler du i to - om du ønsker mindre terter) - som du kjevler tynt, smør osteblandingen utover, fordel finsnittede løkskiver og bacon som du har delt i mindre biter utover. Ha over litt nykvernet sort pepper. Stekes til terten er gylden. Ha så over masse finhakket gressløk.

Ukemeny på sommerhytta

Hva setter dere på menyen når dere skal tilbringe en uke på sommerhytta? Her har du en ukemeny med herlig sommermat!

IMG_9218.jpg

På sommeren er det mye annet som frister mer enn å tilbringe timevis på kjøkkenet. Man vil helst både lage og spise maten ute, og alt som kan spises kaldt, eller tilberedes på en grill, er å foretrekke fremfor mat som krever mange timer innendørs når ettermiddagssola skinner ute. 

Vi har derfor satt sammen en ukemeny med mat som egner seg godt ved sjøen. På menyen finner du fristende grillmat, ferske skalldyr, norske nypoteter og jordbær  – og ikke minst stekt småmakrell etter fisketuren. 

Lykke til med planleggingen, og riktig god sommer!


Mandag: Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Sommerens beste middag blir enda bedre med hjemmelaget loff og aioli.

Se oppskrift her. 

Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet!

Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet!

Tirsdag: Pasta med chorizo og basilikum

En nydelig pastarett med masse smak som er like god varm som kald.

Se oppskrift her.

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

Onsdag: Stekt makrell med agurksalat og nypoteter

Man kan nesten ikke være på sommerferie uten å spise stekt småmakrell til middag eller kveldsmat!

Se oppskrift her.

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Torsdag: Kyllingspyd med tzatziki og gresk salat

Kylling med en smak av sitron og urter i kombinasjon med greske smaker og syltet rødløk sørger for en perfekt sommermiddag!

Se oppskrift her.

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fredag: Fiskesuppe med røkt laks, mais og dill

Hvis fiskelykken uteblir, har du likevel muligheten til å lage denne nydelige fiskesuppen.

Se oppskrift her.

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lørdag: Hvit pizza med skinke, aromasopp og kapers

Finn en stein i havkanten og legg den på grillen. Da har du mulighet til å lage perfekt pizza!

Se oppskrift her.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza.

Søndag: Grillede nakkekoteletter med mais og urtesmør

Denne middagen krever minimalt med forberedelser, men gir masse smak! Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen et herlig kryddersmør, kjøpe fersk mais, krydre nakkekotelettene – og varme opp grillen.

Se oppskrift her.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Dessert:  Norske jordbær med oppskrift på hjemmelaget crumble og is

Med hjemmelaget crumble og en god vaniljeis blir de norske jordbærene om mulig enda bedre!

Se oppskrift her.

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og crumble, eller kjekssmuler, som det egentlig er.

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og crumble, eller kjekssmuler, som det egentlig er.

Ukas bakst: Sommerbrød på grillen

Alt man kan gjøre på grillen i sommerferien, bør gjøres på grillen, synes vi. Det innebærer også brødbaking!

Se oppskrift her.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.